Türk bilimci gençten inanılmaz proje

Gebze Teknik Üniversitesi'nde organik Işık Yayan Bitkiler Projesi ile Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlanması hedefleniyor.

Türk bilimci gençten inanılmaz proje
Türk bilimci gençten inanılmaz proje
GİRİŞ 06.12.2016 03:34 GÜNCELLEME 06.12.2016 03:37
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye'de ilk kez yapılan EXPO 2016 Antalya Bıpp Uluslararası Bitki Islahı Proje Pazarı'nda, GTÜ Doktora öğrencisi ve Kimya Bölümü Proje Asistanı Murat Şahin'in sunduğu projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

IŞIK SAÇAN CANLILARIN GENLERİ, BİTKİLERE İŞLENECEK

Aydınlatma ve enerji verimliliği konularında çalışan Şahin'in, Organik Işık Yayan Bitkiler Projesi'nde ateş böceği, deniz anası gibi ışık saçan canlıların bu özelliklerinin bulunduğu genler alınıp bitkinin tohumuna tümörlenecek. Bitki de onu vücuduna yaymaya başlayacak. Böylece ışık içeriği taşıyan moleküller ışık saçtıkça, bitki de etrafına ışık yayacak. Bu sistemle oluşturulan bitkiler ve ağaçlar parlak ışık yayarak, elektrik enerjisi kullanılmadan aydınlatma ihtiyacını karşılayacak.

Kimya, ziraat, moleküler biyoloji ve genetik gibi farklı disiplinlerin bir araya gelerek GTÜ laboratuvarlarında hayata geçirmeyi planladığı bu proje için hazırlıklarına başlayan genç bilim adamı Şahin, “Türkiye’de aydınlanma için yılda 40 milyar lira, sadece D-100 karayolunu aydınlatmak için ayda 2 milyon lir harcanıyor. Bunun için yapılacak her katkı devlete ciddi paraların geri dönmesi anlamına gelecek. Sokak lambalarının yerine ışık saçan ağaçların, evlerimizdeki aydınlatmanın yerini bitkilerin almasını sağlayacak bu çalışma sonucunda katma değeri yüksek, enerji konusunda verimlilik sağlayabilecek ürün elde etmeyi planlıyoruz. Bu bitkileri ilk olarak üniversitemizde kullanmayı çok istiyorum"dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 11
  • sivaslı 7 yıl önce Şikayet Et
    peki hocam ışık saçan gen i sizin vücudunuza enjekte etsek olur mu gene?
    Cevapla
  • eyyupk 7 yıl önce Şikayet Et
    çok zor
    Cevapla
  • cumali 7 yıl önce Şikayet Et
    o halde şefaf canlılardanda gen alınıp şefaf ağaçlar üretilsin
    Cevapla
  • İkra! 7 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir fikir ve buluş,tebrik ederim şimdiden.Amacınıza en kısa zamanda ulaşırsınız umarım.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    Peki hiç düşünülmedi mi acaba Yaradan neden ışık saçan ağaç yapmamış diye?
    Cevapla
  • Galip 7 yıl önce Şikayet Et
    Yaradam uçakda arabada yapmamıştı televizyon ve akıllı telefonda . Peki bunları insanlarmı yaptı? hayır yine Allah yarattı ama kulunu vesile etti. Ha bu proje gereklimi ne gibi faydası olur zararı faydasından çokmu olur o tartışılır.
    Cevapla
  • dünya misafiri 7 yıl önce Şikayet Et
    siz yobazlar böyle düşünün diye!
    Cevapla
  • krzybk 7 yıl önce Şikayet Et
    Hep bir negatiflik, hep bir elestiri. Neden? biliyosan acikla da bilelim. Yaradan Allahim, tas devrinde Mercedes otomobil vermediyse kulum okusun ogrensin arastirsin diye. Eger insanlik yararina olacaksa ve cevreye radyoaktif yada baska bir sekilde zarari olmayacaksa. Fikir alkislanacak bir fikir. Umarim amacinada ulasabilir arkadas.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle