Vatandaş bul yıl şeftaliye hasret kalabilir!

Bursa ovasında şeftali ağaçlarını yakan don, zeytin ve eriği de vurdu

Vatandaş bul yıl şeftaliye hasret kalabilir!
Vatandaş bul yıl şeftaliye hasret kalabilir!
GİRİŞ 29.03.2016 15:27 GÜNCELLEME 29.03.2016 15:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bursa'da bu yıl erken çiçek açan şeftali, zeytin ve erik ağaçlarını don vurdu. Şeftali rekoltesinde yüzde 50 azalma olduğu bildirildi.

Yılda 100 bin ton şeftali yetişen Bursa ovasında don felaketi yaşandı. Şeftali, zeytin ve erik ağaçlarını don ve kırağı vurdu. Sadece şeftalide 50 bin ton zarar tespit edildi. Şeftalide bazı bölgelerde zarar yüzde 20 olarak tespit edilirken, bazı bölgelerde bu zararın yüzde 80’lere ulaştığı belirlendi. Ovadaki zarar havaların ısınması ve ağaçların yeşermesiyle gün yüzüne çıktı. Donun sadece şeftaliyi vurmadığını, zeytin ve erikte de büyük zarar olduğunu ifade eden Bursalı çiftçiler, devletten uzanacak yardım elini bekliyor.  

Şeftali, zeytin ve erik  bahçelerinde inceleme yapan Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, “2016 Ocak ayı başlarında başlayan soğuklar çiçek gözlerimizi yakmıştı. Mart ayının 17’sini 18’ine bağlayan gece eksi 5’i gören soğuklardan dolayı meyve ağaçlarında ikinci bir hasar daha olduğunu tespit ettik. Bursa’nın yılda 100 bin ton şeftali üretimi var. Bunun 50 bin tonu aşırı soğuklardan dolayı zarar görmüş durumda. Kesin sonuçlardan bahsedemiyoruz. Zeytin bahçelerimizde de zarar var. Soğuklardan dolayı bazı bölgelerde zeytin ağaçlarının tamamen yandığını tespit ettik. Mudanya'da sofralık zeytinde büyük hasarlar olduğunu gördük.  Zeytinde de rekolte kaybı yaşanacak. Erik bahçelerini gezdiğimizde, erik ağaçlarının da soğuktan etkilenerek zarar gördüğünü tespit ettik. Erikte de bazı bahçelerde yüzde 60’a varan hasarlar olduğunu tespit ettik. Bu durumdan çiftçimiz çok mağdur olacak. Çiftçi bir yıl çalıştıktan sonra emeğinin karşılığını almayı bekliyor. Ancak tabii afetler çiftçiyi perişan ediyor” dedi.
 
GEÇEN YIL ÖDEMELER YAPILMADI 
  
Geçen yıl şeftali ve zeytinin başbakanlık tarafından  afet kapsamına alındığını söyleyen Ekim, “Dekar başı 100 lira gibi ödeme olacaktı, bu ödeme yapılmadı.BİMER üzerinden bunu başbakanlığa ilettim. Bu ödemeler yapılırsa çiftçimiz en azından nefes almış olacak. Bu yıl çiftçimiz zor durumda. Borç ertelemesi mutlaka olmalı. Bunun yanında çiftçimiz her türlü desteklenmeli. TARSİM'in kapsamı genişletilmeli. TARSİM ocak ayındaki zararı gündeme almadı” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 3
  • serfo 8 yıl önce Şikayet Et
    Zam yapmak için bahane uyduruyorlar. Meteoroloji günler öncesinden net tahmin yayınlıyor. Alsaydın önlemini. Çiftçiysen işini tam yap.
    Cevapla
  • Cedd-i Yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi palavra, piyasa oluşturma oyunu, fındığı, kayısıyı, eriği, şeftaliyi vs. vs. don vurdu 2 liralık şey artık 20 TL. Hadi bu fahiş fiyattan üretici kazansa gam yemem yamyamlar var ya yamyamlar. Ha piyasayı onlar bu şekilde belirliyor, al üreticiden 2 liraya sat 20 liraya oh ne ala.
    Cevapla
  • dertli vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizim miletimize hersey haktır satılan evlerin %80morgic yani faizle arabaların yarısı faizle satilirsa ahlaksızlık bukadar yayginlasmisa akraba bağları kopmusa hersey para olmusa din ve iman ikinci plana atilmisa bizlere hersey haktır belada kıtlıkda acı ama gerçek
    Cevapla