Yerli İHA'da bir ilk

Türkiye, ilk kez tamamı milli yazılım ve donanımla yapılan sinyal istihbarat cihazı üretti.

Yerli İHA'da bir ilk
Yerli İHA'da bir ilk
GİRİŞ 03.03.2016 14:45 GÜNCELLEME 03.03.2016 14:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TSK envanterine giren ilk ve tek milli insansız hava aracı olan Bayraktar TB-2’yi üreten Baykar Makina Ar-Ge ekibi, Türkiye’nin yazılımı ve donanımı tamamen yerli ilk sinyal istihbarat cihazını başarıyla geliştirdi. Havadan elektronik (ELINT) ve haberleşme istihbaratını (COMINT) toplamaya uygun elektronik donanım ve yazılımla geliştirilen sistemin ilk denemeleri milli İHA Bayraktar TB-2 üzerinde yapılıyor.

Radarları buluyor

BSI-101 adıyla geliştirilen sinyal istihbarat sistemiyle hem karadan hem de İHA’lar ile havadan, sabit ve hareketli düşman radarları, telsiz konuşmaları ve uydu sinyalleri tespit ve takip ediliyor. Ayrıca bu sinyaller üzerinden verici konumları hassas bir şekilde belirlenebiliyor. BSI-101’leri yüklenen İHA’lar, barış zamanında yaptığı keşif uçuşları ile sahada bulunabilecek bütün radar ve telsiz sinyallerini algılayıp kayıt ederek veri bankasının oluşturulmasına katkı sağlayacak. Sistemin dinleme ve kestirme kabiliyetleri sayesinde teröristlerin telsiz konuşmaları canlı olarak dinlenip yerleri tespit edilerek terörle mücadelede istihbarat desteği de sağlanacak.

Teknik özellikler

Frekans aralığı:                            0.1-40 GHz

Anlık bant genişliği:                      500-1 MHz ayarlanabilir

Frekans çözünürlüğü:                   1 Hz

Dinamik aralık:                             70 dB

Frekans kilitlenme süresi:              50 mikro saniye

ABD’den geliyordu

Sentezleyici sistemleri bugüne kadar ABD ile Avrupa’dan ancak belirli sınırlamalar altında ve özel izinler ile satın alınabiliyordu.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 2
  • Assas 8 yıl önce Şikayet Et
    Haluk bayraktar kardesimiz devlet nisani ile ödüllendirilmelidir.Nedenini soracak olursaniz,malüm tam bu zamanda ve devletten mali desdek almadan dierleri gibi kendi imkanlari ile basardilar!!!!! !!!!!!!!!!!!!!HELAL OLSUN HELAL OLSUN!!!!!!!!!
    Cevapla
  • Hūseyin 8 yıl önce Şikayet Et
    Emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun
    Cevapla