Bakan Yılmaz sınırda incelemelerde bulundu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terörle ilgili tablonun değişeceğini ve terörün açtığı zararların ortadan kaldırılacağını ifade etti.

 Bakan Yılmaz sınırda incelemelerde bulundu
Bakan Yılmaz sınırda incelemelerde bulundu
GİRİŞ 07.03.2016 17:47 GÜNCELLEME 07.03.2016 17:48

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, beraberindeki Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun ve Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile birlikte incelemelerde bulunmak amacıyla Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı’na geldi. Burada, Habur Mulki İdare Amiri ve Şırnak Vali Yardımcısı Ali Arıkan ile İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Tuncay Bayraktar tarafından karşılanan Yılmaz, Irak’a giden TIR şoförleri ile sohbet etti. Daha sonra Türkiye ile Irak arasında yapılan 3’üncü köprü çalışmalarını inceleyen Bakan Yılmaz, Arıkan’dan brifing aldı.

İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Yılmaz, Habur Sınır Kapısı’nın hem bölge hem de Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ihracatında çok önemli yeri olan bir sınır kapımızdır. Bu kapımızda inceleme imkanı bulmuş olduk. Şuanda günlük 4 bin araç giriş ve çıkışı var. Bu da ciddi bir aktiviteye denk geliyor. Terör olaylarının yoğunlaştığı dönemde maalesef bu trafikte birtakım aksamalar oluşmuştu. Şu anda normale dönmüş durumda. Bunu görmekten büyük bir memnuniyet duydum. Her alanda artık sorunlar giderek aşılıyor. Çok güzel bir atmosfer oluşmuş durumda” dedi.

“CİZRE’DEKİ ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLIYOR”

Silopi’deki çalışmaların hızla devam ettiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Cizre’deki çalışmalarımız başlıyor. Cizre’de öncelik olarak zarar tespit çalışmaları başlayacak. Daha sonra bunların giderilmesi yönünde yoğun çalışmalarımızı hayata geçireceğiz. İdil ilçesinde şu anda operasyonlar devam ediyor. Onunda kısa bir süre içinde sonuçlanmasını bekliyoruz. Şırnak merkezdeki problemlerde aşılacak inşallah. Böylece kısa bir zaman zarfı içerisinde terör ile ilgili tablo değişmiş olacak. Bununla birlikte hem bir taraftan terörün yol açtığı zararları ortadan kaldıracağız. Halkımızı esnafımızı rahatlatıcı adımları atmaya devam edeceğiz. Bir taraftan ise daha uzun vadeli olarak bölgemizin gelişmesi kalkınması için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettireceğiz. Şırnak gerçekten tarihi olarak da çok önemli yeri olan bir bölgedir. İnşallah gelecekte Şırnak’ın adı terörle değil de tarihi kültürel değerleri ile ticareti ile üretimi ile kalkınması ile daha çok anılır. Bunun için gayret ediyoruz” diye konuştu.

“YENİ KONUTLAR YAPMA KONUSUNDA KARARLIYIZ”

Özellikle terörle mücadele sırasında ağır hasar görmüş binaların yenilenmesini istediklerini anlatan Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni konutlarla halkımızın daha farklı koşullara geçmesini istiyoruz. Tabi terörden zarar görmeyen bölgeler için de aynı sorun geçerli. Maalesef belediyelerinde yetersizlikleri nedeni ile çarpık bir kentleşmenin olduğunu görüyoruz. Çok planlı programlı güzel bir kentleşme görebildiğimizi ifade edemem dolayısı ile terör olsun olmasın şehirlerimizin yenilenmeye daha iyi bir şehircilik anlayışının gelişmesine ihtiyaç var. Bugünkü imkanları da yansıtacak şekilde ama yörenin de kültürüne uygun özellikle taşıyan yeni konutlar yapmak konusunda kararlıyız.”