Torununa bakacalara verilecek tutar belli oldu

Torununa bakan büyükannelere devletin vereceği destek miktarı netleşiyor. İlk etapta 1000 aile için 3 ilde başlayacak pilot uygulamada desteğin 350 lira olması bekleniyor

Torununa bakacalara verilecek tutar belli oldu
Torununa bakacalara verilecek tutar belli oldu
GİRİŞ 12.01.2017 09:27 GÜNCELLEME 12.01.2017 09:28
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

GEÇTİĞİMİZ hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun açıkladığı projeye göre, doğum yapan annenin çalışma hayatına dönebilmesi için evde torun bakan anneanne ve babaanneye belli bir tutarda torun bakma desteği verilecek. Çocuk belli bir yaşa gelene kadar da bu uygulama sürecek. Kısa bir süre içinde pilot uygulaması başlayacak olan anneanne yardımında rakam da netleşmeye başladı. Şu an için en büyük olasılığın asgari ücretin dörtte birine denk gelen 350 TL olduğu belirtiliyor. Rakamın ayda 450 TL’ye kadar çıkabileceği, ancak kamu dengeleri açısından 350 TL’nin daha uygun olacağına dikkat çekiliyor.

AY SONUNDA BİTECEK

İşadamlarının önerisiyle gündeme gelen projenin detayları üzerindeki çalışmalar sürüyor. Ay sonunda tamamlanacak çalışmaların ardından 6 aylık bir süre için 3 ilde pilot uygulama yapılması planlanıyor. Bu süreçte 1000 aile, sisteme dahil edilecek. İlk aşamada kamu finansmanı söz konusu olmayacak. İstanbul Sanayi Odası (İSO) başta olmak üzere özel sektör finansörlüğünde pilot uygulama süreci tamamlanacak. 6 aylık pilot uygulamanın tamamlanmasının ardından ise projenin sonuçlarına bakılacak. Kadınların istihdama katılımına olumlu etkisi olup olmadığı incelenecek ve buna göre projenin yaygınlaştırılması gündeme gelecek. Yeterli katkı sağlanamadığı görülürse, pilot uygulama sonrasında çalışmalar sonlandırılacak. Pilot uygulama için 6-7 milyon TL’lik bir finansman ayrılacak.

Anneanne ve babaanneye verilecek torun yardımında, asgari ücret hesabı dikkate alınacak 1400 TL asgari ücretle çalışan bir annenin doğum yapıp yarı zamanlı çalışmaya geçmesi durumunda 700 TL civarında bir ücret alacağını belirten yetkililer, “Anne tam zamanlı çalışmaktan vazgeçmesin. Biz de o 700 liranın bir bölümünü anneanne veya babaanneye destek için verelim. Böylece eve giren katkı da azalmasın, anneanne veya babaanneye de bir teşvik olsun” görüşünü dile getiriyor. Uygulamanın yaygınlaşması durumunda her yıl 100 bin ailenin bu yardımdan yararlanması bekleniyor. 5 yıllık periyotta ise 500 bin aile düzenlemeden faydalanabilecek.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 60
  • Can 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu ve benzeri uygulamalar aile yapısını uzun vadede çökerten planlı düşünülmüş uygulamalardır. Bizim ninelerimiz (bize) torunlarına karşılık beklemeden baktılar ve bakarlar. Para için yapılan bakıcılık sonunda büyüyen genç nesilden hayır gelmez. Annelerin asıl işi çocuklarıyla bizzat ilgienmeleridir. Devletimizde Para varsa Baba maaşı iyileştirilebilir. "Kadınlar yuvalarına dönmeli"
    Cevapla
  • İsmail58 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu uygulama çok hatalı ve bir çok yönden kusurlu. Dilerim bu yanlıştan dönülür. Ülke genelinde esnaf,asgari ücretli, dar gelirli destek ve rahatlama beklerken devletin kaynakları elzem olmayan yerlere harcanıyor. Reisimiz bu uygulamaya izin vermemeli. Çalışan eşler çocuklarının bakım ve eğitimini de düşünsünler bir zahmet.
    Cevapla
  • adsiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Çalışmayan kadınlarda çalışsın. Koyun dinamitleri aile yapısını ve islam ahlakına. Sokun sosyal düzenin içine başörtüsü serbestiyeti kisvesiyle kadınları. Sokun ki kadına ulaşabilmenin özgürlüğü artsın. Arttırın, anneleri yuvalarından çıkarıp yavrulardan ayırın, üstüne birde para verin. ahir zaman.
    Cevapla
  • antipatik 7 yıl önce Şikayet Et
    ne saçmalıyorsun sen ya. kadının çalışması dinimizde nerde yasak olduğunu gördün.islamı kendine göre çevirme kuranı kerime göre yaşa. ne yapsın millet. evlenmek dinimizin gereği. 1404 tl ile 1 ay eşine çoluğuna çocuğuna bak kirada otur ondan sonra konuş.
    Cevapla
  • VAH MEMLEKETİM VAH 7 yıl önce Şikayet Et
    bu uygulamaları çıkaran idarecilere RABBİM akıl fikir versin:::::: (tezden) inşallah
    Cevapla
  • Abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı Padişahlarının geneline bakıldığında "ANNESİ TARAFINDAN YÜKSEK BİR EĞİTİME TÂBİ TUTULDU" diye kayıtlarda geçer. Çünkü babası cenkle, fetihle ve Devlet-i Aliyye'nin işleriyle meşguldü. Eğitimiyle bizzat anneleri ilgilenmiştir. Günümüzde ise çocuklar en ihtiyaç duyduğu dönemde annelerinden uzaklaş(tırıl)maktadır maalesef. Erkekler daha çok işsiz kalmakta, çocuklar aile terbiyesinde yoksun büyümekte. Babaanne veya anneanne torununa zaten bakar sever. Arada para olursa kızıyla annesinin arası açılabilir, çocuğumun üzerinden para kazanıyor diye. her hizmet ve bakım beklenebilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle