'Sosyal adalet ilk Kur'an'la evrensel yankı yaptı'
4. İslam İktisadi Atölyesi açılış paneli, 12 ülkeden konuklarla İstanbul'da yapıldı.
İLKE'den yapılan açıklamaya göre, İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE), İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) organizasyonu ve İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Anabilim Dalı'nın ev sahipliğinde, Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda düzenlenen 4. İslam İktisadi Atölyesi'nin açılış paneline, İtalya'dan Malezya'ya 12 ülkeden konuklar katıldı.
Panelde konuşan İLKE Derneği Başkanı Davut Şanver, "İslam ümmetinin içinde bulunduğu kaotik durum, yoksulluk ve az gelişmişlik bir kader değil ve bizler buna asla boyun eğmemeliyiz. Ümmet coğrafyalarını ve gençliğimizi ne kadar tahrik ve terörize etmeye çabalarlarsa çabalasınlar bunu asla başaramayacaklar." değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murteza Bedir, "İslami Açıdan Sosyal Adalete Bakmak" başlıklı konuşmasında, "Soğuk savaş döneminin getirdiği gerilimin etkisiyle doğan İslam İktisadı, sosyal adalet fikriyle büyüdü. Sosyal adalet, evrensel bir idealdir. Eşitlik ve sosyal adalet kavramı ilk kez Kur'an-ı Kerim ile evrensel manada bir yankı uyandırmıştır." ifadelerini kullandı.
İLEM Başkanı Lütfi Sunar, atölyenin daha adil bir dünya düzenine vesile olması temennisinde bulundu. Gelir adaletsizliği ile intihar oranları ve terör eylemleri arasındaki ilişkiye dikkati çeken Sunar, orta sınıfın gelir kaybının statü kaybını da beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Sunar, sosyal eşitsizliğin toplumu ayrıştırmada, siyasal kutuplaşmalardan daha çok etkili olduğunu vurguladı.
Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, zekat müessesinin önemine değinerek, dünya örnekleri incelendiğinde Türkiye'de altyapısı olmayan bu müessesenin bir an önce resmi bir altyapıya kavuşması, bunun da devlet eliyle değil sivil oluşumlar vasıtasıyla oluşması gerektiğini belirtti.