Bağ-Kur affında bu tarihe dikkat!

Af yasasıyla Bağkurlu’ları büyük bir heyecan sarmıştı. Ancak işin rengi SGK’da değişti

Bağ-Kur affında bu tarihe dikkat!
Bağ-Kur affında bu tarihe dikkat!
GİRİŞ 27.09.2016 11:42 GÜNCELLEME 27.09.2016 11:42

Borçlarını ödemek için SGK şubelerine akın eden sigortalılar, “Bağkurlu’lar Mayıs 2015 öncesi borçları yapılandıramaz” yanıtıyla hayal kırıklığı yaşadı

Ülkemiz zor bir süreçten geçerken, vatandaşın elini rahatlatmak için vergi ve prim borçlarının cezalarını silen bir düzenleme yapılmıştı. Halk arasında ‘af yasası’ diye bilinen düzenleme (6736 Sayılı Yasa) 19 Ağustos’ta yürürlüğe girmişti.
Yasaya göre; Ekim sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuran Bağkurlu’lar 30 Haziran 2016’dan önceki prim borçlarını düşük taksitlerle ve cezasız ödeyebilecekti.

SADECE SON 1 YIL İÇİN

Af yasasıyla heyecanlanan Bağkurlu’lar Kurban Bayramı tatilinin ardından SGK şubelerine akın etmeye başladı. Çoğu, borçlardan kurtulmak ve emekli olmak istiyordu. Ancak büyük umutlarla gittikleri SGK şubelerinden hayal kırıklığıyla döndüler. Çünkü af yasası Bağkurlu’ların sadece 1 Mayıs 2015 ila 30 Haziran 2016 arasındaki prim borcunu kapsıyor. Başka bir deyişle yasa son 1 yıllık borca kolaylık getiriyor.

150 BİN TL'YE VARAN BORÇ

Yasayı en çok da Bağkurlu esnaf beklemekteydi. Ancak eksik çıkan kanun nedeniyle hem esnaf hem de şirket ortakları mağdur oldu. Borcunu ödemek isteyen Bağkurlu’lara indirimsiz prim borcu çıkarıldı. Ödenememiş dönemlerle ilgili 150 bin liraya varan prim borcu çıkarılan Bağkurlu dahi var. Oysa yasanın kapsadığı 1 yıllık dönemdeki borçların gecikme zammı ve faizi silinip enflasyona göre hesaplanıp daha düşük tutarlara çekiliyor.

DONDURULAN SÜRELER DAHİL EDİLMİYOR

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; mağduriyetin diğer nedeni ise 2015’te çıkan ‘Torba Yasa.’ O yasayla 1.5 milyon Bağkurlu’nun 12 ay ve daha fazla prim borcu donduruldu (silindi). Bu süreler istenildiğinde ihya (canlandırma) edilebilecekti. Bu, büyük kolaylıktı. Ama son çıkan af yasasıyla dondurulan bu süreler yapılandırılmaya dahil edilmedi. SGK, ihyayı talep edenlere güncel değerden borç çıkarıyor. Bu da çok yüksek prim borçlarının (150 bin lira gibi) gündeme gelmesine neden oluyor!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL