Kırmızı ette ithalat ile fiyatlar geriledi

Ankara İli Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Zihni Yüce, "Et fiyatlarında bir yükseliş vardı, ithalat izni verilince en az fiyatlarda 2-3 lira gerileme oldu. Şu anda ülkemizde kurbanlık sıkıntımız yok, yeterli yerli hayvanımız var. Üreticiler olarak, arz talep dengesini karşılayacak durumdayız" dedi.

Kırmızı ette ithalat ile fiyatlar geriledi
Kırmızı ette ithalat ile fiyatlar geriledi
GİRİŞ 17.08.2015 16:47 GÜNCELLEME 17.08.2015 16:52

Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı et piyasasında fiyat artışlarının, yükselen maliyetlerin yanında spekülatörler tarafından bilinçli olarak gerçekleştirildiğini savundu.

Kurbanlık fiyatlarının da geçen yıla göre yüzde 25 arttığını belirten Yüce, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından et ithalatı yapılacağının açıklanmasının hemen ardından fiyatların gerilediğini aktardı.

Yüce, şöyle konuştu:

"Et fiyatlarında bir yükseliş vardı, ithalat izni verilince en az fiyatlarda 2-3 lira gerileme oldu. Şu anda ülkemizde kurbanlık sıkıntımız yok, yeterli yerli hayvanımız var. Üreticiler olarak, arz talep dengesini karşılayacak durumdayız. Ülkemizin her tarafında yerli kurbanlık hayvanlarımız mevcut. Kurbanlıkta bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Ankara'da 400 binin üzerinde büyükbaş hayvanımız var. Bunun hemen hemen yüzde 50'si kesimlik büyükbaş hayvan. Girdi fiyatlarımız sürekli artıyor. Geçen yılki kurbanlık fiyatlarıyla bu yılki fiyatlarımız arasında yüzde 20-25 civarında bir artış var; bu da normal. Geçen sene canlı kilogram 13-14 lira iken, şu anda 15-16 liraya kurbanlık hayvan temin edilebilir. Sıfır yağsız erkek büyükbaş hayvanın karkas et fiyatlarımız 25-24 lira, dişi hayvan olursa 20-21 liraya kesim yapılmaktadır. Kurban vazifesini yerine getirecek vatandaşlarımızın kesinlikle rahat olmalarını istiyoruz."

Çubuk ilçesinde, kasap esnafın bir araya gelerek kurduğu şirketin yönetim kurulu başkanı Mustafa Demir ise kurbanlık fiyatlarında belirsizliğin hakim olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de yeterince canlı hayvan olmadığını iddia eden Demir, şunları kaydetti:

 "Sektör, kurban sezonuna kendini hazırladı ama fiyatlarda bir belirsizlik var. Normalde şu anda fiyatların belli olması ve satışlara da başlamış olmamız gerekiyordu ama fiyatlardaki belirsizlikten dolayı satışlara başlayamadık. Kurbanlık sayısı ya da canlı hayvan yeterince olsaydı Türkiye'de bu konuda sorun yaşanmazdı. Mutlaka bir eksiklik var ki fiyatlarda böyle bir yükseklik oluştu. Arz talep dengesinde bir anormallik var. Ciddi manada bir yükseliş vardı ama şu an son günlerdeki ithalatla düşüşe geçti. Biraz daha düşebileceğini tahmin ediyorum’."

 

 

Kasap Recep Demimer de kırmızı et fiyatlarında 2 liralık düşüş olduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA