Şimşek, zorunlu BES'in detaylarını açıkladı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, vatandaşların otomatik olarak kaydedileceği bireysel emeklilik sistemi ile ilgili açıklamada bulundu.

Şimşek, zorunlu BES'in detaylarını açıkladı
Şimşek, zorunlu BES'in detaylarını açıkladı
GİRİŞ 22.04.2016 12:44 GÜNCELLEME 22.04.2016 15:54
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, üzerinde çalışılan bireysel emeklilik sistemi (BES) ile ilgili bilgi verdi.

BES'e otomatik katılım çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Şimşek, sistemle ilgili şu şekilde konuştu: 

'MAAŞTAN KESİLECEK'

"Yeni işe girenler otomatik olarak, iş değiştirenler otomatik olarak bir süreliğine (4 veya 6 aylık bir süre) sisteme tabi tutulacak. Maaşlarından bir miktar kesilip kendi hesaplarına konulacak. Süre sonunda çalışan sistemde kalmak istemem derse çıkabilecek. İşveren kesintiyi alacak, kaynak işçinin adına yönetilecek.

Biz bu adımla işçilere gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmasını ortadan kaldırıyor olacağız. Vatandaşlarımızın cüzi de olsa gelirinden tasarruf etmesi kendi lehinedir.

'DEVLET KATKIDA BULUNACAK'

Devlet olarak bir miktar katkıda bulunacak. Dünya uygulamalarında güçlü bir destek katkısı yok. Biz daha çok devlet katkısı üzerine kurgulanmış bir yapı olacak. Emeklilik kazandığınızda parayı toplu olarak isterseniz daha düşük, maaş olarak uzun vadeye yayarsanız daha yüksek. Sistemde uzun süre kalırsanız devlet katkısı daha çok olacak.

'İSTEYEN ÇIKABİLİR'

İş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerin tamamı otomatik olarak girecek. Belli bir süre diyelim ki 6 ay kalacak. Bu süre sonunda gönüllülük esası olacak. Devlet katkıda bulunacak. Bu 90'lı yıllardaki zorunlu tasarruftan farklı süreklilik arz etmeyecek. Belli bir süreliğine.olacak. İşçinin hesabı işçinin tercihlerine göre yönetilecek. Devlet sadece katkıda bulunup denetimini yapacak."

YORUMLAR 21
  • Serdar 8 yıl önce Şikayet Et
    Zaten fazlasıyla kesinti yapılıyor aldığımız üç kuruş maaş istemiyoruummmmmmmmmmmmm
    Cevapla
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    GSS’den şikayet eden Fatih kardeşe… Genel Sağlık sigortasının gereksiz olduğu söylenemez. Asıl genel sağlık sigortasının olmaması birçok mağduriyete sebep olabilir. Genel sağlık sigortasıyla herkese sağlık imkanlarından yararlanma hakkı veriliyor, kimse hastalık, sakatlık durumunda açıkta kalmıyor. Bu arada zengin sayılabilecek vatandaşların diğer fakir vatandaşlara yük olmaması için durumuyla orantılı prim ödemesi gerekiyor. Zaten durumu müsait olmayanın primini de devlet karşılıyor. Yani bundan şikayet edecek bir durum yok. Fakat mesela ülkemizde sigaradan zehirlenmek için ayda birkaç yüz lira ödeyen biri iş kendi sağlığı için bile olsa ödeme yapacağı zaman basıyor yaygarayı, el insaf…
    Cevapla
  • KARTALLI KARTAL 8 yıl önce Şikayet Et
    EHH, şimdi bişeye benzedi. bu tür işlemler "gönüllük esasına göre olmalıdır." çünkü asgari ücrete yapılan zam "bes" ile geri alınacaktı.şimdilik halloldu gibi. ama bu hala tasarı, kanunda ne olur bilinmez.
    Cevapla
  • KUL 8 yıl önce Şikayet Et
    İstemiyorum kardeşim. Paralarımızın faiz sistemlerinde değerlendirilmesine müslüman olarak karşıyım. Faizi kaldırmanın yolunda çalışacağınıza uğraştığınız şeye bak.
    Cevapla
  • adem 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz bu adımla işçilere gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmasını ortadan kaldırıyor olacağız, diyorsunuz 65 yaşında emekliliğin geleceğimi var?
    Cevapla
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Asıl 65 yaşında emeklilik olmasa emekliliğin geleceği olmazdı. Nüfus artışımız azaldı farkında değil misiniz? Bir çalışandan kesilen para ile kaç kişiye emekli maaşı verebilirsiniz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle