Büyük portföy göçü başlıyor

BES’te biriken parayı yönetenler önümüzdeki yıldan itibaren değişecek. BES şirketlerinde biriken fonu artık en az dört şirket yönetecek.

Büyük portföy göçü başlıyor
Büyük portföy göçü başlıyor
GİRİŞ 31.07.2017 09:30 GÜNCELLEME 31.07.2017 09:32

BES'te yönetilen fonların yüzde 40'ından fazlası, 1 Ocak 2018'den itibaren aynı portföy yönetim şirketi tarafından yönetilemeyecek. Bu değişimle birlikte özellikle bağımsız portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonlarda ciddi artışlar olması bekleniyor. Bir şirket yerine artık en az dört şirket bir fonu ortak yönetecek. Şimdiden şirketler arasında görüşmeler başlamış durumda.

Global Yatırım Holding'in iştiraki olan ve 2015'te faaliyete başlayan Actus Portföy Yönetimi'nin Genel Müdürü Barış Hocaoğlu'na göre, bu uygulama ile sistemde yönetilen fonların yaklaşık yüzde 60'lık (yaklaşık 40-50 milyar TL) kısmının portföy yöneticilerinin değişmesi bekleniyor. Hocaoğlu, bu uygulamanın uzun vadede bağımsız şirketleri olumlu etkileyeceğini söyleyerek, "İlk etapta dağılacak fonlar yine büyükler arasında olacaktır. Sektördeki değişim yavaş yavaş başlayacaktır. Bu süreci şöyle tanımlıyorum; 'Büyükler tanksa biz bağımsızlar gerillayız' Sisteme girdikten sonra mutlaka büyüyeceğiz. Evet bu büyüme geceden sabaha olmayacak; 1 Ocak 2018 itibariyle bağımsızlara müthiş kaynaklar gelmeyecek. Ama zaman içinde bundan ciddi pay alacak şirketler olacak" dedi.

HEDEF 10 MİLYAR TL

"Türkiye'de portföy yönetimi büyüdüğünde bağımsız şirketlerden biri en büyük olacak. Hatta bankaları geçecek; dünyadaki örnekleri böyle" diyen Hocaoğlu, Actus'un uzun vadede burada dominant bir oyuncu olmayı hedeflediğini belirterek, BES fon yönetiminin rekabete açılmasından en büyük fayda sağlayacak portföy yönetim şirketlerinden biri olma iddiasını taşıdığını kaydetti.

Hocaoğlu, önümüzdeki 5 yılda holdingin vizyonun en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketi haline gelmek olduğunu ifade ederek, "BES bu anlamda tetikleyici olacak. Orta ve uzun vadeli hedefimiz 10 milyar TL büyüklüğe ulaşarak liderliğe oturmak" diye konuştu.

GAZİANTEP'E SAĞLIKTA 60 MİLYON EURO FİNANSMAN

Kamu-özel sektör ortaklığı ile yapılan şehir hastanelerinin sayısı artıyor. Actus Portföy Yönetimi'nin Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, "Kamu-özel işbirliği ile 35 tane "Şehir Hastaneleri" açılacak. Bu mega projenin büyüklüğü 27-30 milyar doları buluyor. Bu projede 18'inin inşaatı devam ediyor, 21'inin ihalesi de yapıldı. Bu projelerden biri de Gaziantep Entegre Sağlık Kampusu PPP. Actus Portföy olarak Türkiye'nin ilk altyapı fonu olan Gaziantep Entegre Sağlık Kampusu PPP fonu ile toplam 600 milyon euroluk projeye 60 milyon euro ile özkaynak finansmanı sağlayacağız" dedi.

SATIN ALMAK İÇİN İKİ ŞİRKETLE GÖRÜŞÜYORUZ

Türkiye'nin en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketi olma hedefine; hem organik büyüme, hem de satın alma ve birleşmelerle ilerlemeyi planladıklarını söyleyen Barış Hocaoğlu, "Yeni bir yapılanmadan geçen holding, portföy yönetimine fokuslandı. Sektörde 50 şirket var. Banka ve gayrimenkul portföy yönetimi olarak kurulanları çıkartırsak 20. Portföy yönetiminde ölçek çok önemli. Bu nedenle bir iki şirketle görüşüyoruz" dedi.

 

KAYNAK: SABAH