TMSF avukatı zengin etti

İnterbank adına avukatlık yapan Selim Sarıibrahimoğlu, aleyhinde çıkan haberlere cevap verdi, 'Bankadan Panama’ya giden 280 milyon doların izini bulduk. Bunu örtbas etmeye çalıştıkları için üzerime geliyorlar' dedi

TMSF avukatı zengin etti
TMSF avukatı zengin etti
GİRİŞ 07.09.2004 13:08 GÜNCELLEME 07.09.2004 13:08

El konulan İnterbank’a TMSF adına avukatlık yapan Av. Selim Sarıibrahimoğlu’nun, aldığı avukatlık ücretinin dudak uçuklatacak kadar yüksek olduğu ortaya çıktı. TMSF’nin, 1,5 yıllık avukatlık hizmetine karşılık Av. Selim Sarıibrahimoğlu’na 1 milyon 746 bin dolar ödeme yaptığı anlaşıldı. Ancak Sarıibrahimoğlu, bu kadar parayla yetinmeyeceğini ifade etti.



“DAHA FAZLASINI HAK ETTİM”



Astronomik avukatlık ücretiyle ilgili sorularımızı cevaplandıran Av. Selim Sarıibrahimoğlu, daha fazlasını hak ettiğini iddia ediyor. TMSF’nin, Cavit Çağar ile vardığı 1,7 milyar dolarlık anlaşmadan dolayı kendisine ayrıca avukatlık ücreti ödemesi gerektiğini savunan Sarıibrahimoğlu, yaptığı avukatlık hizmeti karşılığının daha fazla olduğunu görüşünde. Sarıibrahimoğlu, “Bugünkü anlaşma danışmanlıklarım sonucu açtığım dava sonucu oldu. Açtığımız dosya sayısı 500’e yakın. Bizden sonra bir tek dava bile açılmadı. Sulh dosyası ibraz edildiğinde mahkemeler, bu sözleşmeye dayalı olarak açılan davaları kapatacaktır. Bu dosyaların hepsi kapandığı zaman bir vekalet(avukatlık) ücreti doğmaz mı? Neticede buna mahkeme karar verecek. Dava kazanmışım. Dava kazanan avukata vekalet ücreti vermek durumundasınız. Bu ücreti icra daireleri tayin eder” dedi.

Sarıibrahimoğlu’nun istediği paranın miktarı 42 milyon dolar olduğu ifade ediliyor. Fon bünyesindeki İnterbank’a avukatlık yaptığı dönemde Çağlar Grubu’na ait bütün mallara kendisinin haciz koydurduğunu iddia eden Sarıibrahımoğlu, tahsilat yolunun da kendisinin açtığı davalar neticesinde açıldığını belirtti. Aynı ücretin TMSF’nin diğer 130 avukatı için de geçerli olduğunu da iddia eden Sarıibrahimoğlu, “Varılan diğer anlaşmalarda da davalar düşünce TMSF’nin avukatlara ödeyeceği para korkunç rakamlara ulaşır “ şeklinde konuştu.



YAPILAN TAHSİLAT AVUKATLIK ÜCRETİNİN YARISI BİLE ETMİYOR



Sarıibrahimoğlu, bu iddialarda bulunurken, BDDK’nın hazırladığı raporlardaki tahsilat rakamları (İnterbank) çok düşük. BDDK’nın son gelişme raporuna göre; 1999 yılında el konulan İnterbank’ın 1,7 milyar dolarlık borcuna karşılık TMSF’nin Cavit Çağlar grubundan yaptığı tahsilat miktarı sadece 20 milyon dolar civarında. TMSF’nin 5,5 yıllık sürede Çağlar Grubu’ndan yaptığı bu tahsilat, Selim Sarıibrahimoğlu’na ödeneceği söylenen avukatlık ücretinin yarısından bile etmemesi dikkat çekiyor.



PARALAR NEREDE?



Av. Selim Sarıibrahimğlu, “Madem ki davaları kazandınız, o zaman neden tahsilat yapılmadı?” sorusuna karşılık ise şunları söyledi: “Malesef bir tahislat iradesizliği var. Paranın tahsil ihtimalinin yüksek olduğu bir zamanda tahsil iradesizliği sergilendi. En zor dönemde biz Cavit çağların evine hacize gittik. O dönemde bu işleri yapmak mümkün değildi.Benim vekalet ücretimle uğraşacaklarına, irade zaafiyeti gösteren yöneticilerle uğraşsınlar. 1,4 milyar doların hukuki olarak tahsil edilebilirliğini kanıtladım. Ama grubun üzerine gitmeyen Zekeriye Temizel’den neden bunun hesabı sorulmuyor. Esas bunun hesabının sorulmusu lamız.”



SARIİBRAHİMOĞLU’NA YAPILAN ÖDEMEYE DAVA AÇILDI



Bu arada, Devlet Denetleme Kurulu, İnterbank’ın TMSF’ye geçtikten sonraki Yönetim Kurulu Başkanı ile aralarında Kadir Günay’ın da bulunduğu 7 üst düzey yönetici hakkında 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Savcılık iddianamesinde, tasfiye kurulunun başındaki Kadir Günay ve ekibi tarafından Sarıibrahimoğlu Hukuk Bürosu’na yapılan toplam 1 milyon 746 bin dolarlık ödemenin fahiş olduğu ifade ediliyor.



“ÜZERİME GELİYORLAR”



Selim Sarıibrahimoğlu, TMSF’den aldığı 1,7 milyon dolarlık avukatlık ücretiyle ilgili dava açılması konusunda ise şu iddiada bulundu: “Bu dosyayala yurt dışı paraların ve banka paralarını bilen bir insan olarak önümü kapatmaya çalışıyorlar. Devletin milletin önünü kesiyorlar. Virjin adalarından Panama’ya giden 280 milyon doların izini bulduk ve bu MASAK tarafından da tesbit edildi. Bunu örtbas etmeye çalışıyorlar. Bu olay örtülürse, paranın yurt dışı izi bulunamayacak. Bunun için üzerime geliyorlar.” Yurt dışına kaçırılan paraların izini TMSF adına sürdürdüğünü ve 280 milyon doların izini bulduğunu da anlatan Selim Sarıibrahimoğlu, bilirkişilik yaptığı Beyaz Enerji Operasyonu’nda bazı çevrelerin menfaatlerine dokunduğu için yıpratılmak istendiğini kaydetti. Sarıibrahimoğlu, İnterbank alacakları çerçevesinde Dinç Bilgin Grubundan da 37,5 milyon dolar tahsil ettiklerini ifade etti.