CHP ve Paralelin akıl almaz rant ittifakı

2006'da Milas'ta yatırım yapmak isteyen işadamı Efendi Can'ı CHP'li belediye sahte ruhsatla dolandırdı.

CHP ve Paralelin akıl almaz rant ittifakı
CHP ve Paralelin akıl almaz rant ittifakı
GİRİŞ 26.10.2015 12:12 GÜNCELLEME 26.10.2015 12:12

CHP ile Paralel Yapı, Bodrum-Milas-Kuşadası üçgeninde rant ittifakı kurdu. Paralel Yapı'ya bağlı hakim ve savcılarla iş tutan CHP'liler, Türkiye'nin en güzel ve en değerli bölgesini parselledi. İmar yolsuzluklarıyla, milyonlarca liralık vurgun yaptı. Belediyeyle çalışan mimar ve mühendislerin de bir ayağını oluşturduğu rant çetesinin başında ise CHP 23'üncü Dönem Muğla Milletvekili Fevzi Topuz var.

CHP ile Paralel Yapı, Bodrum-Milas-Kuşadası üçgeninde rant ittifakı kurdu. İmar yolsuzluklarıyla çok sayıda insanı mağdur ederek milyonlarca lira vurgun yaptı. Bir dönem Muğla'da önde gelen işadamlarından biri olan Efendi Can bu çarkın son kurbanlarından biri oldu. Can, Muğla Fethiye'de vergi rekortmenleri listesinin başındaydı. Yatırım için 2006'da Milas'a geldi. 3.2 milyon liraya 16 yıllık Mandalya Oteli'ni satın aldı. Mevcut otel, 7 bin 400 metrekare alan üzerine inşa edilmişti. Alan, 2004'te arazi birleştirmeyle 14 bin 500 metrekareye çıkartıldı. Alan üzerinde 637 yatak kapasiteli otel projesinin onayı alındı ve proje ruhsatlandırıldı. Can, oteli belediyenin onaylayıp ruhsat verdiği projeye göre tekrar inşa etmeye başladı. Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Can, 2007'de Milas Belediye Başkanı olan Fevzi Topuz'un kurduğu rant çetesiyle tanıştı. Topuz, belediye çalışanları, belediyeyle iyi ilişkileri olan mimar, mühendis ve proje sorumluları, Can'dan sürekli isteklerde bulundu. İddiaya göre; son istek Topuz'un yönlendirdiği dönemin Milas Mimarlar Odası Başkanı T.D.'den geldi. T.D., otel projesinin yenileme ruhsatı için Can'dan 500 bin lira rüşvet talep etti. İşadamı, bu isteği yerine getirmeyince otel inşaatı mühürlendi. Buna da "Otelin bodrum kısmının yola gelmesi" gerekçe gösterildi. Konu yargıya taşındı. Topuz ve eski Milas Mimarlar Odası Başkanı T.D.'in onayı ve imzalarıyla geçen imar planı, proje ve ruhsatlar sahte çıktı. Can, otelin projeye uygun olduğunu ama belediye tarafından onaylanan proje ve ruhsatın mevzuata aykırı olduğunu o zaman öğrendi. Hukuk sürecin de işleri bozulan işadamının tüm mal varlığı otel de dahil icrada satıldı.

CEZALAR PARA CEZASINA ÇEVRİLDİ 

Milyoner işadamıyken 54 bin lira borç nedeniyle hapse girdi ve çıktı. Tehditler aldı ama hukuki mücadeleyi bırakmadı. Sonuçta da görevini kötüye kullanan ve evrakta sahtecilik yapan Topuz mahkum oldu. Topuz'la birlikte Milas'ta eski belediye başkanları Hürol Önder ve Mustafa Tireli ile şu an CHP'den Milas Belediye Başkanı olan Muhammet Tokat, dönemin fen işleri müdürleri ve belediye görevlileri de ceza aldı. Ancak tüm cezalar, para cezasına çevrildi. T.D. ise halen "Resmi evrakta sahteciliği azmettirme" suçundan ağır cezada yargılanıyor. 

PARALEL HÂKİMLER İŞBAŞINDA 

CHP'li rant çetesinin iş tuttuğu en önemli ayağı, Paralel Yapı'ya bağlı hukukçular oluşturuyordu. Can, rant ittifakının yaptıklarını defalarca yargıya taşıdı ama şikayetleri hep sümenaltı edildi. İşadamı, son olarak Milas'ta görevli olan ve şikayetlerine kayıtsız kalan Paralel Yapı'ya üye hakimler M.K. ve D.Ö. ile savcılar S.U., Ö.B., Z.A.G. ve Y.A.G.'yi önceki yıl "Görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla eski HSYK'ya şikayet etti. Ancak işadamının ranttan pay almakla suçladığı bu isimlerle ilgili şikayetler, takipsizlikle sonuçlandı. Can, karara itiraz etti. Dosyalar HSYK'da karar için bekliyor. Efendi Can ise Topuz ile onun kurduğu rant çetesi tarafından hazırlanan sahte imar planı, proje ve ruhsatlarla dolandırılıp 200 milyon lirasını kaybettiğini söyleyerek "Burada başını CHP'li belediye başkanlarının çektiği, adliyelerdeki hakim ve savcılar ile mimarlar odası yöneticilerinin de içinde olduğu 'Parabol' bir yapı var. Deliller ortada olmasına rağmen savcılar yıllar boyunca dosyalarımı sümenaltı etti. Eksik iddianame düzenlendi ve birçok imar usulsüzlüğü takipsiz kaldı. Topuz ve diğer yetkilileri korumak için hafif ceza içeren iddianameler hazırlandı .Paralel üyeler, haksızlığa, soyguna ortak oldular." dedi. 

EN GÜZEL KIYILARI PEŞKEŞ ÇEKTİLER

Can "Milas, Bodrum ve Kuşadası çevresinde rant için birçok usulsüz iş yaptıklarını gördüm. Ülkenin en güzel kıyılarını adamlarına peşkeş çektiler. Haklarında hemen suç duyurusunda bulundum. Ama bu insanlar bölgede o kadar güçlüler ki dava açmamız bile uzun zamanımızı aldı. Savcılar dosyalarımızı hep sümenaltı ederek suçluları korudu. İnşallah adalet yerini bulacak. Otelimi tekrar geri almak istiyorum" dedi.

KAYNAK: SABAH