Brexit müzakerelerinde 6. tur

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerin 6. turu Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı.

Brexit müzakerelerinde 6. tur
Brexit müzakerelerinde 6. tur
GİRİŞ 09.11.2017 14:06 GÜNCELLEME 09.11.2017 14:06

Heyetler arası görüşmelerin iki gün süreceği Brüksel'deki müzakereleri, AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis himayelerindeki teknik ekipler sürdürüyor.

Bu yılın haziran ayında başlayan müzakereler, ülkenin AB'ye ödemesi gereken mali taahhütler, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konularında sürdürülüyor.

AB tarafı, İngiltere'nin, üzerinde uzlaşılmış 2020 birlik bütçesine ve üye ülkelerin kalkınma programlarına taahhütlerini tam yerine getirmesini şart koşuyor. Bu miktarın 20-100 milyar avro arasında olduğu belirtiliyor. Taraflar, net bir rakam üzerinde uzlaşma sağlayamıyor.

AB ile kara bağlantısı

Brexit sonrasında İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın AB ile tek kara bağlantısı olarak kalacak İrlanda-Kuzey İrlanda arasındaki sınır, müzakerelerin tıkandığı bir diğer konuyu oluşturuyor.

Brexit kararı, İngiltere'de yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının yanı sıra AB'de bulunan 1 milyon İngiliz vatandaşının hakları konusunda da belirsizlik ortaya çıkarıyor.

AB liderleri, devam eden müzakerelerde "yeterli ilerleme" sağlanmadan İngiltere'yle ileriye yönelik ticari ilişkileri ve geçiş süreçlerini görüşmeyi başlatmıyor.

29 Nisan'da belirlendi

Birleşik Krallık, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. AB ise 29 Nisan'da yaptığı özel zirveyle müzakerelerdeki ilkelerini belirlemişti.

Brüksel'de geçen ay düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde, Brexit müzakerelerindeki son durum değerlendirildikten sonra sonuç bildirgesi yayınlanmıştı. Bildiride, yapılan 5'inci tur müzakerelerinin ardından bir sonraki aşamaya geçmek için henüz yeterli ilerleme sağlanamadığı belirtilerek, elde edilen yakınlaşmayı güçlendirmek ve müzakereleri sürdürmek amacıyla çalışmalara devam edilmesi yönünde çağrıda bulunulmuştu.

KAYNAK: AA