Rusya'nın rüyası kabusa dönüşüyor!

Rusya'nın 'gaz' silahını zayıflatması beklenen TANAP ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni bir açıklama geldi.

Rusya'nın rüyası kabusa dönüşüyor!
Rusya'nın rüyası kabusa dönüşüyor!
GİRİŞ 15.03.2016 15:03 GÜNCELLEME 15.03.2016 17:49
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu - Haber7

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le bir araya geldi. Erdoğan, yapmış olduğu açıklamada, Rusya'nın gaz kozunu zayıflatması beklenen TANAP projesinin erken açılabileceği sinyalini verdi.

Kremlin'in gaz silahı

Rusya'nın politik meselelerde gaz kozunu oynaması, Avrupa ülkelerini rahatsız ediyor. Daha önce Gazprom, Baltık ülkelerine verdiği gazı kısmış, bunun üzerine devreye giren Norveç, Ruslar'ın bu ülkelerdeki pazarını kısmen kapmıştı. Ancak Rusya, enerji ile baskı yapmaktan vazgeçmiyor. Kremlin'in bu tutumu, Avrupalı ülkelerin, Türkiye üzerinden enerji akışını sağlayan projelere yönelmesine sebep oluyor.

Azeri gazının Avrupa'ya ulaştırılması için yürütülen TANAP projesi de batı ülkelerini yakından ilgilendiriyor. Avrupa üzerindeki Rusya baskısını azaltması beklenen projeyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da Rusya'yı üzebilecek bir açıklama geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, TANAP'ın belirlenen tarihten daha önce devreye girebileceğinin sinyalini verdi.

TANAP daha erken açılabilir

Erdoğan, ''Azerbaycan'la birlikte geliştirdiğimiz en önemli proje TANAP. Projenin belirlenen tarihten önce tamamlanması için çalışıyoruz. Bakü-Tiflik-Kars demiryolu projesi de öncelikli projemizdir. Bu dev proje de Aralık ayında hizmete girerek dünyaya önemli mesajımız olacaktır.'' dedi.

Yatırımlar hakkında da bilgi veren Erdoğan, ''Karşılıklı yatırımlarımız halihazırda 13 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. 5 yıl içinde 20 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Savunma sanayi anlamında somut adımlar atılmasını kararlaştırdık." şeklinde konuştu.

İngilizler'in güvenlik endişesi

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Güney Gaz Koridoru'nda kararlı olduğunu söylemiş, İngiltere'den bu projeye destek gelmişti. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore, ''Azerbaycan doğalgazı da, Türkiye’den geçecek Güney Gaz Koridoru sayesinde AB gaz sektörünü çeşitlendirecek ve enerji güvenliğini kuvvetlendirecek” şeklinde açıklama yaptı.

YORUMLAR 13
  • şenol 8 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Peygamberimiz SAV efendimiz 1400 yıl önce vatanımız ve yavru vatanın önemine ve konumuna işaret etmiştir, bu oynanan oyunlar boşuna değildir, bunun içindirki bu cennet vatan üzerinde yaşayan herkesin akıllı olması lazım etrafımızda yaşananlardan ders alalım senin düşmanın benim düşmanım diye birşey yok düşman düşmandır.Allah cc birlik beraberlik versin oyun oynayanları kahreylesin
    Cevapla
  • salim 8 yıl önce Şikayet Et
    rusya suriyeden boşa çekilmedi diğer adım azerbeycan ve gürcistan.. acil önlem alınmalı
    Cevapla
  • TÜRK 8 yıl önce Şikayet Et
    ŞİMDİ yorumlara bakıyorumda sizin aklınıza gelen Devlet Stratejistlerinin Devlet Büyüklerinin aklına gelmiyor yani öylemi? :)) arkadaş herkes çok biliyor iyiki uyardınız ha ya uyarmasaydınız .... arkadaş düşüncenizi elbet paylaşında böyle akıl verir gibi...
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    bence türkiye zaman kaybetmeden gürcistana askeri üst kurmalı
    Cevapla
  • Mehmet Yucesoy 8 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye acilen Gurcistan ve Azerbeycan'a askeri yardim ve yiginak yapmalidir. Ruslarin bir sonraki adimi bu ulkelere olacak.
    Cevapla
  • MUSTAFA 8 yıl önce Şikayet Et
    çok zekisin.senin düşündüğünü koca liderler düşünemiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle