'Milli Klavye' TSE tarafından tescillendi

Boğaziçi Üniversitesi'nde Türk diline özel olarak tasarlanan 'E klavye' TSE tarafından tescillendi.

'Milli Klavye' TSE tarafından tescillendi
'Milli Klavye' TSE tarafından tescillendi
GİRİŞ 07.07.2017 16:49 GÜNCELLEME 07.07.2017 23:12
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Boğaziçi Üniversitesi tarafından Türkçeye uygun ergonomik ve optimal olarak geliştirilen E-klavye, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından "Alfasayısal Türkçe E-Klavyenin Temel Yerleşim Düzeni" adı ve TS 13771 koduyla tescillendi.

Klavye, on parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak tasarlandı. Sağlık ve konfor açısından kullanıcılara avantaj sağladığı belirtilen E-Klavye'de hızlı yazım performansı da öne çıkan özellikler arasında yer alıyor.

Geliştirilen klavyenin mucidi Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu, E-Klavye'nin "ileri teknoloji ve yöntemlerle geliştirilmiş, deneye ve matematiğe dayalı, dünyanın en bilimsel klavyesi" olduğunu ifade etti.

E-klavye ve F klavyeyi bilimsel ve uygulama açısından karşılaştıran Prof. Dr. Ekşioğlu, iyi bir klavye tasarımında en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu, dilin özelliklerini ve on parmak yazım kurallarını göz önünde bulundurarak; harflerin, parmak hız ve hareket kabiliyetine göre, en uygun dağılımının yazım performansını artırdığını ve aynı zamanda sağlık ve konfor açısından da daha rahat kullanım sağladığını dile getirdi. Bunun da ancak, E klavyenin tasarımında yapıldığı gibi, deneysel ve matematiksel optimizasyon yöntemleriyle başarılabileceğini söyledi.

"F KLAVYENİN BİLİMSELLİĞİNİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

F klavyenin bugünkü anlamda bilimselliğini kabul etmenin mümkün olmadığını ve iyi bir mühendislik tasarımı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ekşioğlu; "E klavye ise günümüz ileri teknolojisi, bilimsel bilgi ve yöntemleri ile tasarlandı. Sağlık ve performans açısından baktığımızda E-klavye, dünyada deneye ve matematiğe dayanan ve aynı zamanda doğrulama testleri yapılmış ilk ve tek bilimsel klavyedir"

Klavyenin asli görevinin yarışmak değil sağlıklı, yormayan, rahat, hatasız ve mümkün olduğunca da hızlı yazmayı sağlamak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ekşioğlu, "Hız tek başına bir klavyeyi iyi klavye yapmaz. İyi klavye her şeyden önce sağlık riski az olan, az yoran, rahat klavyedir. F klavye, el-bilek-kol sağlığı açısından riskli bir klavyedir. Konu sağlık, yaşam kalitesi ve ülke ekonomisi açısından önemlidir. Çocuklarımızı ve dolayısı ile gelecek kuşaklarımızı, bu riskli klavyeyi kullanmak zorunda bırakmayalım" şeklinde açıklamalarda bulundu.

YORUMLAR 64
  • Klavye 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın hocamıza sormak lazım acaba günde kaç kelime yazıyor. Görüntülerdeki klavye ürettikleri klavye ise saçma bir dizilişi var öncelikle harfler bir birinden çok kopuk Ç ve C gibi sessiz harflerde en çok kullanılanlar bir birine küsmüş gibi
    Cevapla
  • Omrylçn 6 yıl önce Şikayet Et
    Gereksizce boş uğraşlar F çok kulanıldı da şimdi e kılavye çıkmış F kullanıcısıyım gayet iyidi
    Cevapla
  • Coşkun 6 yıl önce Şikayet Et
      Bu arada sayın profesör, iddiasını ispatlamak üzere en kısa zamanda E klavye yarışmacılarının yetiştirilmesine öncülük edip F klavye şampiyonları ile yarıştırmalı. Böylece E klavyeyi bilimsel olarak da test etmiş olalım..
    Cevapla
  • Coşkun 6 yıl önce Şikayet Et
    F Klavyenin üstünlükleri İntersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Temsilcisi Seçkin  Köse, 3 ocak 2014'te basına verdiği demeçte şöyle dedi: "F klavye oluşturulken  eski şampiyonlardan (merhum) İhsan Yener'in başkanlığında uzmanlardan oluşan komisyon TDK sözlüğündeki toplam 30 bin kök kelimenin içinde hangi harften kaçar tane bulunduğunu sayıp istatistik haline getirdi. Böylece parmaklara düşen yük oranları parmakların fiziki gücüne ve hareket yeteneğine uygun olarak belirlendi.  F klavyede Türkçe'nin en sık kullanılan harfleri, en güçlü ve işlek parmaklara denk getirildi. On parmak metoduyla kullanıldığında 4-5 kat fazla verim farkı yaratıyor."
    Cevapla
  • millet 6 yıl önce Şikayet Et
    bu eksikde giderildiyse Turkiyenin geldigi nokta super demektir. kostugu hedefi hayal bile edemiyoruz demektir. tesekkurler Turkiye.. tesekkurler vatan sevdalilari..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle