TÜMSİAD'tan Bakan Coşkun'a 9 öneri

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'u makamında ziyaret eden TÜMSİAD heyeti bakana Türk işadamlarının eşit şartlarda rekabet edebilmelerini sağlayacak 9 maddelik çözüm önerisinde bulundu.

TÜMSİAD'tan Bakan Coşkun'a 9 öneri
TÜMSİAD'tan Bakan Coşkun'a 9 öneri
GİRİŞ 26.02.2007 12:07 GÜNCELLEME 25.08.2020 15:53

Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali Coşkun, TÜMSİAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım’ın başkanlığında, Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir heyeti 24.02.2007 günü saat:11.00 da makamında kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyarette Genel Başkan Mehmet Yıldırım TÜMSİAD’ın 10 ilde 2000 üyesi, iki yıl gibi kısa bir sürede yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği konferanslar, ticari geziler ve sosyal etkinlikler hakkında hazırlanan raporu Sayın Ali Coşku’na sundu.

 

 

 

 

 

Mehmet Yıldırım, görüşme esnasında Bakan Ali Coşkun’a, mevcut vergi oranlarının yüksekliği, haksız rekabet,  sosyal güvenlik primleri, iş ve işçi sağlığı ile ilgili düzenlemelerin mükellefler için maliyetleri yükselttiğini ve kayıt dışılığı teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca kayıt dışılığın azaltılması ve Türk işadamlarının eşit şartlarda rekabet edebilmeleri için TÜMSİAD’ın dokuz maddelik çözüm önerisini Sayın Ali Coşkun’a sunuldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÜMSİAD’ın Çözüm Önerileri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1)      Çok sayıdaki ve farklı dilimlerdeki vergi oranları yüzde 50 indirilmeli.

 

 

2)      Vergi yükündeki adaletsizlik kayıt dışı faaliyetlere yol açmayacak şekilde giderilmeli, ücretlilerin vergi yükü düşürülmelidir.

 

 

3)      Vergi denetim birimlerinin 'daha adil denetim' yapmaları sağlanmalıdır.

 

 

4)      Çok sık değiştirilmesini gerektirmeyecek ve karışıklıklara yol açmayacak sade bir vergi yasası oluşturulmalıdır.

 

 

5)      İş gücü maliyetini artıran ve kayıt dışı istihdamı teşvik eden yüksek sigorta prim kesintilerinin aşağı çekilmesi sağlanmalıdır.

 

 

6)      Üretimde kullanılan ana ve yardımcı hammadde olarak ithalatı zorunlu olan girdilerin “Gümrük Vergisi ve Fon Oranlarının” yeniden gözden geçirilerek indirilmesi sağlanmalıdır.

 

 

7)      2007 yılında özellikle istihdam üreten, ithal bağımlılığı düşük, buna karşılık ihracata yönelebilen sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin önünün açılması temin edilmelidir.

 

 

8)      Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere yönelik hazırlıkların ekonomiyi yeni dalgalanmalara sürüklemesine izin verilmemelidir.

 

 

9)      Türk mallarının uluslararası pazarlarda tanıtılması sağlanmalı. Uluslararası ölçekte marka olma gücü olan ürünlerimize, marka teşviki artırılmalı.

 

 

 

 

 

 

 

Bakan Coşkun, görüşmenin sonunda TÜMSİAD’IN iki yıl gibi kısa sürede gerçekleştirdiği faydalı çalışmalarından dolayı TÜMSİAD Yönetim Kurulu’nu tebrik etti. TÜMSİAD’IN çözüm önerileri konusunda diğer bakanlıklar ve hükümet yetkilileri ile görüşerek gerekli çalışmaları başlatacağını ifade etti. Ayrıca bundan sonraki süreçte TÜMSİAD’Iın organize edeceği faaliyetleri bakanlık olarak destekleyeceğini belirtti.