Erken emekli olmak için ne yapmalıyım? Ne zaman emekli olurum?

Milyonlarca çalışan ne zaman emekli olurum? sorusunu sormaya başladı. Peki erken emeklilik için gün sayanların merak ettiği şartlar neler? İşte erken emeklilik ile ilgili tüm merak edilenler.

Erken emekli olmak için ne yapmalıyım? Ne zaman emekli olurum?
Erken emekli olmak için ne yapmalıyım? Ne zaman emekli olurum?
GİRİŞ 12.07.2017 11:33 GÜNCELLEME 12.07.2017 11:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kaç yaşında emekli olunur? Emeklilik yaşı nasıl sorgulanır? Emekli olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? Emekli maaşı nasıl öğrenilir? Erken emeklilik için ne yapılmalıdır? İşte, emekli olmak isteyen her vatandaşın aklına takılan bu soruların cevapları...

Çalışma hayatına atılan her vatandaşın arzu ettiği şey bir gün emekli olmaktır. Emekli olmak için yerine getirilmesi gereken şartların öğrenilmesi ve emekli maaşının hesaplanması artık çok kolay. E-devlet şifresini edinmiş olan tüm vatandaşlarımız turkiye.gov.tr adresinden emekli olmak için sorulan soruların cevaplarını bulabilecekler.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Normal koşullar altında emekli olmak belirli bir yaşı doldurmuş olmak gerekmektedir. Emeklilik yaşına ne kadar süre kaldığını öğrenmek isteyen vatandaşlar bu sorgulamayı turkiye.gov.tr internet adresinin SGK sayfasından kolayca yapabilmekteler. Bu adrese giriş yapmak isteyenler, T.C.  kimlik numaraları ve e-devlet şifreleriyle bu işlemi tamamlayabilirler. 

E-devlet şifresini henüz edinmemiş olan vatandaşlarımız herhangi bir PTT şubesine giderek nüfus cüzdanları ve Türkiye Cumhuriyet kimlik kartlarıyla şifrelerini alabilirler. 

EMEKLİ MAAŞIM NE KADAR OLACAK?

Emekli olmak için gün sayan vatandaşlar emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını da rahatça internetten sorgulayabilmekteler. SGK internet sayfasından "Emekli Maaş Hesaplama" robotuyla bu işlem gerçekleştirilebilmektedir. Öncelikle sayfada bulunan uygulama formunun doldurulması gerekmektedir. T.C.kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus ili ve doğum tarihi vs. bilgilerin dolduruluması halinde emekli maaşı kolayca öğrenilebilmektedir. 

emekli-maaş-hesaplama

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN...

Emekli olmak isteyen çalışanların normal şartlarda belirli miktarda prim ödemeleri, gerekli yaş sınırına ulaşmış olmaları ve hizmet sürelerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. 

Ancak emeklilik yaş sınırına henüz ulaşmamış olanlar da erkenden emekli olabilmekteler. Bunun için yaş sınırı hariç, prim ödemesi ve hizmet süresini tamamlamış olmak yeterli olacaktır. Fakat erken emekliliğin bazı şartları ve yaptırımları da bulunmaktadır. Bu yaptırım erken emekli olmayı kabul etmiş vatandaşların emekli maaşlarından yapılacak olan %5 kesintidir. Ayrıca erken emekli olmanın diğer bir şartı ise 1999 yılı öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmaktır. 

YORUMLAR 2
  • İsa 6 yıl önce Şikayet Et
    %5yasası çikarılmadıki bekliyoruz
    Cevapla
  • sayin BAKANIM 6 yıl önce Şikayet Et
    Slm. Ben 1991 yılında ilk işe başladım.25 yıl 6 ay hizmet ve 6650 gün primim bulunmaktadır. Yaşım 43 olduğundan emekli olursam emekli maaşı %5 kesinti ile bağlanirmi hemen maaşım. Kesin bilgisi olan varsa cvp.yazsın.Tsk.ederim.
    Cevapla