JCR'den Türkiye açıklaması

Moody's'in not indirimi kararını değerlendiren Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu belirtti.

JCR'den Türkiye açıklaması
JCR'den Türkiye açıklaması
GİRİŞ 26.09.2016 18:34 GÜNCELLEME 26.09.2016 18:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, Moody's'in not indirim kararından sonra Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke konumunu kaybettiği şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını belirterek, "Türkiye hala yatırım yapılabilir ülke konumundadır." dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ökmen, "yüksek boyutlu dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması", "daha önce destekleyici olan borçlanma temelinde özellikle de büyümenin zayıflaması" ve "kurumsal güçlerin zayıflamasının" Moody's'in Türkiye'nin not indirim kararında gerekçe olarak gösterildiğini kaydetti.

Türkiye'nin dış finansman yükümlülüklerinde yüksek risklilik halinin devam ettiğine, ancak geçmişe göre ilave bir bozulma halinin henüz oluşmadığına dikkati çeken Ökmen, büyümenin zayıflamasının söz konusu olduğunu, ancak demografik ve ekonomik çeşitlilikteki pozitif avantajların devam etmesinin ekonomik istikrarın daha fazla bozulmasını şimdilik engellediğini söyledi.

Ökmen, "Dolayısıyla ilk 2 gerekçe ile bizim görüşlerimiz tam olarak örtüşmüyor. Ancak son gerekçe olan kurumsal güçlerin zayıflama haline yönelik tespitlerle mutabıkız." dedi.

Bir ülkenin notunun, o ülkenin döviz yaratma kapasitesinin birebir yansıması, döviz yaratma kapasitesinin ise o ülkenin esneklik ve yapısal istikrarıyla ilişkili olduğunu belirten Ökmen, Türkiye'nin esnekliğini finansal istikrar, parasal istikrar ve dış istikrarın belirlediğini söyledi.

"ÜLKENİN DÖVİZ LİKİDİTESİ OLASI ŞOKLARA DAYANIKLI VE YETERLİ HALDEDİR"

Orhan Ökmen, uluslararası likidite ve uluslararası yatırım pozisyonları yönünden Türkiye'nin finansal istikrarının devam ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fonlara erişim kolaylığı da devam etmektedir. Devlet borç yükü, faiz yükü oldukça makul düzeylerdedir. Dolaysıyla finansal istikrar açısından Türkiye istikrarı devam etmektedir. Her ne kadar Merkez Bankası kararlarının kredibilitesi hakkında soru işaretleri belirmiş olsa ve yine sermaye piyasalarındaki genişleme süreci tersine dönmüş olsa da makro düzeyde aktarım mekanizmalarının sağlıklı hali etkili bir şekilde devam etmektedir. Dış istikrar açısından ise özel sektörün borç/varlık dengesi ve ödemeler dengesi hala riskli seviyelerdedir. Ancak ülkenin döviz likiditesi olası şoklara dayanıklı ve yeterli haldedir. Dolaysıyla esneklik yönünden Türkiye'nin döviz üretme gücü devam etmektedir."

"REYTİNG KURULUŞLARININ PİYASALAR TARAFINDAN AZ YA DA ÇOK BİLİNMELERİ BİR KRİTER DEĞİLDİR"

JCR Eurasia Başkanı Ökmen, Moody's'in not indirim kararından sonra Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke konumunu kaybettiği şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını, Türkiye'nin hala yatırım yapılabilir ülke konumunda bulunduğunu söyledi.

Kural ve mevzuat açısından bir ülkenin yatırım yapılabilir ülke kabul edilmesi için en az 2 uluslararası reyting kuruluşundan yatırım yapılabilir notu alması gerektiğini hatırlatan Ökmen, şunları kaydetti:

"Bu reyting kuruluşlarının piyasalar tarafından az bilinmeleri ya da çok bilinmeleri bir kriter değildir. Temel kriter, bu kuruluşların Nationally Recognized Statistical Rating Organizations (NRSROs) olmalarıdır. Örneğin, Kasım 2012'de İspanya'da en büyük 3 reyting kuruluşunun aksine sadece daha az bilinen DBRS yatırım yapılabilir not vermişti. Avrupa Merkez Bankası (ECB), İspanya'yı yatırım yapılabilir kabul etmişti. Nisan 2016'da Portekiz'de de aynı durum olmuştu.

Bir reyting kuruluşunun uluslararası olmasının koşulu ise ABD'de Securities and Exchange Commission (SEC) tarafından o kuruluşun NRSROs olarak kabul edilmesidir. Şu anda SEC tarafından NRSROs olarak kabul edilen 10 tane kuruluş vardır. Bu kuruluşlar; AMB, DBRS, EJR, Fitch, HR, JCR, KBRA, Moody’s, Morningstar ve S&P. Şu anda bu kuruluşlar içerisinde Türkiye’ye yatırım yapılabilir notu veren hala 2 kuruluş bulunmaktadır. Bunlardan birisi Fitch, diğeri JCR'dır. Dolayısıyla Türkiye yatırım yapılabilir ülke konumunu hala korumaktadır. Piyasaların yanlış yönlendirilmesinin ve piyasa bozulmalarının önüne geçilmesi için Türkiye'deki bu yanlış kanının düzeltilmesi lazım.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    bu japonlara helal olsun ab ve abd mallarını almayıp ve gümrüklerde her tür zorluğu çıkaralım adilere hiç güvenmeyin
    Cevapla
  • xxx 7 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizdeki ithal malı müptelaları kendilerini biraz frenleyebilirlerse, mesela erkek olan yurtiçinde üretilen arabaya binerse, kadın olan zırzavatçıda yerli tava alırsa ülkemiz dolar sıkıntısını daha az çeker, çekmekle birlikte yurtiçinde üretilen ürünlerin kendilerine aş olarak dönmesini sağlar, elin keferesinin aldığı kararla da ülkesini saldırıya açık hale getirmez.Bu vatandaşın adına Şuurlu Türk Vatandaşı denir.
    Cevapla