Yıldırım yatırım destek programını açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek programını açıkladı.

GİRİŞ 04.09.2016 14:26 GÜNCELLEME 04.09.2016 16:21
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Terör örgütü PKK, Doğu ve Güneydoğu'da, şantiye basıp araç yakarak halkın refahını hedef alsa da, bölgeye yatırımları arttımak için çalışmalar devam ediyor.

Yeni açıklanan Doğu ve Güeydoğu Anadolu'ya yatırım destek programıyla, bölgeye yatırım için kesenin ağzı açıldı. 

'ÖRGÜTE KATILIM 10 KAT AZALDI'

Başbakan Binali Yıldırım, Diyabakır'da yeni destek paketini açıklarken, PKK'ya katılımların 10 kat azaldığını söyledi. Yıldırım, hedefin bu katılımları sıfırlamak olduğunu da sözlerine ekledi. Bu noktada yeni iş alanlarının açılıp yeni hizmetler sunulması önem arz ediyor. Yeni açıklanan programda da sağlıktan ulaşıma kadar birçok hizmet ile tarım ve üretim için yeni destekler yer alıyor. 

Ayrıca ürün alım garantisi, petrol arama faaliyetleri ve GSM kapsama alanlarını genişletme gibi birçok alanı kapsayan yeni paketin içeriği oldukça geniş.

İşte Başbakan'ın yatırım destek programına dair açıklamaları:

''23 ile yatırım yapmak isteyenlere önemli haberlerimiz var. Bu programda teşvik, destek ve hibe yatırımlar var.

Terörden zarar gören yerlere 10 milyar

Terörden zarar gören merkezlere 10 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Silopi, Şırnak merkez için 7.5 milyarlık yatırım yapıyoruz. Özellikle Sur için asla çok katlı binalar yapılmayacak. Sur'un tarihi yapısını koruyacağız.

Suriçi planı

Sur'da 2017'nin sonunda evi ya da iş yeri zarar gören vatandaşın mağduriyeti bitmiş olacak. Suriçi'nde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camii'nin etrafını yeniden yenileyeceğiz. 

Kiraları devlet ödüyor

Terörden zarar gören ilçeleri yeniliyoruz. Suriçi'nde 7 bin, Şırnak'ta 10 binden fazla, Nusaybin'de 8 bin, Hakkari'de 10 binden fazla yeni konut yapacağız. Vatandaşlar konutları bitinceye kadar kirada olacak, kiraları biz ödeyeceğiz. Eşya kayıplarına karşı da 255 milyon ödeme yapacağız. 

23 ilde yapacağımız toplam konut 67 bin olacak.

Sosyal hizmet yardımlar için 393 milyonluk bütçe tahmin ediyoruz.

Cazibe merkezleri geliyor

23 ilde cazibe merkezleri yapıyoruz. 5 gruba ayırdık. Buralara yatırım yapanlara, yapacağı işe göre yer veriyoruz. İhtiyacı olduğu fabrikayı yapıp teslim edeceğiz. Bu fabrikaları sembolik rakamla onlara kiraya vereceğiz. 8 ilde 10 fabrika kuracağız. Senede 80 fabrika eder. Ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. 

Terör yüzünden buralara yatırım yapılmıyor. Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler gecikir. 

Başka destek, makine ve teçhizat için faizsiz kredi veriyoruz. Teminat desteği de kredi garanti fonundan. Yeter ki yatırımcı gelsin, üretim yapsın, insanlara iş versin. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli olacak. Toplamda 5 yıl.

Üretim faaliyetlerini buralara taşımak isteyenlere nakliyet desteği veriyoruz.

Bu 23 ilde, çağrı merkezlerinde istihdam kapasitesi 20-25 bin olacak, anahtar teslimi binalar yapılacak. 

Üretene alım garantisi

Üretimini doğuda yapanlara kamuda alım garantisi vereceğiz. 'Sen bunları alıcısı biziz' diyoruz. Bu desteklerin yıllık maliyeti 1.3 milyar. Toplam destek tutarı 16 milyar.

Tarımsal çalışmalar

Tarımsal destekleri ilçe bazında destekleyeceğiz. 330 bin hektarlık alanda toplulaştırma çalışmaları devam ediyor. Güney ve Doğu Anadolu'da 3.7 milyarlık yatırım yapacağız tarım ve hayvancılık için. Ayrıca 380 milyon lira destek vereceğiz bölgeye.

Petrol arama ve ulaşım çalışmaları

6900 km'lik yeni elektrik, 22 km'lik yeni doğalgaz hattı döşeyeceğiz. Petrol doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. 900 km'lik 27 adet güvenlik yolu yapıyoruz. 71 km uzunluğunda 28 tünel yapacağız. Ulaşım için bölgede 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP bölgesi için 881 km yeni deril yolu yapıyoruz. 11 milyar lira tutuyor.

Sulama çalışmaları

Cep telefonu kapsama alanlarını genişletiyoruz. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın geriye kalan yüzde 80 için 5 katrilyonluk bütçe ayırdık. Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız. Tarım gelirlerinde 3.7 milyarlık artış olacak.

Sağlık yatırımları

toplan 1011 sağlık merkezi açacağız. Bedeli 1.1 milyar lira.

Bu 23 ile AK Parti'den önce, 1989'dan 2002'ye kadar, bugünkü parayla 30 milyar yatırım yapılmış. AK Parti'den sonra 80 milyar lira. Terörü bitirdiğimizi düşünün, uçarız.''

YORUMLAR 61
  • osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    Başbakanımızın söyledikleri çok doğru yatırım olursa doğuda terör falan kalmaz halk istihdam istiyor devlet arkalarında durdukça ALLAH'IN izniyle çok daha güzel olacak doğu toprakları
    Cevapla
  • kolay 7 yıl önce Şikayet Et
    benim yozgatıma cumhuriyetten beri devlet kaç tane fabrika yaptıda bu bölgelere senede 80 fabrika yapılıyor. Fabrika yaptırmak için memleketi yakmakmı lazım?
    Cevapla
  • ENESSON 7 yıl önce Şikayet Et
    15 temmuzda 13 sehit vermis, secimlerde full cekmis, devlet millet sevdalisi YOZGAT ve dolaylarina ne yapacaksiniz onun mujdesini verin bir de sayin Basvekil! 11 de 1 i zor cikardiginiz, ambulansin bile kundaklandigi diyarlardan banane
    Cevapla
  • Fırat Kalkanı 7 yıl önce Şikayet Et
    Van örneğinden sonra kimse kusura bakmasın teröristlerden temizlenesiye kadar yatırım taraftarı değilim. Besle kargayı oysun gözünü tecrübesini yaşadık bizzat ve ona göre adım atılması gerekir.
    Cevapla
  • dıyarbakırlı 7 yıl önce Şikayet Et
    bence oncelikle senin gibi milliyetcileri halletmeli kusura bakmada bende esnafim benim verdigim vergi nereye gidiyor buhar olup ucuyormu besle kargayi oysun gozunu diyorsun burda yasayan 6 milyondan fazla kurt hicbiri vergi vermiyormu ulkesine katkida bulunmuyormu babanin maliylami besliyor devlet birakin artik bu boluculugu tobe edin sadece muslumanligin vazifelerini yerine getirin milliyetci olacalsaniz dininize olun ki kafirin belini kiralim yeter bu milliyetcilik kurdun de turkunde milliyetcisi var oldukca bu dava bitmez bunu anlayin i sanlari kaybetmek yerine kazanmaya bakin
    Cevapla
  • Cesur 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başbakanım, ben bir fabrika açmak istiyorum, binayı veriyoruz diyorsunuz, makine teçhizat için 1 yıl ödemesiz, 5 yıllık kredi veriyosunuz, kabul ettik, ne zaman başlar bu iş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle