Dev banka Türkiye'de 180 şubesini kapatıyor

Yıl boyunca satış ihtimallerini değerlendiren ve geçen hafta vazgeçtiğini açıklayan HSBC Türkiye, yeniden yapılanma sürecine giriyor.

Dev banka Türkiye'de 180 şubesini kapatıyor
Dev banka Türkiye'de 180 şubesini kapatıyor
GİRİŞ 02.03.2016 16:25 GÜNCELLEME 02.03.2016 16:59
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Geçen yıl zararı altı kat artan HSBC Türkiye'nin yeniden yapılanma sürecine giderek 180 kadar şube kapatacağı belirtiliyor.

Bankanın KAP'a bildirdiği verilere göre, 2015 sonu itibariyle 284 şubesi bulunuyor. Bu rakamın yaklaşık 50'sinin ticari ve kurumsal şube olduğu belirtiliyor. HSBC Türkiye, BusinessHT'nin sorusu üzerine konuyla ilgili şu an için bir yorumlarının olmadığını söyledi.

İlk olarak geçen Şubat ayında İngiltere merkezli bankanın CEO'su Stuart Gulliver, Türkiye, Brezilya, Meksika ve ABD'de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanıdığını aksi takdirde daha sert önlemler alacaklarını söylemişti. Daha sonra banka, kârlılığı düşük pazarlardan çıkma planları kapsamında Türkiye ve Brezilya'da resmen satış kararı aldıklarını açıklamıştı.

Ancak banka 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'de kalma kararını açıklayarak, ticari bankacılık faaliyetlerini sürdüreceğini ve bireysel bankacılıkta daha etkin bir yapıyla yola devam edileceği duyurulmuştu.

 "Ticari tarafa yönelme doğru hamle"

HSBC Türkiye'nin geçtiğimiz yıl zararı altı kat artarak, 2014 yılındaki 55,9 milyon liradan 331,5 milyon liraya çıktı. HSBC Bank AŞ'nin KAP'a gönderdiği solo mali tablolara göre, bankanın krediler ve alacakları yüzde 6 artarak 20.5 milyar lira oldu. Bankanın aktif büyüklüğü ise 2014 sonundaki 33,8 milyar lira seviyesinden, 31,6 milyar liraya geriledi.

Şekerbank Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, planlanan hamlenin doğru bir adım olacağını kaydederek, HSBC'nin bireysel bankacılıkta yerli ve prestijli bankalarla rekabet etmesinin en baştan zor olduğunu ifade etti.

Baştan ticari tarafa yoğunlaşılsa bu denli zarar yaşanmamış olabileceğini de belirten Gürsoy "Bireysel bankacılıkta maliyetler çok yüksek. Hali hazırdaki karşılık oranları da yüksek. Küçülerek ticari tarafa yönelmek doğru bir hamle olur" diye konuştu.

Düşen karlılık yabancı iştahını azaltıyor

Türk bankacılık sektöründe son dönemde özsermaye karlılığının makroihtiyati tedbirler ve ekonomik büyümede yaşanan yavaşlama sonrası azalmıştı. Özsermaye kârlılığı 2009'daki yüzde 22,9'dan 2015'te yüzde 11'e gerilerken, bazı yabancı yatırımcılar Türkiye'deki bankalarını satma kararı almıştı.

Royal Bank of Scotland Türkiye'deki birimini kapatma kararı alırken, Bank of Greece Finansbank'ı satmıştı. Citi Group da Akbank'taki hisselerini satarken, Bank Pozitif'in ana hissedarı İsraillli Hapoalim Investments'ın da satışı değerlendirdiği basına yansımıştı.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de bugün yaptığı açıklamada 2015 yılının bankacılık ve finans sektörü açısından iyi geçmediğini ve bunun sonucunda yabancı yatırımcının ilgisinin oldukça azaldığını söyledi. Özince, 2016 yılından da umutlu olmadığını dile getirdi.

YORUMLAR 19
  • yüco 8 yıl önce Şikayet Et
    insanlara kredi verip sözde yardım ediyorlar..sonrada sömürüyorlar.defolun gidin.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar yükünü tuttu. Artık gidebilirler. ülkemizde on numara faiz var,parayı beş'e katladılar,sağolsun bizim Mütait lerde 50 liralık daireyi 300 liraya sattılar,milleti bunların kucağına attılar. devletimizde bunu çok güzel seyretti.he aman istikrar bozulmasın.
    Cevapla
  • murat c 8 yıl önce Şikayet Et
    beter olun beter!
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    İnsanların intihar etmesine ailelerin parçalanmalarına sebep olan kredi ve kartları pazarlık dahi yapmadan taksite dahi bölmeyen bir banka güle güle git ve lütfen geri gelme
    Cevapla
  • İmaj 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu banka Turkiye nin imajını karalamaktan başka bir faaliyet yapmıyor, Turkiye de battik varıyoruz çığırtkanlığı yapılıyor !!!! Keşke tüm şubelerini kapatıp gitse
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle