O kurum Varlık Fonuna benzemiyor!

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Nurullah Gür, Varlık fonunun dünyada birçok ülke tarafından kullanılan fon olduğunu belirtti.

O kurum Varlık Fonuna benzemiyor!
O kurum Varlık Fonuna benzemiyor!
GİRİŞ 07.02.2017 17:22 GÜNCELLEME 07.02.2017 17:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ezgi Aşık/Haber7

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Nurullah Gür ile Varlık Fonunu konuştuk. Gür, Varlık Fonun ülke ekonomisinde kalkınma yaratacağını belirtti.

 

“Düyun-u Umumiye ile Varlık Fonu arasında bir benzerlik yoktur”

Varlık fonu dünyada birçok ülke tarafından kullanılan fondur. Aynı zamanda finansal piyasalarda saygın bir kurum olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nurullah Gür, “Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde böyle kurumlar varken Türkiye’de de olmaması için herhangi bir sebep yoktur.” Dedi.

“Düyun-u Umumiye’yi IMF’ye benzetebiliriz”

Varlık Fonu ile Düyun-u Umumiye’ye arasında benzerliğin olmadığı dikkat çeken Gür, “Düyunu Umumiye, Osmanlının borçlarını ödeyememesinden dolayı yabancı devletlerin, Osmanlı hazinesine bir yetkili atayıp, Osmanlı hazinesini kontrol ettiği bir kurumdur. Düyunu Umumiye’yi tam olarak olmasa da günümüzdeki IMF’ye benzetebiliriz. Varlık fonu ise devlete ait olan varlıkları bir araya toplayarak ve yeni kaynaklar oluşturarak bunları ülke menfaatlerine yönelik kısa ve uzun amaçlar için kullanan bir yapıdır. Burada devlet kendi varlığını kendisi yönetmektedir. Dolayısıyla Varlık Fonunun, Düyunu Umumiye ile bir benzerliği söz konusu değildir.”

“İlk hedef makroekonomik istikrar, ikinci hedef ekonomik kalkınma!”

Varlık Fonu’ndan iki tane beklenti olduğunu ifade eden Gür, “İlk beklenti ekonominin dalgalı bir seyir izlediği dönemlerde koruyucu bir yastık görevi görerek, makro ekonomik istikrara katkı sağlamasıdır.  İkinci ve aslı beklenti ise Türkiye’nin büyüme ve kalkınma için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli projelere fon sağlamaktır. Bu projeler; enerji, altyapı, sanayi ve turizm gibi alanlarda gerçekleşebilir. Bu fon ayrıca gelecek vadeden ve teknoloji odaklı iş yapma hayali kuran girişimcilere fon sağlayarak da ekonomik büyümeye katkı sağlayabilir.” Diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • Cihangir 7 yıl önce Şikayet Et
    Niye benzetmeyelim. Verdikleri parayı yönetsin diye kemal derviş i atamadılar mı? Hamdolsun o günler geride kaldı.
    Cevapla
  • prof 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi savunacak adam bulamadınız da medipolden yardımcı deçent'e mi kaldınız?
    Cevapla