Malatya'da çöpten enerji üretildi

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından "Malatya Entegre Çevre Tesisi" projesi faaliyete geçirildi.

Malatya'da çöpten enerji üretildi
Malatya'da çöpten enerji üretildi
GİRİŞ 02.11.2017 10:59 GÜNCELLEME 02.11.2017 10:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, ilk etapta günlük 13 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacına eş değerde saatte 4 megawatt elektrik üretimine başlanıldı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, beraberinde belediyenin genel sekreter yardımcısı Ali Yıldırım ile birlikte tesiste yaptığı inceleme sonrasında yaptığı açıklamada, günde 600 tona yakın çöpün depolanacağı tesis sayesinde saatte 10 megawatt elektrik enerjisi üretimine kademe kademe geçtiklerini söyledi. Tesis bünyesindeki gazifikasyon yakma tesisinin devreye girmesiyle ilk etapta 4 megawatt elektrik üretimine başlanıldığını kaydeden Çakır, katı atıkların sebep olduğu çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması ve zararsız hale getirilmesinin belediyelerin en büyük sorumluluklarından bir tanesi olduğunu belirterek, bunların verimli bir şekilde bertaraf edilerek geri dönüşümünün sağlanmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

'TOPLAMDA 50 BİN HANE AYDINLANACAK'

Malatya Entegre Çevre Projesi'nin Türkiye'de örnek bir çalışma olduğunu ve kentte 50 bin hanenin aydınlatmasını sağlayabileceğini ifade eden Çakır, ''Çöplerimiz öncelikle ilçe merkezlerde oluşturulacak 4 merkezde toplanacak. Merkez ve ilçelerle birlikte günlük 550-600 ton katı atık toplanarak öncelikle ön ayrıştırması yapılacak. Daha sonra 3 farklı alanda enerji elde edilecek. Biyogaz reaktörden saatte 3 megawatt elektrik enerjisi elde edilecek. Gazifikasyon tesisinden ise saatte 4 megawatt enerji elde etmeye başladık. Düzenli depolama sahası LFG tesisinden de saatte 3 megawatt olmak üzere burada 10 megawatt'ı geçen bir enerji elde edeceğiz. Şuanda gazifikasyon yakma tesisi faaliyette ve lisans süreci de tamamlandı'' şeklinde konuştu.

YORUMLAR 1
  • Malik Atasoy 6 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun!
    Cevapla