KDK’dan elektrik faturalarındaki TRT kararı!

Kamu Denetçiliği Kurumu, elektrik tüketicilerinden tahsil edilen TRT katkı payına ilişkin iptal ve iade talebine karşı kararını açıkladı.

KDK’dan elektrik faturalarındaki TRT kararı!
KDK’dan elektrik faturalarındaki TRT kararı!
GİRİŞ 19.04.2016 14:08 GÜNCELLEME 19.04.2016 17:41
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kamu Denetçiliği Kurumu, elektrik tüketicilerinden tahsil edilen Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) katkı payına ilişkin iptal ve iade talebini, kurumun ticari amaç gütmeyen programlar da yaptığına vurgu yaparak reddetti. Bazı mahkeme kararları ise kayıp kaçak bedeli üzerinden alınan TRT payının tüketicilere iade edilmesi gerektiğine hükmediyor.
 
TRT giderlerinin karşılanması amacıyla, elektrik tüketicilerinden tahsil edilen katkı payının alınmasına rızası olmadığını belirten bir kişi, Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdu. Başvurucu, söz konusu katkı payının iptalini ve iadesini talep etti.
 
Başvuruyu inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, TRT’nin çok geniş ulusal ve uluslararası insan topluluklarına hitap eden yayınlar yaptığına dikkati çekti. Örnek gösterdiği bazı programlarda ticari amaç güdülmediğinin de altını çizen Kamu Denetçiliği Kurumu, nihai kullanıcıya gönderilen faturalarda aylık ne kadar TRT payı ödeneceğinin belirtildiği, bu şekilde de aleniyetin sağlandığına vurgu yaparak, idarenin işlemlerinde herhangi bir hukuka aykırılık tespit edilemediğine hükmedip başvuruyu reddetti.
 
PROGRAMLAR ÖRNEK GÖSTERİLDİ
 
Uluslararası uygulamalarda kamu yayıncılığının finansman modeli olarak genelde reklam dışında kanunla garanti altına alınmış modellerin benimsendiği ve uygulandığının tespit edildiğine değinen Kamu Denetçiliği Kurumu, kamu hizmeti yayıncılığının finansmanın hiçbir ülkede tek kaynağa dayandırılmadığını, çoğunlukla karma bir finansman modelinin uygulandığını belirtti.
Kamu yayıncılığı yapan kuruluşların, özel sektörden farklı olarak, ticari anlamda bir getirisi olmayan ancak toplumsal kültürün korunması ve oluşmasını amaçlayan yayınları da yaptığını ifade eden Kamu Denetçiliği Kurumu, TRT'de yayınlanan bazı programları örnek gösterdi.
 
 TİCARİ AMAÇ GÜTMEYEN PROGRAMLAR VAR
 
Kamu Denetçiliği Kurumu, TRT 1 ekranlarında yayınlanan "Böyle Bitmesin" isimli dizinin, boşanma noktasına gelmiş çiftlere aile olmayı ve sevgiyi mizahi bir dille hatırlattığına işaret etti. Yine kanalın, mikrofonların kuzey Irak halkına uzatıldığı, oradaki kültürü, gelenekleri, yaşamı ve sanatı ekranlara getiren, yaşamın her alanından insanların konuk edildiği “Kuzey Güney Köprüsü” isimli programını da örnek gösteren Kamu Denetçiliği Kurumu, bazı programların kamu hizmeti sunduğunu kaydetti.
 
Kararda, "Bazı programların her birinin kamu hizmeti gördüğü, toplumsal hafıza için kültür sanat ve haber değeri taşıdığı, hem de ticari getirisinin bulunmadığı açıktır. Ayrıca TRT Çocuk kanalında çocukların psikolojik gelişimleri gözetilerek, TRT’nin bir anlamda yasal reklam gelirinden vazgeçerek bu kanalda reklam kuşağına yer vermemesi de çarpıcı bir durumdur." ifadeleri yer aldı.
 
HUKUKA AYKIRILIK YOK
 
Kararda, TRT'nin Türkiye'nin ilk ve tek, aynı zamanda kamusal çoğunluk için kamu hizmeti yayıncılığı yapan kuruluşu olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
 
"TRT'nin Anayasada yazılı kamusal görevini yerine getirmekle birlikte bilgilendirmeyi, eğitmeyi ve eğlendirmeyi amaç edinen yayınlar yaptığı, bu yönüyle nihai tüketiciye satılan enerji bedeli üzerinden, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu giderlerinin karşılanması amacı ile tahsil edilen TRT payının Anayasanın 73'üncü maddesi uyarınca kanun hükmüyle kamu yararı ve hizmet gereklerinin karşılanması amacıyla konulduğu, bu durumun aksinin başvurucu tarafından da iddia edilmediği, nihai kullanıcıya gönderilen faturalarda aylık ne kadar TRT payı ödeneceğinin belirtildiği, bu şekilde de aleniyetin sağlandığı bu itibarla idarenin işlemlerinde herhangi bir hukuka aykırılık tespit edilememiştir."
 

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 17
  • Ekrem 7 yıl önce Şikayet Et
    TRT dünyada da ülkemizi tanıtması açısından olması gerek TRT çocuk var belgesel var çocuklar izliyor carton nerwork gibi ne olduğu bile anlamadığım çizgi film karakterlerin olduğu abuk sabuk çizgi filim izleyeceklerine TRT çocuk izlesinler TRT den daha güzel öğretici filmler yapmasını da beklerim kesilen 0,25 kuruş sa da 0,50 kuruş kesilsin ama kaçak elektrik kullananların parasını bizden kayıp kaçak bedelini almasınlar kaçak kim kullanıyorsa elektriğini keskin çevremizde kaçak kullanan varsa da şikayet edelim kayıp kaçak bedelini niye biz ödeyelim
    Cevapla
  • Hamza 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben Almanyada yaşıyorum bizden her evden her ay 19 euro devlet televizyonlarına para kesiyorlar ister izle ister izleme istersen bir kelime almanca bilme. Bu parayı zorla alıyorlar itiraz etme hakkın yok! sonra alman delet televizyonu kalkıp benim Cumhurbaşkanıma küfür ediyor resmen diktatörlük
    Cevapla
  • asdasd 7 yıl önce Şikayet Et
    iyi olmuş resman gasp tı benim rızam yok sonra trt nin kaç tane kanalı var ne işe yarıyot kaç kişi bakıyor kapatın bunları sadece trt 1 kalsın yeter Ankara Oran da kocaman bina var kaç bin kişi çalışıyor biliyormusunuz Koç ta Sabancıda bu kadar insan çalışmıyor ne yapıyorlar kocaman bir HİÇ.
    Cevapla
  • nevşehirli 7 yıl önce Şikayet Et
    hırsızlığı önleseler trt payına gerek kalmaz
    Cevapla
  • Sultan Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    iyide trt`nin yaptığı programların benim elektrik faturamla ne alakası var haram olsun.
    Cevapla
  • Yavuz 7 yıl önce Şikayet Et
    Senin çocuğun, kardeşin, yeğenin, bir şeylerin hiç mi TRT çocuk seyretmiyor? Reklamsız nasıl dönecek koca kanal hiç düşünmez misiniz? İnsanlar akıllarını yanlarında ciklet niyetine mi taşıyor acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle