Kurban keseceklere 'bıçak' uyarısı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, her yıl kalitesiz, ucuz veya kör bıçak kullanımı sonucu ortalama 20 milyon lira değerinde kurban derisinin çöpe gittiğini belirtti.

Kurban keseceklere 'bıçak' uyarısı
Kurban keseceklere 'bıçak' uyarısı
GİRİŞ 13.08.2017 14:49 GÜNCELLEME 13.08.2017 15:14
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, her yıl kalitesiz, ucuz veya kör bıçak kullanımı sonucu ortalama 20 milyon lira değerinde kurban derisinin çöpe gittiğini belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, kurban derilerinin ekonomi için önemli olduğuna işaret ederek, Ekonomi Bakanlığının raporuna göre 2015'te deri ve deri mamulleri sektöründe 1,6 milyar dolar tutarında ithalat, 1,31 milyar dolar tutarında ise ihracat yapıldığına dikkati çekti.

'Yüzde 40'ı demek'

Deriler yüzülürken yapılan hatalar, derinin üzerinde et kesilmesi, zamanında tuzlanmaması, kesildikten sonra 2-3 saat içerisinde ilgili yere iletilmemesi gibi sebeplerle kurban derilerinin ziyan olduğuna vurgu yapan Palandöken, "Türkiye deri sanayisi her yıl 6 milyon büyükbaş, 60 milyon küçükbaş deriye ihtiyaç duyuyor. Her yıl, kalitesiz, ucuz veya kör bıçak kullanımı sonucu ortalama 20 milyon lira değerinde deri çöpe gidiyor. Bu da yüzülen derilerin yüzde 40'ı demek. Deri sektörünün ve ülke ekonomisinin kurban derilerine ihtiyacı varken, kesim ve yüzüm sırasında vatandaşlarımız daha bilinçli olmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Yerel yönetimlerin kurban kesim hizmetini geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, bu hizmet karşılığında vatandaşlardan yüksek ücret alınmasının önüne geçilmesi gerektiğini de kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • ASİLBEY_ÇUBUK06 6 yıl önce Şikayet Et
    Deri yüzmeyi bilmeyen insan,dünyanın en iyi bıçağını da alsa deriyi delik deşik eder.Esas mesele bıçak kalitesi değil bu işi bilmemek.İşi bileninde deriyi önemsemeden yüzmesi.
    Cevapla
  • sivaslım 6 yıl önce Şikayet Et
    sivas bicagi alin
    Cevapla
  • Nuri 6 yıl önce Şikayet Et
    neden iyi bıçak markalarımız yok anlamıyorum.hep ucuz yapıyoruz.yok mu bir babayiğit
    Cevapla
  • ufff 6 yıl önce Şikayet Et
    Kurban derisini Dericilik sanayisi uğraşanlar 1 tl den alıyorken bu zarardan söz etmeleri yanlis
    Cevapla
  • Hamza 6 yıl önce Şikayet Et
    1 TL'ye deri getir hepsini alalım.Kurban zamanı büyükbaş derinin tanesini camiler ve dernekler 60-70 liradan satar.Deri imalatçıları da salamura deiyi kilosu 4-5 liradan alır.Bilmiyorsan su da .... sansınlar.
    Cevapla