Kuru yemişte 3 milyar dolarlık ihracat hedefi

ORHAN KUZU - Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, ihracatı artırmanın en büyük hedeflerinden birisi olduğunu belirterek, "2015'te 3 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı planlıyoruz" diye konuşu.

Kuru yemişte 3 milyar dolarlık ihracat hedefi
Kuru yemişte 3 milyar dolarlık ihracat hedefi
GİRİŞ 19.08.2015 11:08 GÜNCELLEME 19.08.2015 11:38

TÜKSİAD Başkanı Muammer Çaputçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak kuru yemişin sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşması için çalıştıklarını söyledi.

Son yıllarda kuru yemiş tüketimi konusunda dünyada artış yaşandığını belirten Çaputçu, "Kuru yemişin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmalar yapılıyor. Bu çalışmalar Türkiye'deki kuru yemiş tüketiminde de artışa neden oluyor. Dünyada sağlıklı yaşama doğru bir yönelim var. Biz de buradan nasibimizi alıyoruz" dedi. 

Çaputçu, 2014 yılı kuru yemiş ihracatının, endüstriyel fındık da dahil edilirse 2,5 milyar doların üzerinde olduğuna işaret etti. En çok Avrupa ülkeleri ve ABD'ye ihracat yapıldığını vurgulayan Çaputçu, "Kuzey Afrika ülkeleri gelişmekte olan pazarlarımız. İhracatı artırmak en büyük hedeflerimizden bir tanesi. 2015'te 3 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı planlıyoruz" diye konuştu.

- Dünyada "Türk kuru yemişi" algısı oluşturulacak

"Türk kuru yemişi" algısını tüm dünyada oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Çaputçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fındık, antep fıstığı ve kuru meyvenin tanıtım grupları var. Diğer çeşitleri de bu tanıtım gruplarının içine dahil etmek istiyoruz. Bununla ilgili Ekonomi Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Bizim de katkılarımızla diğer çeşitlerimizi de tanıtım fonu içine dahil etmeye çalışacağız. Bununla 'Türk kuru yemişleri' algısını tüm dünyaya duyurmuş olacağız. Bu da Türk kuru yemişi ihracatını olumlu yönde etkileyecektir."

- "Uzakdoğu yeni pazar olabilir"

Çaputçu, kuru yemiş için yeni pazar arayışlarının da sürdüğünü belirtti.

"Uzakdoğu bizler için yeni pazar olabilir" diyen Çaputçu, bu pazarda büyük bir tüketici kitlesi olduğunun altını çizdi. Kuru meyve konusunda da Türkiye'nin önemli ülkelerden olduğunu anlatan Çaputçu, Türkiye'nin yıllık kuru meyve ihracatının 1,2 milyar dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

 

 

KAYNAK: AA