Karışık salçaya izin çıktı

Domates ve biber salçası karıştırılarak, "karışık salça" şeklinde piyasaya arz edilebilecek.

Karışık salçaya izin çıktı
Karışık salçaya izin çıktı
GİRİŞ 11.03.2016 11:19 GÜNCELLEME 11.03.2016 11:36

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, artık domates ve biber salçası karıştırılarak "karışık salça" olarak piyasaya sunulabilecek.

Karışık salça, herhangi biri en az yüzde 30 olacak şekilde domates ve biber salçasının tebliğde belirtilen oranlarda karıştırılması ve ilave tuz hariç en az yüzde 28 brikse (suda çözünen kuru madde oranı) kadar koyulaştırılması ile elde edilebilecek. Bu salçanın üretiminde domates ve biber salçası 30/70, 40/60, 50/50 oranlarında karıştırılabilecek. Bu oranlar her iki salça için de uygulanabilecek.

Söz konusu salçalar, karıştırma oranına göre karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla "Domates/Biber Karışık Salça", "Biber/Domates Karışık Salça" olarak isimlendirilecek.

Karışık salçaların etiketlerinde domates ve biber salçasının karışım oranı, karışımda fazla olan salçanın miktarı önce yazılmak şartıyla ürün adı ile birlikte belirtilecek.

Diğer taraftan tebliğ kapsamındaki ürünler için asitliği düzenlemek amacıyla limon suyu veya limon suyu konsantresinin kullanılmasına izin verilirken, bu değişiklik sebebiyle biber salçasının pH aralığı "4,1-5,0", toplam asitlik miktarı ise susuz sitrik asit cinsinden toplam kuru maddede kütlece yüzde 10 olarak yeniden düzenlendi.