Başbakan Davutoğlu 42 tesisin açılışını yaptı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da 42 tesisin açılışını yaptı

Başbakan Davutoğlu 42 tesisin açılışını yaptı
Başbakan Davutoğlu 42 tesisin açılışını yaptı
GİRİŞ 24.02.2016 17:56 GÜNCELLEME 24.02.2016 22:54
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya'da 42 tesisin açılış ve temel atma töreninde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın projeleri için Konya'ya giden Ahmet Davutoğlu, burada 19'u açılış, 23'ü de temel atma olmak üzere toplamda 42 tesisin açılışını yaptı.

1 milyar 171 milyon liralık paket

Açılışı yapılan projelerin baraj, sulama, ağaçlandırma ve ormancılıktan oluşan bir paket olduğunu belirten Davutoğlu, toplam maliyetin 1 milyar 171 milyon lira olduğunu açıkladı.

Başbakan Davutoğlu şöyle konuştu:

''Orman ve Suişleri Bakanlığımızın birbirinden önemli projelerinin açılışı için bir aradayız. Bugün burada 1 milyar 171 milyon lira maliyetli baraj, sulama, ağaçlandırma, ormancılıktan oluşan hizmet paketi ile karşınızdayız. 42 tesisin 19'unun temelini açacağız, 23'ünün temelini atacağız.''

KOP Projesi

Önceki hükümetler tarafından Konya Ovası Projesi'nin (KOP) unutulduğunu belirten Davutoğlu, alan olarak Türkiye'nin en büyük illerinden biri olan Konya'nın su kaynaklarının kısıtlı olduğunu, Konya Ovası'nı suyla buluşturmak üzere Osmanlı'nın hedefini faaliyete geçirdiklerini anlattı. 

KOP ile başta Konya olmak üzere Aksaray, Karaman ve Niğde kentlerini kapsayan bölgenin kalkındığını, Türkiye'de sulanabilir arazilerin yüzde 13'ünün KOP kapsamında olduğu bilgisini paylaşan Davutoğlu, proje tamamlandığında 1,1 milyon hektar arazinin suyla buluşacağını, Konya Ovası'nın KOP ile suya olan hasretini dindireceğine işaret etti. 

Konya'nın Mavi Rüyası

Davutoğlu, Konya'nın "Mavi Rüyası" olarak bilinen projenin 17 bin metre uzunluğunda, 4.6 metre çapında bir tünel olduğunu aktardı.

Başbakan Davutoğlu, "Bu projeyle, Yukarı Göksu Havzasının Akdeniz'e boşa akan sularının yıllık 414 milyon metreküpü Bağbaşı, Bozkır ve Avşar barajları ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzasına aktarılacak. Bu tesislerden Mavi Tünel ile Bağbaşı barajlarının inşaatlarını tamamladık, Karaman-Ermenek barajını da 2009'da hizmete aldık. Bozkır barajı tamamlanma safhasında olup, Avşar barajının inşası ise hızla devam ediyor. KOP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 2 milyar 570 milyon dolar katkı sağlayacak. KOP kapsamında dört kentte yaşayan vatandaşlarımızdan 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak" dedi.

830 milyonluk gelir artışı

Davutoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın öncülüğünde Konya'da 4,5 milyar liralık yatırım yapıldığını, 678 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, 260 bin dekar arazinin sulama kanallarının yenilendiğini, çiftçilere yılda 830 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarını bildirdi. Davutoğlu, inşaatına devam ettikleri sulama tesisleriyle de 342 bin dekar araziyi daha suya kavuşturacaklarını açıkladı. 

Tesisleri sıraladı

Davutoğlu, bu tesislerden bazılarını da şöyle sıraladı: 

"Seydişehir Suğla Cazibe Sulaması İkmali, Seydişehir Cazibe Sulaması, Meram İnlice Göleti ve Sulaması, Seydişehir Karaören Gölet ve Sulamaları, Sarayönü Ertuğrul Göleti ve Sulaması, Hadim Göynükışla Göleti ve Sulamaları, Seydişehir Ortakaraören Göleti ve Sulaması, Taşkent Borboğazı Göleti ve Sulaması, Hüyük İlmen Göleti ve Sulaması." 

İçme suyu temininde de çok önemli projeler geliştirdiklerini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Mavi Tünel İçme Suyu İsale Hattı ve içme suyu arıtma tesisi inşa ediyoruz. Temin edilecek yılda 100 milyon metreküp içme suyu ile Konya şehir merkezi ile Çumra ilçesi ve İçeriçumra beldesinin 2045 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanacak. Taşkınlara karşı yaptıklarımız da tarım değerlerimizi korunaklı kıldı. Son 13 yılda inşa ettiğimiz 61 adet taşkın koruma tesisi ile 70 mahalleyi, 5 tesisi 2 bin 630 dekar araziyi taşkın zararlarına karşı koruduk.15 taşkın koruma tesisinin yapımına da hızla devam ediyoruz. 

Son 13 yılda 77 milyon adet fidan diktik. 7 bal ormanı kurduk, korunan alanlara gözümüz gibi baktık. İlaveten 31 mesire ve 5 şehir ormanı kurduk. Son 13 yılda 44 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. 2016 yılında 6 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu daha kuracağız. Bunlar Konya için yaptıklarımız. İnşaallah, Konya bundan sonra daha nice büyük tesislere mührünü vuracak."

Davutoğlu konuşmasının ardından, canlı bağlantılarla tesislerin açılışını yaptı.

YORUMLAR 15
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcımız olsun
    Cevapla
  • futbol 8 yıl önce Şikayet Et
    Lafa geldi mi Orman Orman. Bir tane Orman mühendisi istihdami yok belediyelerde. Bu ne istir anlamıyorum.
    Cevapla
  • doğan 8 yıl önce Şikayet Et
    akp yi mezhep yaptınız. öv öv bitiremediniz. Allahı bu kadar ansaydınız , inanın ,daha hayırlı olurdu hiç mi vicdan yok sizde
    Cevapla
  • y,g 8 yıl önce Şikayet Et
    beyler yozgat her sene 13000kişi azalıyor ne çare
    Cevapla
  • ibo 8 yıl önce Şikayet Et
    Yeter mutehitleri zenginbettiginiz taseron iscileri 3 kurusa calisiyir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle