İsrail'den sürpriz Türkiye açıklaması

İsrail Enerji Bakanı Steinitz, Türkiye de dahil olmak üzere doğalgaz ihraç edebilecekleri rota opsiyonlarını değerlendirdiklerini belirtti.

İsrail'den sürpriz Türkiye açıklaması
İsrail'den sürpriz Türkiye açıklaması
GİRİŞ 08.12.2015 13:42 GÜNCELLEME 09.12.2015 03:28
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

İsrail'in Globes gazetesinin haberine göre, Mısır'ın tahkim dolayısıyla İsrail ile doğalgaz görüşmelerini dondurma kararının ardından, İsrail  Ulusal Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz, İsrail'in sahip  olduğu sahalardan elde ettiği gazı ihraç edebileceği, Türkiye dahil tüm  alternatifleri dikkate aldıklarını ifade etti. 
 
Steinitz, Mısır'ın gaz akışını durdurma kararı üzerine yaptığı  açıklamada, İsrail'in gaz sahalarını hızlı bir şekilde geliştirmesi ve makul  derecede enerji bağımsızlığını elde etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu  yüzden doğalgazı ihraç edebileceğimiz bütün rota opsiyonlarını, yani yalnızca  Mısır'ı değil, Ürdün'ü, Yunanistan'ı, Türkiye'yi ve batı Avrupa ülkeleri de dahil  olmak üzere değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı. 
 
İsrail Elektrik Şirketi, Mısır'ın gazı kesmesiyle batmanın eşiğine geldi 
 
İsrail Elektrik Şirketi (IEC), 2011'de Mısır'dan gelen gazın kesilmesi  üzerine endüstrisinde meydana gelen hasar nedeniyle açtığı tahkim davasını  kazandığını ve Mısır Petrol Şirketi (EGPC) ile Mısır gaz şirketi'nden (EGAS) 1,8  milyar dolar almasına karar verildiğini duyurmuştu. 
 
Mısır, 2011 yılında Sina yarımadasındaki boru hattında yönelik  saldırıların ardından gaz akışını durdurmuştu. Doğalgaz akışının durdurulmasının  maliyeti 10 milyar doları bulmuş, İsrail elektrik şirketi de pahalı gaz almak  zorunda kalınca "batmanın eşiğine" gelmişti. İsrail Finans Bakanlığının krizin  aşılması için devlet garantisi ve destek vermesi nedeniyle İsrail'deki elektrik  fiyatları yüzde 30'lara kadar yükselmişti. 
 
İsrail, 2012 yılının şubat ayında Mısır'ın petrol ve doğalgaz  şirketleri aleyhine tahkim sürecinin başlatılmasına karar vermiş, taraflar  arasındaki anlaşmanın ihlal edildiğini öne sürmüştü. Mısır tarafıysa gaz akışının  kesilmesinde mücbir sebeplerin etkili olduğunu iddia etmişti. 
 
MEVCUT TABLO
 
İsrail'in doğu Akdeniz'deki gazının Mısır'a ihraç edilmesi için  taraflar halihazırda 4 anlaşma üzerinde görüşüyor. Görüşmelerden 2'si Tamar  isimli saha diğer ikisi ise Leviathan isimli sahadan çıkacak gaz ile ilgili. Tamar sahası için İspanyol Union Fenosa şirketi ve Mısırlı şirketlerinin  konsorsiyumundan oluşan Dolphinus Holding ile niyet anlaşmaları imzalamış  durumda. Leviathan ortaklığı ise yine Dolphinus ve British Gas şirketi ile niyet  anlaşması imzaladı. 
 
 Ayrıca Mısır hükümeti Dimyat şehrinde bir sıvılaştırma tesisi bulunan  Union Fenosa şirketinden İsrail ile yapılan doğalgaz sıvılaştırma anlaşmasının  tahkim sonunda oluşan şartlar gevşetilene kadar beklemesini talep etti.  Dimyat'taki tesisler 2012 yılında Mısır hükümetinin ürettiği gazı kendi iç  ihtiyaçları için kullanmaya karar vermesinin ardından kapatılmıştı. İspanyol  şirket ise 2013 yılında Mısır hükümetini, karşılıklı yaptıkları anlaşmaları ihlal  etmek ve şirketi ciddi parasal zarara uğratmaktan dava etmişti. 
 

YORUMLAR 45
  • kerem 8 yıl önce Şikayet Et
    o değilde iran bizim ikinci evimizdi neden kıstı gazın vanasını
    Cevapla
  • kerem 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz devletimizin itibarı için tezek yakıcaz devletimiz bunlara boyun eğmemeli dik durmalı itibarını korumalı
    Cevapla
  • komik 8 yıl önce Şikayet Et
    çok komik yorumlar var israil gazı istemezuk diye.....loooo israille ticaretimiz bu sene rekor kırdı biraz okuyun dünyadan haberiniz olsun..gaz alsan ne yazar almasan ne yazar
    Cevapla
  • isimsiz 8 yıl önce Şikayet Et
    Rus uçağı neden düşürüldü belli oldu şimdi...
    Cevapla
  • mıstık 8 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi bu haberin varsayalım ki aslı olsun. İsraile şimdi hoş gözle mi bakalım. İlişkilerimizi yeniden mi gözden geçirelim. Bu işlerin asıl sorumlusu İsraildir.Her taşın altından onlar çıkar bu dünyada. Rabbim tüm kardeşlerimizi bu milletin zulmünden korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle