Bakandan faiz açıklaması!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın kendi aralarındaki faizler de yüksek" dedi.

GİRİŞ 23.06.2017 08:43 GÜNCELLEME 23.06.2017 09:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakan  Binali Yıldırım'ın bankalara makul faiz oranı belirlemeleri noktasında çağrı  yaptığını anımsatarak, "Sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın haklı olarak  bankalardan beklentileri var ancak kendi aralarındaki alışverişlerde  uyguladıkları faiz oranları da yüksek. Onları düşürmeleri gerekiyor." dedi.

Tüfenkci, Hacıbaba Restoran'da basın mensuplarıyla iftarda bir araya  geldi.

Türkiye'nin, en hızlı büyüyen 4. ekonomi olduğunu dile getiren  Tüfenkci, doların en düşük seviyeye gerilediğini, Cumhurbaşkanlığı hükümet  sistemine geçiş için yapılan halk oylamasından bu yana Türk lirasının hızlı  şekilde değer kazandığını ve bu yönüyle diğer gelişmekte olan ülkelerin para  birimleri arasında olumlu olarak ayrıştığını ifade etti.

Dış ticaretin toparlandığına ve ihracatın büyümeyi desteklediğine dikkati çeken Tüfenkci, küresel ihracatın yüzde 3,3 azaldığı 2016'da sadece yüzde  0,9 azalan ihracatın, 2017'de canlandığını kaydetti.

Tüfenkci, mayısta yüzde 9,5 artan ihracatın, yılın ilk beş ayı  itibarıyla yüzde 8,9 artış gösterdiğini, son 1 yılda ihracatın geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 4,7 artışla 147,7 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 4,4  artışla 207,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği bilgisini verdi.

Tüm iş dünyası örgütlerinin de katkısıyla istihdam seferberliği  başlattıklarını belirten Tüfenkci, mart ayına bakıldığında 500 bin kişilik  istihdam artışı sağlandığını ve bu rakamın artacağını söyledi.

Cazibe Merkezleri Projesi'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi  heyecan oluşturduğunu dile getiren Tüfenkci, "Bayramdan sonra hangi firmalara  öncelik tanınacağı açıklanacak. Özellikle oradaki yatırım ikliminden Türkiye'nin  tamamı etkilenecek. Orada talep edilen makineler Ankara'da, Gaziantep'te,  Kayseri'de, İstanbul'da üretilecek. İnşaatla ilgili malzemeler bu bölgelerden  gönderilecek. Türkiye ekonomisine hareketlilik ve yukarı yönlü büyümeye olumlu  katkı sunacak. Cazibe Merkezleri, terörle mücadelenin ekonomik boyutunun da öne  çıkarılması ve oradaki gençlerimizin istihdamının sağlanması açısından önem arz  eden bir proje." diye konuştu.

YURT İÇİ TASARRUFLARIN ARTIRILMASI VE İSRAFIN ÖNLENMESİ ÇALIŞMASI

Tüfenkci, gıda fiyatlarının düşürülmesi amacıyla Gıda Komitesinde  önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, kısa vadede gümrük vergi oranlarının  yeniden ele alınması, sebze ve meyvede sera ürünlerine ilişkin ihracat  teşviklerinin yeniden değerlendirilmesi ve ekmek fiyatlarının belirlenmesinde  yeni bir yöntemin oluşturulması, yasa dışı stoklama faaliyetlerinin denetlenmesi  üzerine çalıştıklarını aktardı.

Bakanlık olarak "yurt içi tasarrufların artırılması ve israfın  önlenmesi" kapsamında bir rapor hazırladıklarını bildiren Tüfenkci, bu kapsamda  tasarruf bilincini oluşturmayı ve tasarrufa yönelik yeni politikaların  belirlenmesini amaçladıklarını ifade etti.

Tüfenkci, tanıtımı yakında gerçekleştirilecek olan raporun, Türkiye  genelinde israfın boyutlarını ve  israfın yoğun olarak gerçekleştiği tüketim  alanlarını ortaya koymak açısından önemli veriler içerdiği bilgisini verdi.

'GÜMRÜK İŞLEMLERİ TEK NOKTADA TOPLANACAK'

Gümrüklerdeki işlemlerin koordinesinin tek elden yürütülmesi  gerektiğine işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"19 bakanlıkla paydaş çalışmamız gereken bir alan var. Sayın  Başbakan'ımız, gümrüklerdeki işlemlerin tek noktada toplanması noktasında talimat  verdi. Gümrük işlemlerinin laboratuvar boyutu da var. Bu laboratuvarları da  tekleştirmek istiyoruz. Bir kumaş ithal ediyorsunuz, her bakanlığın personeli  ayrı bir numune alıyor. Gümrükler 7/24 çalışıyor ancak diğer bakanlıkların  mesaisi 17.00'de bitiyor. İhracatçımız ve ithalatçımız ertesi günü beklemek  zorunda kalıyor. Bu algıyı düzeltmek adına bu çalışmayı tek elde toplamak  istiyoruz. Önümüzdeki aylarda inşallah bunu gerçekleştirmiş olacağız."

Tüfenkci, gümrükler kapılarında son teknolojiyi kullandıklarına işaret  ederek, "Kağıdı kaldırmak ve otomayona geçmek istiyoruz. Güçlü bir bilişim  altyapımız var. Tüm işlemleri kağıtsız ortamda yapmak istiyoruz. 1 saat  kazandırırsak bunun toplam ticarete faydası yüzde 1'e tekabül ediyor." dedi.

KAÇAKÇILIK VERİLERİ

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Gümrük Muhafaza ekiplerince 2016'da  önceki yıla oranla yüzde 30 artışla 3 ton 426 kilogram uyuşturucu ele  geçirildiğini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"20 Haziran 2017 itibarıyla ele geçirilen uyuşturucu miktarı 17 ton  789 kilograma yükseldi. Yakalama kabiliyetlerimizin yükseldiğini görüyoruz ancak  Türkiye daha önce uyuşturucuda transit ülke iken artık mal satılan hedef ülke  konumuna gelmiş durumda. Kaçak sigara ile mücadelede de ciddi mesafe katettik.  2014'te yüzde 21 seviyesine kadar çıkan kaçak sigara oranı, 2016 sonunda yüzde  7,5 seviyesine geriledi. Sınırlara yapılan duvarların etkisi, denetimlerin  etkinliğinin arttırılması ve terör örgütlerinin etkinliğinin azalması bu alanda  etkili oldu. Yılın ilk 6 ayında 49,5 milyon lira değerinde kaçak sigara ele  geçirildi.17,5 milyon lira değerinde elektronik eşya, 102 milyon lira değerinde  gıda maddesi, 42 milyon lira değerinde tekstil eşyası yakalandı. Toplamda 1  milyar 136 milyon lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı."

Tüfenkci, Türkiye'de toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 20'sinin  gümrüklerden toplandığını belirterek, bakanlık olarak gümrük vergisi kaçağının  önlenmesi konusunda önemli rol üstlendiklerini söyledi.

KATAR'A İHRACAT 3 KAT ARTTI

Katar ile dış ticaret hacmine ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, 5-21  Haziran tarihlerinde Katar'a yapılan ihracatın yaklaşık 3 kat artışla 32,5 milyon  dolara yükseldiğini ve ihraç kalemleri içinde gıda sektörünün payının 12,5 milyon  dolar düzeyinde olduğunu dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın bankalara makul bir faiz oranı  belirlemeleri noktasında yaptığı çağrıyı anımsatan Tüfenkci, "Tacirlerimiz de  kendi aralarındaki satışlarda faiz oranlarını düşürmeli. Sanayicimizin,  esnafımızın, tüccarımızın haklı olarak bankalardan beklentileri var ancak kendi  aralarındaki alışverişlerde uyguladıkları faiz oranları da yüksek. Onları  düşürmeleri gerekiyor." ifadesini kullandı.

İHRACATÇIYA 900 LİTRE ÖTV'SİZ YAKIT

Bakan Tüfenkci, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olmaksızın yakıt veren  gümrük kapılarının sayısını artırmaya yönelik Bakanlar Kurulu Kararının yakın  zamanda çıkmasını beklediklerini belirterek, "Maliye Bakanlığımız bu noktada  çalışmalarını bitirdi. ÖTV’siz akaryakıtta 550 litre olan muafiyetin ihracatta  900 litreye çıkarılması konusunda bir ön kabülümüz var. İthalatta muafiyet oranı  ise aynı şekilde korunuyor. " diye konuştu.

YORUMLAR 1
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    düsürün o zaman neyi bekliyorsunuz.
    Cevapla