'2016'da yaklaşık 52 bin ürün güvensiz çıktı'
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Karaaslan, 2016'da 51 bin 904 üründe güvensizlik tespit ettiklerini söyledi ve bu ürünleri saydı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, 10. Uluslararası Tekstil Sempozyumu'nda, 2016’da ithal ürünler üzerinde yaptıkları kontroller hakkında bilgi verdi.
Karaaslan, geçen yıl 65 firmada ve 51 bin 904 üründe güvensizlik tespit ettiklerini belirtti. Karaaslan, güvensiz ürün ithal eden firmalara toplamda 1 milyon 86 bin lira idari para cezası uyguladıklarını bildirdi.
Problemli ürünlerde başı çekenler
Karaaslan, mevzuata aykırı ürünün piyasaya arzının engellendiğini, arz edilenin toplandığını, gerekli hallerde imha edildiğini belirterek, 2016’daki denetim sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Denetimlerde en problemli ürün grupları olarak ayakkabı ve kırtasiye malzemeleri karşımıza çıkıyor. Örneğin, 2011’de güvensizlik oranı ayakkabıda yüzde 78, kırtasiyede yüzde 54’tü. 2016’da bu oranlar kırtasiyede yüzde 1,53’e, ayakkabıda yüzde 16,7’ye kadar indi. Özellikle ithal ayakkabıda hala arzu edilen yerde değiliz. Ancak her geçen yıl daha iyi bir noktaya gidiyoruz."
'Kanserojen madde içeren ithal ürünlerle karşı karşıyayız'
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de, ''Ne yazık ki yine kanserojen madde içeren ithal ürünlerle karşı karşıyayız. Kanserojen ürünlerin büyük bölümü, önceki yıllarda olduğu gibi Çin menşeli. 2016’da kanserojen madde bulgularına rastlanan ürünlerin yüzde 56’sının Çin’den geldiği görülüyor. Çin’i yüzde 20 ile Hindistan, yüzde 4,8 ile Pakistan izliyor." dedi.
-
vatan61 7 yıl önce Şikayet Etyapana satana ceza var mı yok, her üründe barkod sistemi var mı yok.... yanii devlet var mı yok çünkü bu rezalet gıda da aynı textilde aynı herşeyde aynı taraneler.. bunlara adam gibi ceza olsa kdv &10 düşer terör beslenemez hale gelir......vs vsBeğen
-
yusuf 7 yıl önce Şikayet Etne,hangi marka,neden bu markalar açıklanmazBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 7 yıl önce Şikayet EtFirma ve ürün isimleri neden açıklanmıyor? Bunların isimleri kamuoyuna açıklanmadığı sürece, denetimin halk için değil,üreticileri korumak amacıyla yapıldığını söyleyebiliriz.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Samii 7 yıl önce Şikayet EtÇin menşeili malların vergilerini yükselt kafan rahat etsin. Sanki kalem silgi üretemiyoruz. Kürdan bile çinden geliyor.Beğen Toplam 14 beğeni
-
devlet 7 yıl önce Şikayet EtYerli malı tüketelim diyorum. Uyanalım artıkBeğen Toplam 13 beğeni