Ordu'nun koyun ırkı değişti

2011 yılında 6 bin 429 koyun ırkı ile başlayan Karayaka koyun ıslahı çalışmasında yeni ırk koyun sayısı bugün 11 bini aştı.

Ordu'nun koyun ırkı değişti
Ordu'nun koyun ırkı değişti
GİRİŞ 03.07.2017 09:47 GÜNCELLEME 03.07.2017 09:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ordu'da koyun ırkının değiştirilmesi amacıyla başlatılan projede başarılı sonuçlar alınmasına başlandı. 

Koyun ırkları arasında en fazla doğum ağırlığına sahip yavrular veren, yediği yemden en çok faydalanan, gebe kalma ve fertilite özellikleri en üst seviyede olan ve et, süt, yün verimi yüksek olan Karayaka koyun ırkı ortaya çıkarmak amacıyla 2011 yılında 6 bin adet koyun ile başlayan çalışma bugün 12 binlere ulaştı.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, koyun ıslahı için 2011 yılında başlatılan 'Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi'nin başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. 2011 yılında başlayan proje hakkında bilgiler veren Yılmaz, projeden en az 80 baş Karayaka ırkı koyunu olan Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye olan yetiştiricilerin faydalandığını söyledi.

Proje kapsamında akademisyenlerden oluşan proje liderinin seçtiği koçların sürüye katıldığını ve doğan yavruların anneleri, babaları, doğum tarihleri, kiloları, küpeleri gibi kriterlerin kayıt altına alındığını kaydeden Yılmaz, "Halk elinde ıslah projelerinin temel amacı taban sürülerdeki en iyi dişileri elit sürülere, elit sürülerde bulunan en iyi koçları da taban sürülere katarak, ırkın en yüksek verim özelliklerine sahip fertlerinden oluşan sürüleri elde etmektir.

Bu projeyle, her yıl düzenli olarak tutulan kayıtlar sonucu en verimli koçlar ve anaç koyunlar seçilerek, en iyi ırk özelliklerini taşıyan, en fazla doğum ağırlığına sahip yavrular veren, yediği yemden en çok faydalanan, gebe kalma ve fertilite özellikleri en üst seviyede olan, en iyi et, süt, yün verim özelliklerine sahip sürüleri elde ettik" dedi.

YORUMLAR 1
  • Recai 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi halt etmişsiniz süt vermez ırk,et verimide çok düşükdür bu yüzden biryere varamıyoruz
    Cevapla