Trafik sigortasında beklenen karar

Sigortacıların trafik sigortasının maliyetini artırdığını öne sürerek düzeltilmesini istediği 4 konudan 2’si tamam.

Trafik sigortasında beklenen karar
Trafik sigortasında beklenen karar
GİRİŞ 21.03.2016 07:55 GÜNCELLEME 21.03.2016 08:52
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Son 1 yılda yüzde 142 artarak aracı olan vatandaşlar için kâbus haline gelen trafik sigortasında sigorta şirketlerinin indirim için şart koştuğu 2 madde yasalaşıyor. Ancak geri kalan 2 maddeyi Hazine hukuken imkânsız gördüğü için torba yasaya koymadı.

Böylece sigortacıların “Eğer 4'ü de geçerse fiyatlar yüzde 20 düşer” dediği şartlar gerçekleşmediği için beklenen fiyat düşüşü de hayal oldu. Peki neydi bu 4 madde? Önce ekonomi yönetiminin de kabul edip yasalaşması için torba yasaya koyduğu 2 maddeyi söyleyelim. Bunlardan ilki kusurlu sürücüler için de sigorta şirketlerinin tazminat ödemesi uygulaması.

2011'de Yargıtay kararı ile kusurlu sürücü de üçüncü kişi sayılarak onların ailelerine veya kendilerine tazminat ödenmesi kararı alınınca binlerce dosya sigorta şirketlerinin kapısına yığıldı. Diğeri ise kişi trafik kazasında ölürse yakınlarına sakat kalırsa kendisine ödenecek olan 'bedeni tazminat' hesaplanırken bir standart oluşturulması. Habertürk'ün haberine göre, Hazine'nin kişinin yaşı, mesleği, geride bıraktığı bakıma muhtaç insanlar göz önüne alınarak hazırladığı bir yaşam tablosu var. Şirketler bu tabloya göre bedeni tazminat ödemek istiyor. Ancak avukatlar mahkemelerde bu tabloyu değil bilirkişilerce belirlenecek tazminatı istiyor. Bu durum beraberinde bir belirsizliği getiriyor.

BELİRSİZLİK FİYAT ARTIRIYOR

Belirsizlik ise şirketlerin maliyet belirlerken zorlanmaları bir yana yüksek karşılık ayırmalarına neden oluyor.

'HUKUKEN İMKÂNSIZ'

Sigortacılar tazminat talebi olan kişilerin mahkemelere gitmeden önce sigorta şirketlerine başvurmasının ve ikinci olarak da geçmişte ibralaşılarak (anlaşılarak) kapatılan dosyaların kanun ve durum değişikliklerine göre bir daha açılmamasını istiyordu. Hazine ise bu iki konuyu hukuken imkânsız buluyor. Daha önce benzer bir konuyu yasalaştırdıklarını kaydeden bir yetkili “Ancak yasalaşsa bile konu imkânsız hale geldi. Sigortacıların 2 istediği de hukuken imkânsız” dedi.

YORUMLAR 28
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    bu sene yaptırdım fakat bir dahaki sene yaptırmıycam çok yüksek oldu sigortalar evet hiç kazam yok olursada cebimden yaptırırım zaten sigortada aynısıı yapmıyormu
    Cevapla
  • HEMHAF 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence özelden alınıp, devlet denetimine geçmeli.Devlet bizim babamız,becerdiğinde o kadar acımıyor.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 8 yıl önce Şikayet Et
    Geçen yıl 180 TL ye yaptırmışım. Kaza v.s yok. Aynı araç ve aynı ben. Bu yıl 610 TL. Bu nasıl bir iştir. Bu nasıl bir soygundur. Bu işin zorunluluktan çıkması lazım.
    Cevapla
  • Yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    Sigortanın anlamı kalmadı yaptırmakla yaptırmamak arasında sadece sigortaya ödediğin meblağ söz konusu sigorta senin için işleri halledip dönüp faturayı masraflarıyla sana getiriyor peki buna değer mi kişi kendi de yapabilir bunları...
    Cevapla
  • Sigortasiz 8 yıl önce Şikayet Et
    Bende yaptirmiyorum iste yaptirmayacagim sigorta falan ceza gelirse cezasinida odemiyorum dava aciyorum mahkemeye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle