Davutoğlu Sur'da konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu Diyarbakır Sur'daki Hasan Paşa Hanı'nda konuştu.

GİRİŞ 01.04.2016 15:07 GÜNCELLEME 02.04.2016 10:44
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

İşte konuşmadan satırbaşları:

''Allah Bilir, Hasan Paşa ne kadar insanı bağrına bastı. 

Bu tahribatı yaşarken hepimizin düşünmesi lazım. 2013 Mart'ında, bakan olarak Diyarbakır'daydım. Çözüm süreci oluşum aşamasındaydı. Orada ifade etmiştim Diyarbakır'ın bizdeki yerini. Yine ifade etmek istiyorum.

Diyarbakır insanlığın en eski mirasını barındırır. Herkes bizden buraya iz kalsın diye bir şeyler bırakmıştır. Burçları dolaşsanız onu hissedersiniz.

Minarelere bakarsınız kimi Selçuklu, kimi Osmanlı.

Hasan Paşa, Sokullu Mehmet Paşa'nın oğlu. 

Diyarbakır ve Paris

Diyarbakır medeniyet iken, Paris mimariden yoksundu. Dört Ayaklı Minare ne kadar zarif ise, Eyfel o kadar kaba.

Diyarbakır'ın kedisi de güzeldir.

Haçlılar, Moğollar karşısında birleştilenler olmak için büyük çaba sarfettik.

Kut'ül Ammare Savaşı

Kut'ül Ammare, Bağdat'ı korumak için önemli savaştır. Türkü, Kürdü, Arabı...

Daha sonra Bağdat'ı kaybettik. Sykes-Picot ürettiler sonra oralarda. 100 yıl sonra yol ayrımındayız. Ya birleşeceğiz ya bizi ayırmaya çalışacaklar.

Terör örgütleri iş birliği ile ülkeyi kana buladılar, onlar sandılar ki hendekler, çukurlar karşısında devlet aciz kalacak.

Ben Diyarbakırlılarla son olarak Nevruzda geldiğimde de belirtmiştim, provakasyonlara oyunlara gelmeyeceğiz.

Gece gündüz uyumadan terörle mücadeleye devam edeceğiz.

Türkiye 90'ların Türkiye'si değil. 

Tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bizi ağırladınız.

Sur'da yeniden inşa

Sur'u yaşanmaz hale getirenler, karşılarında kararlı bir irade göeünce barınamadılar. Sur'u inşa edeceğimizi duyduklarında vatandaşın kafasını bulandırmaya çalıştılar. Dediler ki, 'Sur'u kentsel dönüşümle rant alanına çevirmek istiyorlar'

Sizinle istişare ederek yapacağız. Ama Sur'u böyle bırakmayacağız, yeniden inşa edeceğiz. 

Mülkiyet hakkına itibar edilecek, tarihi ve mimari doku korunacak.

Burada mülkü olanlar, ellerindeki imkanlara göre düzenleme yapabilirler. Kötü evlerde yaşayanlar mağdur edilmeyecek. Gecekondu kaçak yapıda oturanlar dahi iyi standartlara taşınacak. 

Valimizi aradık, takip ettik. Sur'dan çıkanlara barınak ve kira yardımı, barınak bulamadılarsa otel yardımı dedik. Acele kamulaştırma mülkiyet haklarını tehlikeye sokmayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sur'da danışma ofisi kuracak.

Koruma amaçlı imar planı esas alınacak. Diyarbakır Belediyesi tarafından da onaylanmış bir plan.

Bunlar devlet ile milletin buluşmasına karşı çıkıyor. Kaygıları istismar edecekleri alanın yok olması. 

Toledo dediğimde farklı yerlere çektiler. Bunlar medeniyet cahili. Toledo'nun Endülüs Emevi altında, bizim medeniyetimizde geliştirildiğini bilmez. Beyinleri Stalin'e çalışır.

Burada öyle bir şehir kuracağız ki, herkez burayı görmek isteyecek. Eğer bu plan Unesco mirasına aykırı denilirse bizzat ben karşı çıkacağım.

İŞTE SUR'U İHYA PROJESİ:

Biri Türk Baas'ı, diğeri Kürt Baas'ı

Diyarbakır Surları korunacak. 

O tek parti döneminde, o dönemde güya şehir nefes alsın diye Surlar'ı yıkanlara karşı biz inşa edeceğiz. O yüzden Demirtaş Kılıçdaroğlu'nu davet ediyor. Biri Türk, diğeri Kür baası. Arap baası Esed'e de destek veriyorlar.

Binalara aslına uygun restorasyon

İç Kale'yi içindeki eserlerle tekrar inşa edeceğiz. Ulu Cami ve civarı, Ali Paşa, Lale Bey, İç Kale aslına uygun şekilde inşa edilecek.

Bu çervede hasasiyetle duracağımız yerlerden biri Gazi Caddesi. Buraya özel plan yapacağız. Bütün binaların dış cepheleri restore edilecek. Ama Diyarbakır Belediyesi'nin tek derdi var, teröriste çukur kazmak. Sonra mayınla halkın hayatını tehlikeye atıyorlar.

Ev mahremiyeti önemlidir. Sur'da teröristler halka kapıları kapatmayın, istediğimiz zaman gireceğiz dediler. Bu şikayetleri almamış olsaydık, bu operasyonları halkın talebi olarak yapmayabilirdik. Ama talep halktan geldi. 

Esnaflarımıza dönük olarak. Esnafların vergi ve prim borçlarını erteledik. Terörden mağdur olan esnaflara faizsiz krediyi devreye sokacağız. Esnafın el sallaması beni çok memnun etti. Tabelaların şeklinde, binaların cephelerine kadar, Sur'un dokusuna uygun hale getirilecek. 

Mesken alanlarında özgün Diyarbakır taşının ve mimarisinin olmasına özen göstereceğiz.

Dicle Vadisi projesiyle Dicle ve Diyarbakır'ın bağı güçlenecek. 

Hattat Hamit Aytaç'ın mirası için hat okulu ve hat müzesi inşa edeceğiz.''

Davutoğlu, konuşmasının sonunda bölgenin yeni haline dair animasyon filmini de tanıttı.

YORUMLAR 41
  • Osmanlı38 8 yıl önce Şikayet Et
    Pkk Soysuzu yıktı. Biz daha iyisini yenisini Güzelini yapacağızya Batı Bizden ÖĞRENİYOR USA AB v.s....
    Cevapla
  • Emeklidur 8 yıl önce Şikayet Et
    Terörü bitirmek için sadece öldürmek yetmez.Uzun vadeli düşünmeliyiz.Kısır ve olumsuz,karamsar fikirlerle bu iş olmaz.Bu konuda hükumetin ardındayız.1.5 değil,gerekirse zamana yayılmak şartıyla 50 milyar liralık yatırım da yapılmalıdır.Ki, terörün hortlayacağı zemin kalmasın.Medeniyet olan yerde insanlık da gelişir.En iyi yatırım insana yapılan yatırımdır.Ümitsizliğe düşmemeliyiz.
    Cevapla
  • komik 8 yıl önce Şikayet Et
    haketmiyorlar böyle bir yatırımı yapılacak bitecek o canım yapılar yine bombalı eylemler ile sokak çatışmaları ile haşat olacak
    Cevapla
  • sadik 8 yıl önce Şikayet Et
    yapmayalim diyosunuz eeee ozaman kürt polisleride ayirin kürt askerleride o zaman ülkeyi bölün gitsin kardeşim mecbur yapilacak yapilacak ki pkk anliyacak ki burasi bölünmez bir yerdir haaa de
    Cevapla
  • mikail 8 yıl önce Şikayet Et
    Van depreminden sonra yapilan yardimlar ve konutlar ardindan, bizi deprem yıkamadi T.C 'mi yikacak pankartlari ile pkk-hdp eylemi yaptılar. Buna da farkli bir teşekkür bulurlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle