Dünyada 9 ülke kullanacak! Tarih belli oldu

ABD ve AB'nin Türkiye'ye yönelik uyguladığı ambargolar sonrası Türkiye yerli projelerin tarihlerini 1 yıl öne çekti.

GİRİŞ 31.10.2017 09:30 GÜNCELLEME 31.10.2017 10:01
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Bölgede artan güvenlik riskleri; ABD, Alman firmaları başta olmak üzere bazı müttefik ülkelerin Türkiye’ye silah sistemleri, mühimmat ve silah yedek parçalarını satmak istememesi, teslimatları geciktirmesi üzerine önemli bir karar alındı. Milli ve yerli kaynaklarla, yeni çözüm ortaklıklarıyla geliştirilen savunma sanayii projelerinin hayata geçirilme süreçleri ortalama bir yıl öne çekildi

F-35'LER 2018'DE ENVANTERE GİRİYOR

Radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak anılan Müşterek Taarruz Uçağı Programı çerçevesinde geliştirilen F-35 savaş uçaklarının ilk ikisi 2018'de Türkiye'de olacak. Siparişlerin seri teslimi 2019'da başlayacak F-35'lerin yeni yuvası ise Erhaç Askeri Üssü olarak belirlendi.

TOPLAM 20 SİPARİŞ VERİLDİ

2002'de dahil olduğumuz 9 ülkenin ortak konsorsiyumu tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarından Türkiye, ilk etapta 20 adet sipariş verdi. F-35'lerden iki tanesi 2018'de Türkiye'ye teslim edilecek ve TSK'nın envanterine katılacak. 2018 yılının başlarında Türk pilotlar ABD'ye giderek alışma ve deneme uçuşlarına başlayacak. İlk geliştirilen prototip uçakların daha pahalı olması ve bir nevi test uçağı olması nedeniyle Türkiye alınacak 100 F-35'in siparişlerini periyodik bir sıraya bağladı. Üretimi kademe kademe ilerleyen F-35'lerden toplamda 100 adet almayı planlayarak çalışmalarına başlayan Türkiye, 30 tanesinin kararını kesinleştirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın yeni savaş uçakları olacak F-35'lerin siparişlerinin seri teslimi ise 2019'da başlayacak ve 4'er adet seri halinde teslim alınacak.

Türkiye'de F-16'lar 2030'lara kadar uçacak. Şimşek II kodlu yeni savaş uçakları F-35'lerin havalanmasıyla F-4'ler filolardan çıkarılacak. Dördüncü nesil savaş uçaklarından olan F-35'ler havadan havaya mücadelede dört kat daha etkili. Karaya saldırı gücü sekiz kat fazla olan uçaklarterör örgütlerine göz açtırmayacak.



ALTAY TANKI: Tasarım ve prototip çalışmaları tamamlanan Altay tankının seri üretimine geçilmesi için kasım ayında ihaleye çıkılacak. Motor geliştirme ve üretim çalışmaları devam ediyor.

AKTİF KORUMA SİSTEMİ: Envanterde bulunan M60 ve Leopard tanklarında kullanılacak Aktif Koruma Sistemi geliştirilmesi projesini ASELSAN yürütüyor. Ön tasarım süreci tamamlandı. Yakında veri toplama atışları ve tank entegrasyon aşamasına geçilecek. Proje, tankın etrafındaki tehdidi algılayabilecek sistemleri de içeriyor. Gövdeye eklenen; içinde patlayıcı malzeme bulunan bloklar, tanka isabet eden mermiyi saptırıyor.

S-400 EĞİTİM SÜRECİ: Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin teslimatından önce eğitim süreçleri başlatıldı. Rusya ve Türkiye arasında karşılıklı uzman, eğitici ve eğitim ziyaretleri yapılmaya başlandı. İlk paketin teslimatından sonra ortak üretim için adımlar atılacak. S-500’lerin ortak üretimi için görüşmeler sürüyor. S-400’lerin dost-düşman tehdit tanımı, TSK’ya göre oluşturulacak.

AKILLI MÜHİMMAT: Terörle mücadelede etkili kullanılan akıllı mühimmatların üretimi ve geliştirilmesi konusundaki çalışmalar da hızlandırıldı. Yerli mühimmatlarda ve hedefleme sistemlerinde isabet oranı oldukça yüksek. Yeni üretim çalışmaları da sürüyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 38
  • Orhangazi 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye cumhuriyetin kuruluşundan beri, bize ambargo uyguluyorlar. Biz, sözde "dünya barışı" için nelere katlanmadık ki! Kültürümüzden tah milli sınırlarımıza kadar çok ağır bedeller ödedik fakat bi türlü onlara kendimizi sevdiremedik. Bizler bunları hak etmiyoruz
    Cevapla
  • kaptan 6 yıl önce Şikayet Et
    abd ve ab ülkeleri bizim yolumuza tas koymaktan asla vazgecmicekler ya abd ile ittifaka son verilip nato dan dahi cikilmali yada onlar in her ambargosuna karsi inatla rusya ve cin ile ortak SILAH üretimlerinde dha fazla anlasmalar yapilmali en önemlisi ise tabii yerli milli projeler bu baglamda mühendisler tesvik edilmeli ödüllendirlilerek yeni bulusmlara yol verilmeli
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    bu uçağa nasıl güveneceğiz ki.görüntüler amerikada olur
    Cevapla
  • rizeli 6 yıl önce Şikayet Et
    bu kafirler bize f-35 vermeyecek.adım gibi eminim vermeyecekler.
    Cevapla
  • Mustafa Okka 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'ye kafese konulmuş hayvan muamelesi yapıyor batı.. Her yerden çevreleyip ülke yerine koymuyor.. Batıya işçi olarak giden ilk Türklere bakarak tüm Türkleri cahil yerine koyuyorlar.. o insanlar işsiz ve tarlası sürüsü olmayan okuma yazma bilmeyen insanlardı. Büyük cesaretle dilini bilmedikleri ülkeye gitti. Milyonlarca Alman daha hala köyünden dışarı çıkmaya korkuyor şuan.. İşte o ilk giden Türklere bakarak tüm Türkiye böyle muamelesi yapılıyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle