Fındık fiyatı yükselişini sürdürüyor

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, piyasada fındık fiyatının yeniden yükseliş trendine girdiğini söyledi.

Fındık fiyatı yükselişini sürdürüyor
Fındık fiyatı yükselişini sürdürüyor
GİRİŞ 29.09.2015 16:59 GÜNCELLEME 29.09.2015 17:14
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, "Piyasadaki panik havası sona erdi ve fındık fiyatı rayına oturdu. Artık bundan sonra yükselme eğilimine giren ürün fiyatının yıl sonuna doğru 15 lira seviyelerini aşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bugün 50 randıman fındık fiyatının 12,50 liradan pazarda işlem gördüğünü ifade eden Yaman, "Piyasadaki panik havasının dağıldığını görüyoruz. Pazara fındık inişi yavaşladı. Fiyat artık rayına oturdu. 11 liraya kadar inen rakam yeniden yükseliyor. 50 randıman olan ürünün fiyatı 12,50 lira. 54 randıman ise 13 lirayı aşmış durumda. Bundan sonraki süreçte fiyat artışı devam edecektir" diye konuştu.

Yaman, ağustos ve eylül aylarında 2015 ürünü fındık rekoltesinin yüzde 40'lık kısmının pazara indiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pazara inen fındığın büyük kısmı da işlendi. Stoklarda çok az ürün mevcut. Yeni fındık hasadına daha 10 ay gibi uzun zaman var. Hal böyle olunca da piyasada ciddi fındık açığı yaşanacaktır. Bu da beraberinde fiyat artışını getirecek. Ekim ayı ortalarına kadar fiyatın 12,50-13 lira aralığında seyretmesini bekliyoruz. Ay sonuna doğru da yükselme trendi hızlanacaktır. Artık bundan sonra yükselme eğilimine giren ürün fiyatının yıl sonuna doğru 15 lira seviyelerini aşacağını tahmin ediyoruz."

Yaman, 2016 yılın nisan ve mayıs aylarında ise fındık fiyatının 20 lira seviyesini zorlayacağını savunarak, "Fındığın gerçek fiyatı 20 lira. Biz her zaman bu fiyatları savunduk. Geçtiğimiz yıl bu başarıldı. Hatta rakam 22 lirayı aşmıştı. Neden 2015 ürününde de aynı fiyat seviyelerine ulaşılmasın? Aslında çok kolay başarılabilir. Yeter ki üreticimiz istesin ve dirensin. Pazara başka fındık indirmemeli. Hal böyle olursa fiyatın yükselişi daha hızlı olacaktır" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • coskun 8 yıl önce Şikayet Et
    millet yanlış anlıyor.üretici alıcıya, tüccara 20 liraya satmak istiyor millete değil. tüccar zaten 10 liradan da alsa millete 30 liradan satıyor. üretici bu yüzden fiyatı yükseltmek istiyor...
    Cevapla
  • Giresunlu 8 yıl önce Şikayet Et
    Toplum önünde yorum yapan fakat geçen sene fındık doğal afetten dolayı 20 TL yi görmesini bile farklı noktalara çeken zihniyet 60 TL verip kaç kg fındık aldın birde halkı yanlış yönlendiriyorsun fındık tükenmişmiş yazık 650 milyon kilo rekolteden 55 milyon kilo ihracat 5 milyon kilo iç piyasa tüketince fındık bitmiş mi oluyor
    Cevapla
  • üretici 8 yıl önce Şikayet Et
    Siz fındığın içinde 1 yıl uğraşın bakalım sonrada maliyet hesabı yapın. Oturduğunuz yerden sallayıp durmayın fındık üreticileri yıllardır sömürüldü. Fındığın fiyatı 20 TL dir. Aşağısı kurtarmaz beyefendiler.
    Cevapla
  • muhammet eliyatkın 8 yıl önce Şikayet Et
    Serhan sen nasıl fındık üretildiğini biliyormusun? 1 ton fındığı 80 yevmiye ile toplarsın 5600 lira toplama yevmiyesi. o bahçeyi 30 yevmiye ile temizlersin 2100 lira yapar. ilacı patozu vs side 1500 lira tutsa 9 bin lira civarı yapar. sermaye soruyorsun. mobilyacı 140 liraya aldığı mdf yi işleyip 600 liraya satıyor 9 bin harcadığım mahsulu neden 20 bine satmayayım? bu neyin kafası?
    Cevapla
  • abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    ağacı yıllar önce dikip de girdi maliyeti soran arkadaş, masa başı maliyet hesabı yapıyor galiba, İşletmenizde de böyle hesap yapmayın batarsınız. sahayı bilmek lazım. ağacı dik mahsülü al. Öyle bir dünya yok. makina değil bu. emek var, gübre var, budama var, işgal ettiği toprağın potansiyel üretim gücü var, çapalama var, sulama var, fındık her sene aynı mahsülü vermez, onun maliyeti var, amele yevmiyesi var, varda var, kurutma hasat depolama maliyeti de sayılabilir. çalınan kısmını saymıyorum bile. Öyle ağacı dik mahsülü al yok. bir kere sermaye olarak arazi bile yeter tabi devletin dağlarına açma yapılmadıysa!!
    Cevapla
  • serhan 8 yıl önce Şikayet Et
    sermayeden zarar mı ediyorsun? Kaç lira sermaye koydun? Ağaç yıllar önce dikilmiş, girdi maliyetin ne ki 20 TL den aşağı kurtarmaz diyorsun.
    Cevapla
  • hakki oyu 8 yıl önce Şikayet Et
    uzun zamandir almiyoruz hic almayiz olur biter cokta tinn
    Cevapla
  • vanlı 8 yıl önce Şikayet Et
    böyle zihniyete yapılacak şey fındık tüketmemek.Geçen yıl ve devamında tüketiciye yapılan zulüm devam ediyor.Bunlarda da insaf kalmamış.Çözüm, ey orta direk ve altı hiç almayın markette kurtlansın ve çürüsün belki insafa gelirler,bu ne açgözlülük böyle ALLAH ıslah etsin...
    Cevapla
  • muhammet eliyatkın 8 yıl önce Şikayet Et
    bir ailenin yıllık tükeceteceği kuruyemiş olarak kabuklu fındık 15 kilo hesap ederseniz 300 tl yapar sigaraya verdiğiniz AYLIK para ise 300 ila 400 arası bu neyin kafası ya
    Cevapla
  • emre 8 yıl önce Şikayet Et
    meseleyi bilmiyorsunuz daha findigin gercek fiyati adamin bahsettigi fiyat aracilar ureticinin elinden ucuza alip pahaliya satiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle