Şehit yakınının istihdamı için süre uzatıldı

Şehit yakınlarının kamu istihdamına yönelik kanun hükmünde kararnamenin süresi üç partinin komisyon kararıyla uzatıldı.

Şehit yakınının istihdamı için süre uzatıldı
Şehit yakınının istihdamı için süre uzatıldı
GİRİŞ 10.03.2016 09:42 GÜNCELLEME 10.03.2016 16:30

Şehit yakınlarının kamuda istihdam edilmesi konusunda AK Parti hükümetleri döneminde haklar genişletilmişti. 31 Aralık 2015 sonuna kadar bu kesimlerin kontenjan atamaları dışında istisnai olarak atanıyorlardı. 2016 yılı bütçe tasarısına üç partinin ortak verdiği önergeyle şehit yakınlarının istihdamında süre uzatılarak kontenjan dışı atamaların sürdürülmesi sağlandı.

ÖNERGEYLE DÜZELTİLDİ

2012 yılında çıkarılan 3713 sayılı yasa ile şehit yakınları ile ilgili atamalar kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına atanmaları getirildi. Söz konusu düzenleme ilgili mali yılda 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7'nci maddesi kapsamında gerçekleştiriliyor. Ancak, KHK'nın ek maddesinde 31 Aralık 2015 sonuna kadar bu kesimlerin kontenjan dışında atanmalarına sınırlama getirilmişti. TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti, CHP ve MHP'li vekillerin önceki gün verilen önerge ile bu kesimlerin atanmasında herhangi bir hak kaybının yaşanmaması için yeniden kapsam dışına çıkarılarak atanmalarının önü açıldı. Söz konusu önerge ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ek 1'nci maddesinde yer alan atamaları kapsıyor.

Süre sınırı kaldırılsın

Bürokratlar ise şehit yakınlarının merkezi idare bütçe kanunda gösterilen kadro sınırı ile atanma uygulamasının dışına çıkarılmasının doğru olacağını belirtiyorlar. Bu kapsamda da 190 sayılı KHK'nın ek 7'nci maddesinde bütçe kanunundaki atama sınırlamalarına tabi olmadığına işaret ederek, şehit yakınlarının istihdamının yerinde olacağını dile getirdiler.