Memur-Sen ile Türk-İş ILO için karşı karşıya!

Türkiye'nin en büyük emek hareketi olan Memur-Sen, ILO Çalışma Konferansı’nda çalışanları temsil etmeye hazırlanıyor.

Memur-Sen ile Türk-İş ILO için karşı karşıya!
Memur-Sen ile Türk-İş ILO için karşı karşıya!
GİRİŞ 29.04.2017 21:41 GÜNCELLEME 29.04.2017 21:41

Türkiye'nin en büyük emek hareketi olan Memur-Sen, ILO Çalışma Konferansı’nda çalışanları temsil etmeye hazırlanıyor. ILO Anayasası "Bu Hak Memur-Sen'in" diyor.
Memur-Sen ve Türk-İş ILO için karşı karşıya geldi. Türk-İş 65 yıldır elinde tuttuğu yetkiyi kaybederken, "Memurları temsil eden bir sendika, işçilerin fazla mesai çalışmalarını, madendeki çalışma koşullarını, özel sektörde yaşanan sorunları nasıl anlatacak, sorunları bilmeden nasıl çözüm önerisinde bulunacak" iddiasında bulunurken, ILO Anayasası "Bu Hak Memur-Sen'in" diyor.

Konu hakkında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise, "Türkiye’de çalışanların iradesi, kamu görevlileri sendikacılığı ile işçi sendikacılığındaki örgütlenme oranları, memur ve işçi konfederasyonlarının üye sayıları gibi farklı parametrelerin her biri ILO’da Türkiye çalışanlarını temsil sorumluluğunun Memur-Sen’e ait olduğunu gösteriyor" dedi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Türkiye’nin çalışanlarının, emeğin ve alınterinin ILO’daki temsil yetkisini kullanacak olan konfederasyonun hatırla değil kuralla, anlamsız kaygılarla değil resmi sayılarla belirlenmesinin hem ulusal hem de uluslar arası hukukun gereği olduğunu” ifade etti.

Çalışanların İradesi Yok Sayılamaz

"Türkiye’de çalışanların iradesi, kamu görevlileri sendikacılığı ile işçi sendikacılığındaki örgütlenme oranları, memur ve işçi konfederasyonlarının üye sayıları gibi farklı parametrelerin her biri ILO’da Türkiye çalışanlarını temsil sorumluluğunun Memur-Sen’e ait olduğunu gösteriyor" diyen Yalçın, "Milli irade noktasında vesayet düzlemini tarumar eden bir ülkenin ve milletin çalışanların iradesinin hilafına bir kararın alınmasını kesinlikle beklemiyoruz. Aksi yönde alınacak her kararın da çalışanların iradesini yok saymak anlamı yükleyeceğimizin bilinmesini istiyoruz”  dedi.
Gözyaşı Gibi Alınterinin Rengi de Ortaktır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Türkiye’nin çalışan kesiminin ILO’daki temsiline yönelik alınması gereken kararın hukuki gerekçelerini de ihtiva eden başvuruyu yaptıklarını ifade eden Yalçın, "Başvurumuzda ifade ettiğimiz gibi, en çok üyeye sahip konfederasyonun temsil yetki ve sorumluluğu üstlenmesi Çalışma Bakanlığının ve Hükümetlerin ortaya koyduğu bir iradedir. Bugün itibariyle bu iradeyi değiştirecek, bu iradeyle uyuşmayacak bir kararın alınmasını gerektirecek hukuki ya da fiili bir gerekçe bulunmamaktadır. Türk-İş açısından 65 yıldır sahip olduğu bir yetkiyi kaybetmenin kolay olmadığını biliyorum. 65 yıldır Türkiye’nin çalışan kesimini İLO’da temsil eden Türk-İş’e bugüne kadarki çabaları, katkıları için ülkem ve emek kesimi adına teşekkür ediyorum. Memur-Sen, Türkiye’de emeğin hakkını korumak noktasında gösterdiği hassasiyeti ve kararlılığı İLO’da da sergileyecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Temsil sorumluğunu yerine getirirken, yetkimizi kullanırken memurları öncelemek, işçi kesimini ötelemek gibi bir hatanın içine düşmeyiz. Bizim bakışımızda, gözyaşı gibi alınterinin rengi de ortaktır.  Memurların ve işçilerin alınteri arasında, emeklerinin değeri arasında bir ayırım yapmayız, böyle bir ayırımın yapılmasını da doğru bulmayız. İLO’da temsil edilen çalışanın hukukudur, emeğin hakkıdır, alınterinin değeridir. Bu noktada, “İLO işçilere ait, işçi sendika ve konfederasyonlarına mahsus bir temsil alanıdır” beyanlarını çalışma hayatında bir ötekileştirme refleksi, küresel sermayeye karşı emeği bölümleme gayreti olarak görürüz.  Esas olan emektir. Bu emeğin işçi ya da memur sıfatıyla verilmesi küresel düzlemde önemsizdir” şeklinde konuştu.

Açıklamasında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününe atıf yapan Yalçın “Pazartesi günü Türkiye’de, bütün dünyada işçisiyle, memuruyla bütün emek kesimi, alınteriyle ekmeğini kazananlar olarak alanlarda emeğin haklarını, dayanışmanın gücünü haykıracağız. Bu çerçevede, 106. İLO Konferansına çalışan kesimi temsil sorumluluğuyla gittiğimizde, 1 Mayısta emek ve dayanışma noktasındaki ortaklığın hakkını vereceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Memur-Sen’in İLO’da Türkiye’nin çalışan kesimini temsil sorumluğunu üstlenmesi, hem Türkiye’de sendikal hayat hem de küresel düzlemde çalışma hayatı için bir milat olacaktır. Evrensel ilke ve değerlere,  çalışma hayatının emek tarafına yönelik düzenlemelere kendi kavramlarımızla, kendi kuramlarımızla katkıda bulunmanın gayreti içerinde olacağız. Bu noktada, başta Türk-İş olmak üzere emek kesiminin diğer öznelerinin tecrübelerinden ve birikiminden de faydalanacağız. Amacımız, İLO’da temsil yetkisine sahip olan Memur-Sen fotoğrafını öne çıkarmak olmayacak, temsil sorumluluğuyla emeğin hukukunu hem yerel hem de küresel düzlemde koruyan, haklarını artıran Memur-Sen olacak" dedi.