Sterlin İngiltere seçimleri ardından sert düştü

Sterlin, İngiltere'de Perşembe günü gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından sert düştü. İngiliz poundu dolar karşısında ciddi değer kaybetti

Sterlin İngiltere seçimleri ardından sert düştü
Sterlin İngiltere seçimleri ardından sert düştü
GİRİŞ 09.06.2017 13:04 GÜNCELLEME 09.06.2017 13:05
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Sterlin, İngiltere'de Perşembe günü gerçekleştirilen genel seçimlerin sonuçlarının hiçbir partinin çoğunluğu elde edemediğini işaret etmesiyle birlikte geriledi. Diğer finansal piyasalar ise fazla bir tepki vermedi.

İngiltere'de iktidarda bulunan Muhafazakar Parti'nin çoğunluğu elde edememesinin etkisiyle sterlin, Ocak ayından bu yana görülen en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Piyasaların tepkisi ise, Brexit referandumu ile kıyaslandığında, çok daha sınırlı kaldı.

S&P 500 endeks vadeli kontratları, Japonya'dan Singapur'a kadar hisse senetleri ile yükselirken altın kayıplarını üçüncü güne taşıdı. ABD tahviller ise fazla değişmedi.

Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Sterlinde yüksek volatilite görüyor olmamıza karşın bu durumun genel olarak piyasalara sıçrayacağına yönelik beklentiler çok düşük” diyen National Australia Bank Ltd. Döviz stratejisi birim yöneticisi Ray Attrill, Bu hala küresel ölçekte olmaktan ziyade yerel bir durum” diye devam etti.

Sterlin/dolar paritesi, TSİ 09:36'da 1.2671 seviyesinden işlem gördü. Sterlin/TL de 4,4769 ile yaklaşık 2,5 ayın en düşük seviyesine indi.

2. DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN ZORLU SINAV

Başbakan Theresa May'in mayıs ayı ortasında erken seçim kararını açıklamasından sonra sterlin, dolar karşısında 1.30 üzerini görmüştü. Yaklaşan Brexit müzakerelerinde May'in seçimden zaferle çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakan ve hükümetin güvenoyu alarak elinin güçleneceğini öngören piyasalar da böylelikle yanılmış oldu. 

Sterlin, böylelikle Brexit referandumu sonrasındaki seviyesinin de yüzde 14 altına gerilemiş oldu. London School of Economics'ten Tony Travers'e göre mevcut durum, Brexit bir kenara bırakıldığı takdirde, İngiliz ekonomisinin 2. Dünya Savaşı'ndan beri yüzleşeceği en büyük sınav olacak.

Avrupa'nın yakın zamana kadar en güçlü ekonomisi olan İngiliz ekonomisi, son dönemde büyüme rakamlarında 27 üye ülkenin de altında seyretmişti. İşsizlik oranı çok düşük olmasına rağmen küresel finansal kriz nedeniyle İngiliz vatandaşlarının milli gelir artışında bir durgunluk söz konusu. Enflasyon dikkate alındıktan sonra, ilk 3 aya bakıldığında maaşlarda düşüş dahi gözlemleniyor.

YORUMLAR 6
  • Rfk 6 yıl önce Şikayet Et
    Kendilerine Cumhurbaşkanlığı sistemimizi tavsiye ediyoruz
    Cevapla
  • Yasin 6 yıl önce Şikayet Et
    seçimin kazananı Rotchild oldu kısaca
    Cevapla
  • turkeyinturkey@ 6 yıl önce Şikayet Et
    USA arab baharinda kendisini yanlız bırakan ingilizlere cezayı kesmiş. Devamı gelsin, perişan olsunlar
    Cevapla
  • SERKAN 6 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsunlar
    Cevapla
  • Hacı 6 yıl önce Şikayet Et
    1 sterlin 4 buçuk lira
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle