GAP bölgesinin zeytin çeşitleri için çalışma

'Zeytin Gen Bahçesi Projesi' ile bölgede yetiştirilen zeytin çeşitleri koruma altına alınarak çoğaltılması planlanıyor.

GAP bölgesinin zeytin çeşitleri için çalışma
GAP bölgesinin zeytin çeşitleri için çalışma
GİRİŞ 05.10.2017 15:31 GÜNCELLEME 05.10.2017 15:31

Harran Üniversitesi (HRÜ) ile Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde yürütülen "Zeytin Gen Bahçesi Projesi" ile bölgede yetiştirilen zeytin çeşitleri koruma altına alınarak çoğaltılması planlanıyor.

HRÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, farklı çeşitlerin birbirleriyle aşılanması nedeniyle orijinal ürün üretiminin azaldığını belirtti.

Çelik, "Üniversitemizin bu çalışması ve buna benzer çalışmalar bitki çeşitliliği ve ürün neslinin devamı açısından stratejik önem taşımaktadır. Endemik bitkiler dediğimiz bölgelere has bitkilerin tohumlarının yurt dışına çıkarılması yasaktır. Bunlar ülkelerin zenginlik kaynağıdır. Üniversite olarak gen kaynaklarımızı gelecek nesillerimize taşımak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar da zeytinin ana yurdunun GAP bölgesi olduğunu ve özellikle Hatay, Mardin ve Kahramanmaraş arasında kalan bölgeden dünyaya yayıldığının kabul gördüğünü bildirdi.

'BÖLGEYE HAS 25 ÇEŞİT ZEYTİN'

Kaybolmaya yüz tutmuş zeytin çeşitlerini tekrar bölgeye kazandırmaya çalıştıklarını belirten Sakar, bölgeye has 25 zeytin çeşidi olduğu bilgisini vererek şunları kaydetti:

"Bu zeytin çeşitlerimizi çiftçiye ve ekonomiye kazandırmak amacıyla, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle, fidan üretimini artırmak, kolayca köklenen ancak bölgeye uyum sağlamayan çeşitlerin bölgeye girişini engellemek, çiftçimizin kendi fidanını üretmesini, yeni bahçeler tesis etmesini, arı fidanlarla daha kaliteli ve verimli ürün almasını sağlamak için çalışmalar yaptık. Zeytin Gen Bahçesi'ne 17 çeşit zeytin fidanı diktik. Siirt, Şırnak ve Adıyaman bölgesinde tespit ettiğimiz zeytin verim ve çeşitliliğine zenginlik katacak çeşitlerimizi de yakın zaman içinde bulup ekimini yapacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL