Çeyiz hesabı uygulaması 16 Nisan'da başlıyor

Hükümetin dünya evine girecek çiftlere yapacağı çeyiz hesabı uygulaması 16 Nisan'da başlayacak.

Çeyiz hesabı uygulaması 16 Nisan'da başlıyor
Çeyiz hesabı uygulaması 16 Nisan'da başlıyor
GİRİŞ 25.03.2016 14:23 GÜNCELLEME 25.03.2016 16:48

Böylelikle bir seçim vaadi daha yerine getirilirken, çeyiz hesabı ile Türk vatandaşlarının evliliği teşvik edilerek aile yapısının korunması ve geliştirilmesi sağlanacak.Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 Kasım 2015'te gerçekleştirilen 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi öncesinde kamuoyuyla paylaştığı vaatlerden biri olan çeyiz hesabı uygulamasının başlamasına az bir zaman kaldı. Evlilik hazırlığında olan gençlerin heyecanla beklediği bu destek ile bankaların yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu olarak çeyiz hesabının açılması ve evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca bu hesaba düzenli ödeme yapılması gerekiyor.

Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneği Genel Başkanı İsa Karakaş, katılımcıların 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması, aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde üç defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması ve üç aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde bir defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması gerektiğini açıkladı.

ŞARTLAR NELER?

İşte bu katkıların şartları:ÇEYİZ HESABI TL cinsinden mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek. Düzenli ödeme gerekiyor. Alt sınır 100 lira, üst sınır bin lira. 3 aylık ödeme planı seçilirse, aylık alt ve üst sınırların 3 katı tutar geçerli olacak. Katılımcı, sadece bir kez 15 bin lira yatırabilecek. Aylık ödeme planı seçilmişse 1 dönem içinde 3 defadan fazla ödeme aksatılmamalı. 3 aylık plan seçilmişse de 1 dönem içinde 1 defadan fazla ödemenin aksatılmaması gerekiyor.SÜREYE GÖRE KATKI Bir dönem içinde çeyiz hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınacak. Bakiyenin, açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlardan az olmaması gerekiyor. Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar yüzde 15'i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.27 YAŞ SINIRI VAR Devlet katkısı çeyiz hesabının bulunduğu banka aracılığıyla verilecek. Bunun için katılımcı, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair belge ile müracaat edecek. Ayrıca 27 yaş doldurulmadan ilk evliliğin yapılması gerekiyor. Katılımcılara sadece tek çeyiz hesabı için devlet katkısı ödenecek.EŞTEN ALINAN SAYILMIYOR Bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılacak. Katılımcı birden çok hesap açtıramayacak. Hesaba bir defa açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu 30 bin lirayı geçemeyecek. Katılımcı aylık ödeme planında bir dönem içerisinde en fazla 3, 3 aylık ödeme planında 1 dönem içerisinde en fazla 1 defa ödemeyi yapmayabilecek. Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18'i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak. Takvim'in haberine göre, devlet katkısı için konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içinde bankaya müracaat edilecek. Katılımcının Türk vatandaşı olması ve tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor. Eşten ve birinci derece kan hısımlarından alınan konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.

Bir dönem içerisinde çeyiz hesabından en fazla iki defa çekim hakkı tanındığını söyleyen Karakaş, çekim hakkının kullanılması halinde çeyiz hesabında kalan bakiyenin, çeyiz hesabının açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerektiğini belirtti.

Düzenli ödeme şart

Bankada açılacak çeyiz hesabına düzenli ödemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Karakaş, “Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 100 TL, üst sınır ise bin TL'dir. Ödemelerin üç aylık ödeme planına göre yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların 3 katı geçerlidir” dedi. Ödemelerin farklı tutarlarda yapılmasının da mümkün olduğunu söyleyen Karakaş, “Katılımcı aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde üç defadan fazla düzenli ödemeyi aksatamaz. Katılımcı üç aylık ödeme planını seçmesi halinde bir dönem içerisinde bir defadan fazla düzenli ödemeyi aksatamaz” ifadelerini kullandı.

Yukarıda belirlenen şartlardan herhangi birinin ihlali durumunda ise hesabın, çeyiz hesabı statüsünden çıkarılacağı ve hesaba devlet katkısının ödenmeyeceği belirtildi. Şartlara uyarak en az 3 yıl birikim yapanlar, devlet katkısı alabilecek. Çeyiz hesabına devlet katkısı 5 bin lirayı aşamayacak.