Terzi dükkanından mağazalar zincirine

Çetinkaya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya'nın bugün geldiği nokta, deyim yerindeyse sıfırdan başlama öyküsü...

Terzi dükkanından mağazalar zincirine
Terzi dükkanından mağazalar zincirine
GİRİŞ 10.09.2006 10:30 GÜNCELLEME 10.09.2006 10:30

Elazığ Baskil'de doğan ve Adana'ya yerleşen Çetinkaya, ilkokul yıllarında cep harçlığını çıkarmak için lokum satarak seyyar satıcılık yaptı. Daha sonra anne mesleğini seçerek terzilik işine soyunan Çetinkaya, kendi deyimiyle sanatını terzi olan annesinden, ticareti ise köyün bakkalı olan babasından öğrendi. 1957 yılında Adana'da 25 metrekarelik bir dükkanda mesleğine başlayan Çetinkaya, İstanbul'a giderek o yıllardan dışarıdan ithal edilen ve dünyaca ünlü markaların ürünlerini inceledi ve diktiği ürünlerin kalitesini yükseltti. Diktiği gömleklerin beğenilmesi üzerine atölyesini giderek büyüten ve bu sırada para biriktiren Çetinkaya, 1968 yılında Nur Gömlek mağazasını açtı. İmal ettiği gömleklerin yanı sıra ceket, kravat, kazak gibi konfeksiyon ürünlerini de satış yelpazesine katarak işlerini büyüten Çetinkaya, 1982 yılında yine Adana'da 10 bin metrekarelik kapalı alanlı mağazalar zincirinin ilk büyük halkasını, 1985 yılında da İstanbul Beyoğlu'nda 10 katlı ilk mağazasını açtı.


TAM BİR AİLE ŞİRKETİ


İstanbul'dan sonra sırasıyla Elazığ, Malatya, Gaziantep, Mersin, Antalya'da mağazalar açan ve en son Ankara'da açtığı 10 bin metrekarelik alışveriş merkezi ile mağazalar zinciri sayısını 17'ye çıkaran Çetinkaya Şirketler Grubu'nun yönetiminde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya da bulunuyor. Aileden 120 kişi olmak üzere 6 bin kişiye istihdam sağlayan Çetinkaya mağazalar zincirlerinde giyimden ayakkabıya, ev eşyasından elektroniğe kadar çok çeşitli ürünler satışa sunuluyor. Çetinkaya Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Çetinkaya, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tek bir kalem gömlekle başladığı meslek hayatında bu noktaya "sindire sindire" geldiğini, kaliteyi ucuza satarak, Çetinkaya markasını oluşturduklarını söyledi. İşe başladıktan sonra bir çok şeyden fedakarlık ettiğini ve para biriktirdiğini anlatan Çetinkaya, "elimizde para olsun, büyüyelim dükkan satın alalım diye harcamada bulunmadım. Bu uğurda 3 yıl adana kebap yemedim ama şimdi para kazanıyoruz, insanlar bizim sayemizde para kazanıyor" diye konuştu.


Türkiye'nin kendi markalarını yaratmaya ihtiyacı olduğunu ve Çetinkaya markasının da gömlek ile tanındığını belirten Çetinkaya, gömlek dışında da ürettikleri konfeksiyon ürünlerle de bir çok yabancı markayla rekabet edebilir konumda olduklarını ifade etti. -


"TEK KURUŞ KREDİ KULLANMADIM"


Mağazalar zincirini kurarken, "tek kuruş" kredi kullanmadığına, borç almadığına ve devletin herhangi bir imkanından faydalanmadığına işaret eden Çetinkaya, ekonomik kriz döneminde de borçları bulunmadığı için dalgalanmalardan etkilenmediklerini söyledi. "Türkiye genelinde bütün illerde Çetinkaya mağazalarını açmayı hedefliyoruz" diyen Fehmi Çetinkaya, 2010 yılına kadar mağaza sayılarını katlayarak çoğaltmayı istediklerini kaydetti.