Bakanlık açıkladı! O ürünlere yasak geldi

Ekonomi Bakanlığı, 25 Ocak'ta Bakanlar Kurulu kararıyla sınır illerinde ithalatına izin verilen çay, şeker, fındık ve antep fıstığını yeniden yasak kapsamına aldı.

Bakanlık açıkladı! O ürünlere yasak geldi
Bakanlık açıkladı! O ürünlere yasak geldi
GİRİŞ 13.12.2016 16:08 GÜNCELLEME 13.12.2016 16:14
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

25 Ocak tarihli Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu kararında, önceki kararların aksine çay, şeker, fındık ve antepfıstığı sınır ticaretine dahil olmayacak ürünler listesinde sayılmamıştı. Ancak 11 ay sonra bugün Resmi Gazete'de yayımlanan sınır ticaretine ilişkin uygulama tebliğinde, bu dört ürün yeniden sınır ticareti kapsamında ithali yasaklanan ürünler arasına alındı.

HAKSIZ REKABET YARATTIĞI GEREKÇESİYLE...

Tebliğin ilgili maddesinde "yerli üretimin ve imalatın korunması ile haksız rekabetin önlenmesi amacıyla çay, şeker, fındık ve antepfıstığı ile Bakanlık tarafından ithalatı durdurulan diğer ürünlerin sınır ticareti yoluyla ithalatına izin verilmez. İthalatı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine tabi olan veteriner ilaçları, veteriner biyolojik ürünleri ve bunların bileşimine giren veya üretiminde kullanılan etkin maddelerin sınır ticareti yoluyla ithalatına izin verilmez" denildi.

PETROL, SİLAH YASAĞI SÜRÜYOR

Ekonomi Bakanlığı yetkilileri sınır ticaretine konu edilemeyecek ürünlerin ilgili Bakanlar Kurulu Kararında ayrıntılı olarak sayıldığını, tebliğde petrol ve ürünleri, silah, patlayıcı, mühimmat gibi ürünlerin sayılmamasının bunlara ilişkin yasağın kalktığı anlamına gelmediğini vurguladı.

25 Ocak 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının on birinci maddesinde sınır ticaretine konu edilemeyecek ürünler sayılıyor.

KARS DA EKLENDİ

Daha önce sınır ticareti kapsamından çıkarılan Kars ise Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden sınır ticareti yapılabilecek iller listesine alınmıştı. Böylece Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay'a ilaveten Kars da sınır ticareti kapsamına alınmıştı. Kars, Dilucu sınır kapısı üzerinden Nahçıvan ile; Hakkari de Irak ile Habur'un yanısıra Üzümlü ve Derecik kapılarından sınır ticareti yapabilecek.

HANGİ İL HANGİ ÜLKE İLE İTHALAT YAPIYOR?

Suriye ile Mardin, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay; Irak ile Hakkari ve Şırnak; İran ile Ağrı, Van, Hakkari, Iğdır; Hahçıvan ile Kars ve Iğdır; Gürcistan ile Artvin ve Ardahan sınır ticareti yapabiliyor.

YORUMLAR 11
  • Aziz 7 yıl önce Şikayet Et
    Fındığın kilosundan haberi var mı bakan beyin ?
    Cevapla
  • Ersoy21 7 yıl önce Şikayet Et
    Alkol ve sigara da yasaklansın.
    Cevapla
  • Muta bekir 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu bomba yapımında kullanılan gübre ne zaman yasaklanıp toplatılacak?
    Cevapla
  • trafik çilesi 7 yıl önce Şikayet Et
    CEM kardeşin dediği doğru,antep fıstıklarına acayip acayip şeyler katıyorlar,aynı şeyleri diğer çerezlere de uyguluyorlar. Sıkı denetim mert müfettişlerle bu duruma el koyulmasını istiyoruz. Artan hastalıklar sebebiyle hem millet hem de devlet çok büyük zarar görüyor. Bunu istemiyoruz.
    Cevapla
  • anlaşılmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    Mardin, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa illerinin suriye devletiyle sınırı yok, ticaret nasıl oluyor
    Cevapla
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen hicmi harita gormedin
    Cevapla
  • ben 7 yıl önce Şikayet Et
    kardeş yanlış yazmadı isen cehaletine üzüldüm. çünkü hepsi suriye sınırında.
    Cevapla
  • şeref 7 yıl önce Şikayet Et
    cem kardeşim,haritaya baksan diyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle