'İngiltere'yi makarnasız bırakmayız'

TMSD Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, AB kararı sonrası İtalyanların, İngilizlere karşı yaptığı makarna tehdidine ilişkin açıklama yaptı.

'İngiltere'yi makarnasız bırakmayız'
'İngiltere'yi makarnasız bırakmayız'
GİRİŞ 27.06.2016 14:43 GÜNCELLEME 27.06.2016 14:43

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Külahçıoğlu, “İngiltere’nin Avrupa Birliğinden Ayrılma yolunda ki referandumu fırsat olarak değerlendiriyoruz” İtalyanların söylediğinin aksine, İngiltere makarnasız kalmaz” dedi…

Avrupa Birliği; İngiltere’de yapılan referandum ile belki de tarihi dönemlerinden birini yaşıyor. İngiltere'de dün yapılan AB referandumunda 17 milyon 410 bin 742 kişi,  AB'den ayrılma yönünde oy kullanırken, 16 milyon 141 bin 241 seçmen de AB'de  kalınması yönünde oy verdi. Buna göre, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde  48'i ise AB'de kalınması yönünde tercihte bulundu.

TMSD Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu; “Tüm bu gelişmeleri AB için yorumlamak dışında, kendi penceremizden yorumlarsak; bugün Avrupa Birliği üyeleri içinde toplam makarna ithalatı 3 milyar 700 milyon dolardır. Türkiye ise ihracatı ise 17 milyon dolardır. Bunun nedeni ise uygulanan kota sınırlamasıdır” dedi.

İngiltere’nin 2015 yılı makarna ithalatı ise 384.505 ton

Külahçıoğlu; ”Türkiye’nin ise ihracat oranı ise bu tabloda da görüldüğü üzere % 0,73 (Binde 73) bu oran AB’nin genelinde de bu şekilde. Şayet İngiltere, Avrupa Birliğinden ayrılırsa İtalyan Ziraatçılar Derneğinden Coldiretti’nin açıkladığı gibi makarnasız kalmaktan korkmasınlar, biz Türk Makarnası olarak onlara destek oluruz” dedi.

Krizin aynı zamanda fırsat anlamına geldiğini unutmamak gerektiğini de vurgulayan TMSD Başkanı; Şayet İngiltere AB’den ayrılırsa ve kotalar kalkarsa 2 yıl içinde pazarın %25’ini alırız. Yaklaşık 100.000 ton civarında makarna ihracatı ve 150 milyon dolar civarı döviz girdisi sağlayarak yeni bir pazar oluşturabiliriz” dedi.

Külahçıoğlu; ”Bu durumun sadece Türk Makarnacısı için değil ayın zamanda başta Rusya krizinde zarar gören sebze meyve üreticileri için de yeni bir pazar olacağını da belirtti.

KAYNAK: HABER7