Bakan açıkladı! Osmangazi yalanı ortaya çıktı

Bakan Arslan, Osmangazi Köprüsü’ne ilişkin ‘Araç geçişi günde 5-6 bine indi’ iddialarına ilişkin açıklama yaptı

Bakan açıkladı! Osmangazi yalanı ortaya çıktı
Bakan açıkladı! Osmangazi yalanı ortaya çıktı
GİRİŞ 04.08.2016 05:53 GÜNCELLEME 04.08.2016 11:07
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 30 Haziran’da açışı yapılan para geçişin ise 11 Temmuz’da başladığı Osmangazi Köprüsü’nde ücretlerin yüksek olması nedeniyle geçişlerin çok düşük kaldığı iddialarını değerlendirdi. Geçtiğimiz günlerde köprüde günlük geçiş sayısının 5-6 binlerde kaldığı, bu nedenle de Hazine’nin ciddi bir garanti ödemesi yapması gerektiği iddiası basında gündeme gelmiş ve önemli bir tartışma yaratmıştı.  Arslan bu iddialara ilişkin net konuştu: “11 Temmuz’dan itibaren köprüde ortalama geçişler 20 binin üstünde. Bu rakam beklentilerimizin üstünde.” 

BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE

Osmangazi Köprüsü’yle ilgili tartışmaların polemiğe girmek istemediği bir konu olduğunu belirten Arslan, “Bir kere Osmangazi Köprüsü projenin sadece bir bölümü, 385 kilometrelik otoyol bölümü de var ve tamamı 2018’in başında bitecek. Şu anda Osmangazi Köprüsü’yle beraber projenin sadece 58 kilometresi bitti. Bugün köprüden ortalama 20 bin aracın üzerinde geçiş yapılıyor. Bu da bizim başlangıçta öngördüğümüz rakamların üstünde. Eksik bilgiyle yorum yapılıyor” dedi.

FİYAT AYARLAMASI YOK

Kamunun projeyi yaparken 5 kuruş dahi ödemediğini kaydeden Arslan şunları söyledi: “Elbette kimse babasının hayrına yapmıyor. Ama şunu dikkate almak lazım, Hazine garantisiyle ilgili süreçler yıl sonunda ortalamalar dikkate alınarak hesaplanır. Böyle bir proje 3-6 aylık periyotlarla değerlendirilmeli. Hiçbir proje, başlangıçta ilk günden yükünü almaz. Orta ve uzun vadede geçen araç sayısının artacağı öngörülüyor. Köprünün geçiş ücretlerinde ise bir değişiklik olmayacak. Fiyatı belirlerken, bir maliyet-fayda dengesi gözettik. Biz bazı kişi ve grupların menfaatini dikkate alırsak çalışamayız. Ülkenin, bölgenin ve bölge insanının menfaatleri bizim temel önceliklerimiz.”

ULAŞTIRMA FONU GELİYOR

Ulaştırmadaki altyapı projelerine yönelik yeni fonlar-kaynaklar oluşturmak için, hükümet olarak çalışma yaptıklarını da açıklayan Arslan, “Bu varlık fonundan ayrı özel bir çalışma. Yakında detayları netleşecek ve kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

YAVUZ SULTAN’DA 15 GÜNLÜK İŞ KALDI

BAKAN Arslan, darbe girişiminin kimsenin istemediği bir şey olduğunu belirterek büyük projeler hakkında şu açıklamayı yaptı: “Ama bir başka pencereden bakınca daTürkiye’de demokrasinin oturduğunu, vatandaşın demokratik hukuk devleti kapsamında haklarına sahip çıktığını dünyaya göstermiş oldu. Geldiğimiz noktada, demokratik hukuk devletinin kalıcılığı aslında dış dünyanın Türkiye’ye daha güvenle bakması için önemli bir gerekçe. Büyük projelere devam edeceğiz. Bir aksama yok. 26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yüksek katılımlı bir törenle açacağız, orada 10-15 günlük bir işimiz kaldı. Avrasya Tüneli’nde çalışmalar tam hızıyla sürüyor. Darbe girişiminin ilk bir-iki günü dışında yoğun mesaiyle çalışmaya devam ediliyor. 20 Aralık’ta orayı açmak için çalışıyoruz. 3. havalimanında 16 bin kişi, 24 saat çalışıyor. Hedef projeyi, 2018 ilk çeyrekte bitirmek. Projelerle ilgili bir aksaklık çıktığında, hızla müdahale ediyoruz.“

KANAL İSTANBUL’DA SON AŞAMAYA GELDİK

YENİ projeler anlamında 1915 Çanakkale Köprüsü’ne yoğunlaştıklarını söyleyen Ahmet Arslan, “Yılbaşında ihaleyi bitirip, işe başlamak istiyoruz. Kanal İstanbul’da birçok noktada güzergah çalışmaları yapıldı ve son aşamaya geldi. Artık finansal yöntemleri konuşuyoruz. Finansal yöntemin de adını koyduktan sonra, ihale sürecini başlatacağız. Kamu kaynakları mı kullanılacak, yap-işlet mi olacak, başka bir yöntemle kamu-özel sektör ortak mı çalışacak bütün bunları çalışıyoruz. Bu projede olası güzergahlar zaten kamuoyu gündemine düştü, onların tümünü çalışıyoruz” dedi

FİLYOS LİMANI’NA İLK KAZMA VURULUYOR

İSTANBUL’da 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli projesi için 15 Temmuz sonrası uygulama projeleri için ihale başlatıldığını hatırlatan Bakan Arslan şu detayları verdi: “3 firma teknik yeterlilik aldı. 10 Ağustos’ta da mali teklifleri açacağız. Filyos Limanı içinse geçtiğimiz günlerde ihale süreci tamamlandı. Yer teslimi de yapıldı, bugünlerde kazma vurulacak ve proje başlayacak. 15 Temmuz sonrası işlerin durmadığının en güzel göstergelerinden biri bu limanın yapımına başlanmış olması. Rize-Artvin havalimanı deniz üzerine yapacağımız ikinci büyük havalimanı. Burada da Eylülün ilk yarısı için ihale tarihi almak istiyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini de sene sonuna kadar bitirip, tren işletmeciliğine başlamak istiyoruz. Bütün projeleri hızlandırmak istiyoruz. Ülkemiz sıkıntılı bir dönem yaşadı. Bunu hızlı atlatmanın yolu, ticaretin ve ekonominin büyümesi ve 2023 hedeflerine yürümekten geçer. Ulaştırma altyapı projeleri, bu nedenle önemli.”

DAMARLARINA BASINCA DURDURMAYA ÇALIŞIYORLAR  

“TÜRKİYE’yi coğrafya üzerinde köprü olmaktan çıkarıp, dünyanın ticaret koridorları anlamında köprü haline getirmeye çalışıyoruz” yorumunu da yapan Bakan Arslan, “Türkiye’deki projeleri birbiriyle bağladığınızda, uluslararası alanda mallarınızı en kısa ve ekonomik olarak taşıyabileceğiniz bir koridor ortaya çıkacak. Ama dünyada ticaretin-ulaştırmanın merkezi olan uluslararası çevreler, bu pazar Türkiye’ye kaymaya başlayınca “dur” demek istediler. Biz damarlarına bastığımız için Türkiye’yi istemiyorlar, Tayyip Erdoğan’ı istemiyorlar.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 34
  • Fikret Kökalp 7 yıl önce Şikayet Et
    Her şey iyi güzel ama Sakarya halkı halâ mağdur. Hızlı tren bahanesi ile Adapazarı-Haydarpaşa trenleri seferden geçici olarak kaldırılmıştı. Daimiye döndü. Sakarya insanı olarak trenlerimizi geri istiyoruz. Tam olarak hatırlamıyorum ama 16,-TL.na İstanbul'a gidiş-dönüş bilet alıyorduk. Tren olmadığı için otobüs ile İstanbul'a sadece gidiş 50,-TL. Trenler ülke ekonomisine de büyük katkı yapıyor. TRENİMİZİ İSTİYORUZ.
    Cevapla
  • RTE 7 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar uzadığı için sıkıntı evet ama unutmayın eski bir hat üzerinde uğraşıyorlar ve basit birşey değil bunu bitirmek muhakkak kanunen bir durum olduki uğraşıyorlar.
    Cevapla
  • birisi 7 yıl önce Şikayet Et
    Onu bizde istiyoruz. Yıllardır Marmaray'ın uçlarının Pendik ve Halkalı'ya bağlanmasını bekliyoruz. Bu iş sürekli uzuyor. Can sıkıcı.
    Cevapla
  • abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimize sürümden kazanmayı öneriyorum.otomobiller için geçiş ücretinin 40 tl olması uygundur.
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    40 bin arac yine gecmiyor, yani geri kalan kismi yine devletin cebinden cikiyor.
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Devlet geri almasını bilir, uzun vadede..ve özellikle İzmir yolu tamamlandığında ve yavuz sultan selim köprüsü bittiğinde ağır taşıtlar mecburi yön olarak bu köprülerden geçecek,E_5'e inemeyecekler. .çünkü E-5 izmitten sakaryaya kadar tam anlamıyla şehir içinde bir cadde durumunda, buranın yükünü azaltmak için mecburi yön olunca 40binden dahi fazla geçiş olacaktır sanıyorum..
    Cevapla
  • Abdullah ERSÖZ 7 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı döneminde ingilizler mısırı işgal ederler. istanbuldan hareket eden ordumuz ulaşım sıkıntısı nedeniyle mısırı kurtarmaya çok gecikmeli olarak ancak gidebilirler. yolun yorgunluğu ve savaş. sonuç başarısızlık getirir. bu itibarla yolları ve köprüleri stratejik düşünmek gerekiyor.
    Cevapla
  • tozkan 7 yıl önce Şikayet Et
    20bin kişi geçiyormuş günlük. kalan 50bin nolacak peki. bayramlarda 10 milyon araç mı geçecek peki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle