Çeyiz hesabına nasıl başvuru yapılır?18 Nisan 2016

Çeyiz hesabı uygulaması bugün hayata geçiyor. Çeyiz hesabı nasıl açılır? Başvuru şartları nedir? Detaylar haber7.com'da...

Çeyiz hesabına nasıl başvuru yapılır?18 Nisan 2016
Çeyiz hesabına nasıl başvuru yapılır?18 Nisan 2016
GİRİŞ 18.04.2016 10:32 GÜNCELLEME 18.04.2016 10:32

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim vaatlerinden olan çeyiz hesabı uygulaması bugün hayata geçiyor. Bugünden itibaren hayata geçen uygulama için ilgili banklara başvurular yapılabilecek. Çeyiz hesabı başvurusu nasıl yapılır? Çeyiz hesabına kimler başvuru yapabilir?

Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış ve 16 Aralık 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, çeyiz hesabı uygulamasıyla gençlerin evlilik hazırlıkları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda ve 5 bin Türk lirasına kadar devlet katkısı sağlanacak. 

Çeyiz hesabı başvuruları ne zaman başlıyor? 

Hükümetin seçim vaatlerinden Çeyiz hesabı uygulaması bugün hayata geçiyor. Çeyiz hesabına başvurmak isteyen gençlerin bugünden itibaren ilgili bankalara başvurularını yapması gerekiyor. Peki çeyiz hesabı nasıl açılır? Çeyiz hesabı başvuru şartları nedir? Çeyiz hesabına kimler başvurabilir? Çeyiz hesabını açmak için yaş şartı var mı? 5 bin TL yardım geliyor. Detaylar haberimizde..

Hükümetin seçim vaatlerinden olan çeyiz hesabı uygulaması için başvurular 18 Nisan 2016'da başlıyor. Çeyiz hesabı için başvuru şartları neler? Çeyiz hesabı başvurusu nasıl yapılır? Uygulamayı dört gözle bekleyen evlenmek isteyen gençler bugünden itibaren çeyiz hesabına başvuru yapabilecek. Alınan bilgiye göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  bütçesine konulan ödenekten karşılanacak olan çeyiz hesaplarına eklenen devlet katkısı, hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.


Çeyiz hesabına kimler başvurabilir?

-Çeyiz hesabı uygulamasından Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi, 27 yaşından önce ilk evliliğini yapacak olanlar yararlanabilecek. 

-Uygulamadan yararlanmak için nüfus cüzdanıyla yurt içindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekiyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Sadece bir adet çeyiz hesabı olacak. Ortak hesaplar bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacak.

-Çeyiz hesabı avantajlarından yararlanmak isteyen gençler, yarından itibaren bu hizmeti sunan bankalara herhangi bir zaman diliminde başvuru yapabilecek.

Çeyiz hesabı açmak için yaş şartı var mı?

Uygulamaya katılacak gençlerin 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması gerekiyor. Peki 18 yaşından küçük olanlar çeyiz hesabı için başvuru yapabilecek mi? 18 yaşından küçük olan gençlerin uygulamaya katılabilmesi için veli veya vasisi tarafından hesap açılması gerekiyor. 5 bin TL yardım almak için şartlar neler?

Ödenecek miktar ve koşullar neler?

-Uygulamaya kapsamında evlilik tarihinden önce en az üç yıl boyunca, aylık en az 100, en fazla bin TL yatırmak gerekiyor.

-Ödemeler üçer aylık (üç ayda bir en az 300 en fazla 3 bin TL) dilimler halinde de yapılabilecek.

-3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 10’u kadar (devlet katkısı 4 bin TL’yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15’i kadar (devlet katkısı 4 bin 500 TL’yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20’si kadar (devlet katkısı 5 bin TL’yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.

-Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde, evlilik cüzdanı ve ilk evlilik olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile bankaya başvurulması durumunda, en geç iki ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek. 

Çeyiz Hesabı uygulaması için gerekli koşullar nedir?

-Aylık ödeme tercih edilecekse bir dönemde (çeyiz hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) üçten fazla ödemenin aksatılması, üç ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde çeyiz hesabından ikiden fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.

Hükümetin 1 Kasım genel seçimleri kapsamındaki çeyiz hesabı vaadi bugün hayata geçiyor. Peki diğer seçim vaatleri neydi? Hangileri hayata geçirildi?

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığında çalışmalarını yürüten Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu, vaatlerin belirlenen süre içerisinde yerine getirilmesini sağladı. Buna göre 29'u "ekonomik ve sosyal politikalar", 10'u "gençlik", 5'i "tarım" alanında olmak üzere 44 vaat 90 günde hayata geçirildi.

Şubatta 30 bin öğretmen atandı

Eğitime yönelik vaatlerden 30 bin öğretmenin atanması 10 Şubat 2016 itibarıyla gerçekleştirildi.

Gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız destek imkanı getirildi. Öte yandan iş kuran gençlere 3 yıl gelir vergisi muafiyeti tanındı.

Doğum yapan çalışan kadına yeni imkanlar

Hükümetin çalışan kadınlara doğum yapmaları halinde sunacağı imkanlar da yasalaştı.

Buna göre, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelere memuriyet kıdeminde değerlendirilme imkanı getirildi. Doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkıyla çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli kısmi ücretli çalışma hakkı tanındı.

Asgari ücret 1300 lira

Hükümetin vaatleri arasında yer alan asgari ücretin net 1300 liraya yükseltilmesi bu yıl itibarıyla hayata geçirildi.

Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yılda 1200 lira verildi. SSK ve Bağ-Kur kapsamında emekli olanlara yönelik düzenlemeden yaklaşık 9,5 milyon emekli, dul ve yetim yararlandı.

Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi

Hükümetin reel ekonomiye yönelik vaatleri de 90 günlük süre zarfında hayata geçirildi. KOSGEB'den hibe desteği almayan esnaf ve sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 16 Aralık 2015-31 Aralık 2016 tarihleri arasında 30 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirim oranı uygulanarak, sıfır faizli kredi imkanı getirildi.

Tarıma yönelik vaatler de "tamam"

Hükümetin tarıma ilişkin vaatlerinden ilki, yemde ve gübredeki KDV'nin kaldırılması oldu. Seracılık yapan çiftçilere 16 Aralık 2015 - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullanabilme imkanı sunuldu. 

Konut hesabına 15 bin liraya kadar devlet katkısı

Konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde TL cinsinden konut hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin lirasını geçmeyecek tutarda devlet katkısı ödenecek.

Gençlere ve yoksul ailelere ücretsiz internet erişimi ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik düzenlemeler de tamamlandı.

Hükümetin seçim vaatlerinden olan çeyiz hesabı uygulaması için başvurular 18 Nisan 2016'da başlıyor. Çeyiz hesabı ne dir?Çeyiz hesabına nasıl başvuru yapılır? Çeyiz hesabı için başvuru şartları neler? Çeyiz hesabı başvurusu nasıl yapılır? Çeyiz hesabı başvuru koşulları nedir?