'Türkiye'nin kredi notunu olumlu etkileyecek'
Başbakan'ın açıkladığı EKK kararlarını değerlendiren uzmanlar, kararların olumlu yansıyacağını açıkladı.
Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, dün açıklanan EKK kararlarını değerledirdi. Yapısal reformların ve yurt içindeki kampanyaların TL Varlıklarına olumlu yansıyacağını belirten Gözgör, Doalr/TL'de aşağı yönlü trendin sürmesi halinde 3.3250- 3.300 seviyelerinin gündeme geleceğini belirtti.
EKK KARARLARI TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU OLUMLU ETKİLEYEBİLİR
TL’nin dolar karşısında değer kayıplarının hızlanması sonrası yurtiçinde başlayan dolar bozdurma kampanyalarının yanı sıra devlet kurumlarının TL’ye dönmesine yönelik aldığı kararlar etkisini göstermeye başladı. Aynı zamanda Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) açıkladığı sonuçlarda önemli yapısal reformların hayata geçirildiğini gördük.
REEL SEKTÖRE DESTEK SAĞLANACAK
Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’un varlıklarını TL’ye çevirmesi, bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) TL karşılığında altın alınımına başlaması gibi gelişmelerin yanı sıra EKK’dan orta ve uzun vadede TL varlıklarını destekleyecek kararlar çıktı. Özellikle reel sektörün canlanmasını sağlayacak önlemeler dikkat çekti. Reel sektöre 250 milyar liralık kredi kaynağı sağlanacak aynı zamanda KOBİ’lere faizsiz kredi imkanı yaratılacak. 2017 yılının ise tasarruf yılı olacağına yönelik söylemler yer aldı. EKK toplantısını genel olarak yapısal reformların hızlıca uygulandığı bir dönüm noktası olarak değerlendirebiliriz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının oldukça önemsediği yapısal reformların uygulamaya koyulması, Türkiye’nin yeniden yatırım yapılabilir ülke notunu elde etmesini sağlayabilir. Öte yandan istihdam piyasasına yönelik de adımların atıldığını görüyoruz. 2017’de özel sektörde 500 bin vatandaşa İŞKUR’un aktif iş gücü programında istihdam sağlayacak.
DIŞ TİCARETTE TL KULLANIMININ ADIMI ATILDI
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra dış ticarette TL kullanımına yönelik kararların yine önemli bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya, İran ve Çin ile görüşüldüğünü ve ticaretin yerel para birimiyle yapılacağına yönelik söylemleri dış ticarette yeni sayfaların açılmasına neden olabilir. Çin ile yerel para birimiyle takasların başladığına yönelik gelişmeler bu adımların atıldığını gösteriyor. Dış ticarette TL’nin kullanılması özellikle dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelere karşı oldukça avantajlı olacaktır. Bu ülkelerin başında Rusya geliyor. Önemli bir ticari partnerimiz olan Rusya’ya karşı dış ticaret açığı veriyoruz. Rusya’ya yapılacak ödemeler TL cinsinden olursa dolara olan talebi azaltacaktır. Ancak, Rusya’nın bunu kabul etmesi önemli olacaktır. Tüm bu gelişmeler kısa ve orta vadede TL’yi desteklemeyi sürdürecektir. Teknik görüntüye baktığımızda Dolar TL paritesinin önemli bir destek olan 3.34 seviyelerini test ettiğini gördük. Önemli direnç bölgesi olan 3.4850 – 3.500 seviyelerinin aşağısında kalındığı sürece geri çekilmeler sürebilir. Ancak düşüş trendinin hız kazanabilmesi için 3.3400 desteğinin kırılması önemli olabilecektir. Kırılması halinde 3.3250- 3.300 bölgesi gündeme gelebilir. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan Amerika Merkez Bankasının (FED) faiz kararı TL varlıklarında yeni trendlerin başlamasına neden olabilir.
-
Cüneyt 8 yıl önce Şikayet Etçok mantıklı görüşler inşallah 2017 Türkiye'nin yılı olacak.Beğen