Atıksular geri dönüşüyor

İSKİ'nin inşa ettiği ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinde atıksular, işlemlerden sonra tekrar kullanılabilecek kaliteye getiriliyor.

Atıksular geri dönüşüyor
Atıksular geri dönüşüyor
GİRİŞ 14.04.2016 15:46 GÜNCELLEME 14.04.2016 15:46

İSKİ, atıksu arıtma tesislerinde hayata geçirdiği “Geri Dönüşüm” üniteleri ile su rezervlerinin yükünü hafifletiyor. İleri biyolojik atıksu arıtma tesislerinde ultra viyole ve filtrasyon üniteleri sayesinde ileri derecede arıtılan atıksular tekrar kullanılabilir kaliteye getiriliyor. 

İstanbul’un 1 haftalık suyu geri kazanıldı

Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden 474 bin m3, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden 691bin m3, Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden 1.806 bin m3 ve Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden 18.467 bin m3 olmak üzere geçen yıl İstanbul’daki ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden yaklaşık 21 milyon 438 bin m3 geri dönüşüm suyu elde edildi. Bu rakam İstanbul genelinde tüketilen 1 haftalık su miktarına eşdeğer.

Geri Dönüşüm suyunda %62 indirim…

İSKİ, geri dönüşüm suyu kullanılmasını teşvik etmek amacıyla da tarifede indirim yaptı. Yaklaşık %62’lik bir indirim gerçekleştiren İSKİ, 2015 yılında metreküpü 91 kuruştan fiyatlandırılan geri dönüşüm suyunu şimdi 34  kuruştan fiyatlandırılıyor. 

Atıksu arıtma tesislerinden elde edilen geri dönüşüm suları; Avrupa ve Anadolu Yakası’nda yer alan belediyeler, temizlik araçları, sanayi siteleri, yeşil alanlar, park ve bahçeler ile tesis ve havalimanlarında kullanılabiliyor.  

Geri dönüşüm sularının tekrar kullanılması sayesinde, baraj rezervlerinin yükü kısmen de olsa azalıyor, böylelikle İstanbul’un su rezervlerinin içme ve kullanma suyu amacıyla daha verimli kullanılabilmesi sağlanıyor.