Dağdan toplayıp kilosunu 30 liradan satıyorlar

Sofraların vazgeçilmez baharatlarından sumak, dağ çevresindeki Madenşehri ve Üçkuyu köylüleri için ek gelir kaynağı oluşturuyor.

Dağdan toplayıp kilosunu 30 liradan satıyorlar
Dağdan toplayıp kilosunu 30 liradan satıyorlar
GİRİŞ 31.08.2016 15:40 GÜNCELLEME 31.08.2016 15:43

Karaman'ın kuzeyindeki Karadağ'da  yetişen sofraların vazgeçilmez baharatlarından sumak, köylüler için ek gelir  kaynağı oluşturuyor.

Dünyada sayısız çeşidi bulunan sumak ağacı Türkiye'de Güneydoğu  Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde dağlık alanlarda bolca yetişiyor. Karasal  iklime sahip karaman'ın hemen kuzeyinde sönmüş volkanik Karadağ'da da endemik bir  sumak türü bulunuyor.

Yüzlerce yıldır köylülerin kendi kullanımları için topladığı Karadağ  sumağı artık özellikle kadınlar için bir iş kolu haline geldi. Kadınların  topladığı sumak, işlendikten sonra tüketicilere sunuluyor.

Karadağ'ın çevresindeki Madenşehri köyünün muhtarı Durmuş Ali Demir,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin, yüzlerce yıllık bir tarihe sahip  olduğunu söyledi.

DAĞDA HİÇBİR SU KAYNAĞI YOK

Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerinin görülebildiği köyün  eşsiz bir doğaya sahip olduğunu ifade eden Demir, "Dağda hiçbir su kaynağı yok.  Bununla birlikte her türlü sebze ve meyve sulanmadan yetişebiliyor. Ilıman  iklimlerde yetişebilen bitkileri görmek mümkün. Bunlardan en önemlisi sumak."  diye konuştu.

"SUMAĞIN İŞLENMESİ DE TOPLANMASI GİBİ OLDUKÇA ZAHMETLİDİR"

Köyün üstündeki dağlık alanda doğal olarak yetişen sumağın Karadağ'a  has bir endemik tür olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti:

"Sumak bizim köyümüzün dışında Karadağ'ın çevresindeki Üçkuyu köyünde  de bulunuyor. Sumak doğal olarak yetişen çalı şeklinde bir bitki. Dünyada bir çok  çeşidi var. Fakat bizim bölgemizde yetişen sumak, bin 200 ile bin 700 rakımlarda  yetişebilen, kışın soğuktan etkilenmeyen bir tür. Sumak ağustos aylarının  başından eylülün ortalarına kadar toplanır. Özellikle kadınlar toplayıp, sofraya  gelecek şekilde işlerler. Bunun çeşitli evreleri var. Tek tek bitkinin ucundaki  kırmızı taneler toplanır.

Toplanan sumak tohumları, damlarda güneşte kurutulur.  Burada savrulup temizlenir. Sonra taş dibeklerde 2 saat kadar dövülüp, kabuğu  çekirdeğinden ayrılır. Tekrar elenir ve kalan kısım sofralarda kullandığımız  sumaktır. Sumağın işlenmesi de toplanması gibi oldukça zahmetlidir."

Demir, toplanan sumakların internet üzerinden veya toptancılar  tarafından ülkenin dört bir yanına pazarlandığını bildirdi.

Köyde kadınların dağlık alanda topladığı sumakları işleyip satarak  aile geçimlerine katkı sağladığına dikkati çeken Demir, sumağın kilosunun 30  liradan alıcı bulduğunu bildirdi.

"BURADAN GELEN PARAYLA İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILIYORUZ"

Her yıl dağlardan sumak toplayan Hatice Yalçın, köyde dedesinden kalan  bir arazinin zamanla sumak ormanına dönüştüğünü söyledi.

Burada bolca sumak yetiştiğini anlatan Demir, "Buradan sezonu geldiği  zaman topluyorum, kurutup dövüyorum. Dağlık alanda çok var. Ben senede 50-60 kilo  sumak yapıyorum. Kilosunu da 30 liradan satıyoruz. Buradan gelen parayla  ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. İyi bir ek gelir." dedi.

KAYNAK: AA