ABD'de olsa para verip alamayız

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, günümüzde savunma teknolojilerinin milli olmamasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

GİRİŞ 06.05.2017 01:58 GÜNCELLEME 06.05.2017 11:19
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Milli kelimesine takılabilindiğinin altını çizen Bayraktar "Bizim şu anda geliştirdiğimiz Bayraktar TB2'nin 15 bin saat uçuşu var. Bu, para vererek dahi ABD'den alamayacağınız bir sistem. Bizim böyle bir sistemi milli yapmayıp da ne yapmamız lazım; bunu anlamakta zorlanıyorum." dedi. 

Baykar Genel Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Bayraktar içinde bulunulan bilgi çağında düşük maliyetli ama etkisi yüksek teknolojilere doğru bir gidiş olduğunu söyledi.

İnsansız hava aracı teknolojisinin 1990'lardan sonra geliştiğini anlatan Bayraktar, Türkiye'nin havacılıkta daha önce kaçırdığı treni akıllı sistemlerle yakalayabileceğini ifade etti.

Bayraktar, "Ülke ve Baykar olarak hesabımız; bu teknolojileri başkalarına bağımlı olmadan nasıl milli yapabiliriz, ülkemizi nasıl teknolojisiyle kendi ve yakın coğrafyasında bağımsız caydırıcı bir güç haline getirebiliriz? Şahsi tecrübemle şunu gördüm ki ülke olarak ben bu teknolojiyi geliştireceğim diye yola çıktığınız zaman en basit şeyler dahi sizden esirgeniyor. Bu bir cıvataya kadar bile inebiliyor." diye konuştu.

"ÜLKEYE GÜÇ KATARIZ"

Günümüzde savunma teknolojilerinin milli olmamasının kabul edilemeyeceğini belirten Bayraktar, "Örneğin bizim ürettiğimizin 20 katı maliyetli bir hava aracı var. Başvurup cevap alma garantiniz bile yok. Eğer bunu alırsanız içindeki elektronik sisteminde yer alan milyonlarca kodun arasında 'Ülke sınırları dışında uçuşu sonlandır' gibi iki satır kod olabilir. Dolayısıyla milli olursa bu handikapları tamamen elimine eder, ülkeye güç katarız. Bizim yaptıklarımızın da bunun ufak bir örneği olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haluk Bayraktar, 2004 yılında Mili Savunma Müsteşarlığının hazır alım ihalelerini iptal ederek milli ve özgün üretim sürecini başlatma kararını alması ve bu kararı şartnamelerine de yansıtmasının önemli olduğunu vurguladı.

"BAZEN MİLLİ KELİMESİNE TAKILABİLİNİYOR"

Bayraktar, "Bazen milli kelimesine takılabiliniyor. Bizim şu anda geliştirdiğimiz Bayraktar TB2'nin 15 bin saat uçuşu var. Bu para vererek dahi ABD'den alamayacağınız bir sistem. Bizim böyle bir sistemi milli yapmayıp da ne yapmamız lazım; bunu anlamakta zorlanıyorum." dedi.

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, savunma sanayisinde Türkiye'yi kalkındıracak, oyun değiştirici hamlelerin bu alandaki girişimci firmalardan çıkacağına inandığını kaydetti.

YORUMLAR 45
  • cemil 6 yıl önce Şikayet Et
    konuşan bayraktar ...milli tarafını yapan devlet ,füze roketsan , radar aselsan , motor Amerikan . kasayı tusaş zaten yapar
    Cevapla
  • Sahin 6 yıl önce Şikayet Et
    insallah sizin gibi insanlar ülkemizde dahada cogalir
    Cevapla
  • Ali Mercan 6 yıl önce Şikayet Et
    Hluk kardes ben takip ediyorum ucuyor füze sıkıyor orasi tamam, bu aracin motoru kimin yarin bu motoru vermezlerse ne yapacaksin, söyle motor kimin atip tutmanin anlami yok, sana motoru veren yarin bu haleti yere cakar cünkü elektironik onun elinde ve motorun göbeginde
    Cevapla
  • ??? 6 yıl önce Şikayet Et
    motor mekanik. yapilmasi en kolay olani ve her yerden bulursun. onemli olan milli yazilim. ..
    Cevapla
  • istanbullu 6 yıl önce Şikayet Et
    milli olsun herşeyimiz tabiki dışa bayanlı olmayalım birde deniz kenarlarına ev yapanları durduralım adam deniz sahiline ev yapıyor bu sahiller 70 miliyim in sahili adam sıfır ev yapıyor hatta bazı ege sahillerinde dur deyin istanbul yine aynı bunu durdurmak gereki diyer avrupa ülkelerinde şimdi asla yapılmıyor en az 50 uzak olacak tamam eskiden yapılanlar oldu .yetkililere soruyorum
    Cevapla
  • akoyusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah senden razı ola..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle