Paranın patronu değişti!Bundan sonra ne değişecek

Önde gelen ekonomistler Trump'ın Fed başlanlığına aday gösterdiği Jerome Powell'ın finans politikalarında ne gibi değişikliklere yol açabileceğini değerlendirdi.

Paranın patronu değişti!Bundan sonra ne değişecek
Paranın patronu değişti!Bundan sonra ne değişecek
GİRİŞ 03.11.2017 10:36 GÜNCELLEME 03.11.2017 11:01

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) Başkanlığına, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Jerome Powell'ı aday gösterdi. Önde gelen ekonomistler Powell'ın finans politikalarında ne gibi değişikliklere yol açabileceğini Uzmanpara.com'a değerlendirdi. İşte o yorumlar:

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu

"Jerome Powell piyasaların Yelen’ın bir devamı gözüyle baktığı bir isim. Bu nedenle piyasalarda bugüne kadar olan algıların değişmesini beklemiyorum. Diğer yandan Powell ismini gelişmekte olan ülkeler için olumlu algılıyorum. En azından Fed faizlerinin %3.74 olması gerekiyor gibi net bir tavır sergileyen Taylor gibi şahin birisinin olmaması gelişmekte olan piyasalar için olumlu. Ancak Powell isminin olumlu etkisinin uzun sürmesini beklemiyorum. Sonuç olarak Fed için Aralık ayında bir faiz artırımı ve 2018 yılında 3 faiz artırımı beklentisi var ve bu beklentiler devam edecek. Fed yine veriye bağlı karar verme sürecini sürdürecek. Eğer enflasyonbeklentilerden çok daha hızlı yükselirse Powell dahi olsa Fed 4 faiz artırımı yapabilir. Buna karşın veriler izin vermiyorsa da beklentiler paralelinde hareket edebilir."

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk

"Powell’in başkan olacağına dair beklentiler son haftalarda zaten artış göstermişti bu nedenle Powell isminin açıklanması piyasalar için şok etkisi yaratmayacaktır. Başkanlık için yarışan son iki adaydan Taylor şahin bir görüş benimserken Powell ise güvercin olarak nitelendiriliyor. Ancak Powell’in Yellen kadar güvercin bir görüş içerisinde değil daha çok merkeze yakın bir başkan olacağını düşünüyorum. Powell şartlar ne gerektiriyorsa onu yapacaktır ve bu şartlar da Fed’i faiz artırımlarına devam ettirecek türden. Çünkü ekonomik aktiviteye ilişkin pozitif momentum yakalanmış durumda. Son FOMC toplantısında "ılımlı" büyüme yerine "güçlü" büyüme ifadesinin konulması da bunu destekliyor. Finans piyasalarında beklentiler önceden satın alınır. Powell’in başkan olacağı piyasalar tarafından beklendiği için fiyatlamalarda şok etkisi yaratmayacaktır. Ancak kısmi de olsa ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksinde kısmi geri çekilmeler yaşanabilir. Ancak hareketlerin ana belirleyicisi gelecek olan makro verilerin momentumu sürdürüp sürdürmeyeceği ve vergi reformu da dahil olmak üzere Trump’ın tekrar güven kazanıp kazanmayacağı olacaktır. Piyasalar da Powell’in mevcut gidişat neyi gösterirse o yönde karar alacağını düşüneceği için piyasalar açısından negatif bir durum bulunmamakta." 

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan

"Jerome Powell, piyasalar açısından daha tercih edilebilir olan aday. John Taylor’ın faiz teorisi ile kıyaslandığı zaman Taylor “Fed içinde anlayış değişikliği”, Powell ise “öngörülebilir Fedpolitikalarının devamı” anlamına geliyor. Powell’ın bundan önce hiçbir politika kararında Janet Yellen ile ters düşmemiş olması ve para politikasının normalleşmesi patikasında hemen hemen Yellen ile benzer görüşleri paylaşıyor olması, Fed’in bu ana kadar yaptığını bundan sonra da yapmaya devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. Çünkü Taylor gelseydi, küresel likidite çok daha hızlı bir şekilde geri çekilecekti ve ABD’de faizler çok daha hızlı artacağından, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı çok hızlı bir şekilde gerçekleşecekti. Bu da piyasaların dengesini bozacak bir durum olurdu elbette. Mevcut Fed politikası, kademeli bir geçişe işaret ediyor ve düşük faiz politikasının da bu kapsamda bir süre daha devam etmesi, en azından enflasyonda istenen sürdürülebilirlik sağlanana kadar, öngörülüyor. Bu anlayışta bir değişiklik olmaması bakımından olumlu."

JEROME POWELL KİM?

Şu anda Fed'in Wall Street'teki bankacılık düzenlemelerini yöneten 64 yaşındaki Powell, Janet Yellen ve önceki iki Fed başkanının aksine bir ekonomist değil ve doktora derecesi bulunmuyor. Georgetown Üniversitesi'nden avukat olarak mezun olan Powell, 1990'ların başında ABD Hazine Bakanlığı'nda hazine tahvilleriyle ilgili usulsüzlükleri inceleyen departmanda görev yaptı.

1997-2005 yılları arasında Carlyle Group'ta çalışan Powell, daha sonra Bipartisan Policy Center'da misafir araştırmacı oldu. Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2012 yılında Fed Yönetim Kurulu'na atanan Jerome Powell, Fed Başkanı Yellen'in finans politikalarını destekleyen isimlerin başında geliyor.

38 YIL SONRA BİR İLK OLACAK

Jerome Powell Fed'in yeni başkanı seçilirse, şu anki Fed Başkanı Yellen başkanlık koltuğuna 3 Şubat 2018 tarihinde veda edecek. Fed'in siyasetten bağımsız bir kurum olarak görüldüğü ülkede, Yellen'in başkanlık için ikinci kez atanmaması, son 38 yılda ilk kez yaşanacak.

ABD yasalarına göre Başkan, mevcut Fed guvernörleri arasından bir kişiyi Fed Başkanı olarak atıyor ve bu atamanın Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

KAYNAK: UZMANPARA